PREMIJERA OPERE: "Na uranku" u Malom pozorištu "Duško Radović"

M. N. M.

18. 06. 2021. u 19:45

PREMIJERA opere Stanislava Biničkog "Na uranku", nastale u okviru međunarodnog projekta "Opera: Past, Present, Perfect!" (Projekti evropske saradnje u 2020. godini) biće upriličena u ponedeljak 21. juna u 19 sati, na Svetski dan muzike, na sceni Malog pozorišta "Duško Radović".

ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ: На уранку у Малом позоришту Душко Радовић

Željko Jovanović

Pre premijere biće održan koncert instrumentalista, polaznika projekta, koji će izvesti poznate instrumentalne numere iz opera.

Prva repriza opere "Na uranku", biće održana u petak 25. juna u 20 časova.
Libreto ove opere potpisuje Branislav Nušić, na scenu su je u okviru ovog međunarodnog projekta postavili reditelj - mentor Vladan Đurković i mladi reditelji Ana Janković, Isidora Kulenović, Natalija Stanković i Luka Mijat, a uz dirigenta - mentora Milana Nedeljkovića tu su i mladi dirigenti Nina Fuštar i Vuk Volkov Popović. Koreograf je Tamara Ljesar koja uz Ivanu Kosovac potpisuje i kostim, klavirski saradnici Dragana Anđelić Bunjac i Marko Bogdanović, dizajner Jovan Tarbuk.
Pevaju Anđela Simić, Anastasija Stanković, Mina Radivojević, Martina Koljenšić, Ana Bosert, Ana Gvozdenović, Sara Ristić, Isidora Bogdanović, Biljana Jovanović, Isidora Stevanović, Mina Nikolić, Olivera Krivokuća, Ermin Ašćerić, Dušan Dakić, Stefan Živanović, Mladen Prodan, Luka Jozić, Andrija Sekulić, Andrija Sekulić, Slobodan Japundžić.
Postavljajući na pozornicu ovo značajno delo naše muzičke baštine promovišemo domaće muzičko scensko delo u evropskim okvirima, kažu organizatori koji posle predstava u Beogradu planiraju nekoliko izvođenja u mestima u Srbiji.
 O kompozitoru je možda najlepše reči napisao libretista opere Branislav Nušić:  "Iako malo po broju, ono što je Binički dao-naše je. On je od onih naših muzičara i kompozitora koji su ušli u dušu naše narodne pesme, pevaju je i sami, vole je, uživaju u njoj. Biničkove pesme odlikuju se narodnim koloritom. Sve što je imao, sve što je mogao dati, Binički je priložio kulturnom razvitku i napretku svog naroda."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili