ČAROLIJA STAKLA I ZLATNIH NITI: Izložbom nove kolekcije Jelene Milošević otvorena manifestacija "Dani kraljice Jelene Anžujske".

Miljana Kralj

22. 06. 2021. u 16:34

NOVU kolekciju radova od stakla, ali i slike, beogradska umetnica Jelena Milošević, posvetila je ženi kralja Uroša Prvog Nemanjića, majci kraljeva Dragutina i Milutina i ktitorki manastira Gradac, a predstavlja ih na izložbi "Putevi Gospodnji", kojom je otvorena manifestacija upravo nazvana "Dani kraljice Jelene Anžujske".

ЧАРОЛИЈА СТАКЛА И ЗЛАТНИХ НИТИ: Изложбом нове колекције Јелене Милошевић отворена манифестација Дани краљице Јелене Анжујске.

Foto Promo

Reč je o smotri koju u čast srednjovekovne srpske vladarke, od 2006. organizuju Centar za kulturu "Gradac", TO Raška i sestrinstvo manastira Gradac.

- Jelena Anžujska je bila jedna od najprosvećenijih žena, govorila je nekoliko jezika, osnovala biblioteku, koju su zvali "knjigohranilište", školu za siromašne devojke - priča umetnica o dobrotvorki kojoj je posvetila dela.

Spajanje modernog dizajna i tradicionalnih vrednosti inspiracija su i izazov za ovu autorku:

- Slike koje izlažem su rađene kombinovanom tehnikom, ulje i akrilik na platnu, sa dodatkom svetlucavog praha, karakterističnog za moj likovni izraz - priča Jelena Milošević, dodajući da su vizantijski prepleti na staklu, inspirisani kraljicom Jelenom, deo i nove kolekcije stakla, rađene za beogradski Narodni muzej. - Nežnost i prozračnost stakla i filigranski prepletaji zlatnih i srebrnih niti, uz stilizovane elemente iz naše tradicije, doprinose, da svaki komad ima svoju unikatnost i jedinstvenost.

Staklo za nju, kaže, poseduje magičnu hemiju, a dela koja je stvorila u ovom materijalu, nalaze se u poznatim kolekcijama, širom sveta:

Foto Promo

- Staklo će biti još dugo moja inspiracija. Iznedriti iz sebe deo duše i preneti na površinu stakla, poseban je doživljaj, bilo da su to slikani vitražni paravani, ručno duvane i oslikane velike boce, ili čudesni prozori sa vizantijskim prepletom, upravo završeni za projekat "Zapis" kod Orašca, porodice kolekcionara Dušana Petrovića. Kao slikar prepoznajem umetnost, vidim sjaj u tami i prepoznajem tamu sjaja.

Posebnu stvaralačku energiju, ova slikarka i dizajnerka, posvećuje ikonopisanju. Jer, dok slika ikone, u sebi oseća neprocenjivu riznicu duhovnosti.

- U postu, molitvi, sa dubokom svešću da kroz mene prolazi Duh sveti dok izobražavam likove, povezujem se sa tom vertikalom koju mi pravoslavci imamo - objašnjava sagovornica. - U slikanju ikona postoje pravila, ali ne postoji kanon kako ikona treba da se radi, pa se ja trudim da i u ikonopisanju imam svoj prepoznatljiv rukopis.

POMOĆ PORODICAMA NA KIM

BORAVEĆI van Srbije bila sam u mogućnosti, da izložbama i predavanjima, svetu približim bar deo naše prebogate kulturne baštine, a organizovanjem aukcija svojih dela prikupljala sam i sredstva, koja su preko Srpske pravoslavne crkve, odlazila za pomoć najugroženijim porodicama na Kosovu i Metohiji.Najdragocenija priznanja su mi Gramata blagopočivšeg patrijarha Pavla i Gramata Manastira Hilandar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju