NEIZVESNA SUDBINA HERCEGNOVSKOG FILMSKOG FESTIVALA: Prošle godine nije održan zbog pandemije, ovog puta sporne su finansije

D. B. M.

15. 06. 2021. u 17:57

ZA razliku od drugih filmskih manifestacija u regionu, koje su se trudile da usred pandemije održe kakav-takav program, Filmski festival Herceg Novi prošle godine nije održan.

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА ХЕРЦЕГНОВСКОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА: Прошле године није одржан због пандемије, овог пута спорне су финансије

FCCG

Tako je, nakon više od tri decenije, prekinut kontinuitet, a tračak nade za ovu najznačajniju domaću filmsku manifestaciju pojavio se tokom aprila, kada je u okviru prolećnog izdanja organizovan zajednički onlajn program Sarajevo film festivala (BiH), Zagreb film festivala (Hrvatska), Festivala autorskog filma (Srbija) i Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora).

Direktorka Herceg-festa Gordana Porobić-Krcunović kazala je za "Pobjedu" da realizacija ovogodišnjeg izdanja festivala u najvećoj meri zavisi od državnog budžeta, odnosno od toga koliko će sredstava biti opredeljeno za kulturu.

- Kada je u pitanju Filmski festival, 60 odsto finansija je ranije pokrivalo Ministarstvo kulture, tako da mi u velikoj meri zavisimo od toga. Takođe, prethodnom Savetu je istekao mandat i čekamo da se imenuju novi članovi, kao i novi umetnički direktor - rekla je ona.

Na to što festival prethodne godine nije održan, crnogorske filmadžije gledaju na različite načine. Dok jedni smatraju da je pauza bila razumljiva, drugi misle da jedna preskočena godina čini da vas mnogi zaborave, ako niste Kan ili IDFA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna