MIHALKOV I BURLJAJEV U BEOGRADU: Na sceni Narodnog pozorišta ove jeseni gostovaće Moskovska popularna predstava "12"

V. STRUGAR

10. 06. 2021. u 12:19

PREDSTAVA "12" Nikite Mihalkova, čija je premijera bila nedavno u Moskvi na sceni Boljšoj teatra, a reprizno izdanje, uz izuzetno interesovanje, doživela u Koncertnoj dvorani (sa više od hiljadu mesta) - već na jesen će se pojaviti pred beogradskom publikom!

МИХАЛКОВ И БУРЉАЈЕВ  У БЕОГРАДУ: На сцени Народног позоришта ове јесени гостоваће Московска популарна представа 12

Foto Narodno pozorište

Biće to poseban događaj za pozorišne sladokosuce, tim pre što u predstavi igra sam Mihalkov i Nikolaj Burljajev, veliki ruski glumac, reditelj i direktor festivala "Zlatni vitez".

Mihalkov je izrazio veliku radost da ponovo dođe u Beograd, u Narodno pozorište, i kao glumac i kao reditelj, a za ovo ekskluzivno gostovanje (naravno, ukoliko zdravstvene okolnosti to dozvole) već su krenule tehničke pripreme u našem nacionalnom teatru, a sve je počelo pozivom Burljajeva upravnici Ivani Vujić u Moskvu:

- Prisustvovala sam fascinantnoj predstavi, u produkciji Centra za pozorište i film Nikite Mihalkova. Uz dvanaest izvanrednih glumaca na sceni, reditelj je na sjajan način spojio pozorišna, filmska i video-sredstva u predstavi. "12" postavlja mnoga moralna pitanja, između ostalih, kako živeti s drugima i to onima koji su nam naneli zlo. Ipak, ostaje nada u bolji svet i vera u neke nove, mlade ljude koji će možda živeti bez osvete i mržnje, neopterećeni prošlošću - ističe Vujićeva.

Inače, za istoimeni film (2007) Mihalkov je dobio specijalnog Zlatnog lava na festivalu u Veneciji, a bio je iste godine nominovan i za Oskar i najbolji film na stranom jeziku. "12" je moderna ruska adaptacija poznatog američkog filma "Dvanaest gnevnih ljudi", prvenca Sidnija Lameta. Mihalkov je priču preselio u kontekst savremene Rusije.

Slično kao i u filmu, dvanaest porotnika raspravlja da li je čečenski osamnaestogodišnjak, optužen za ubistvo poočima, kriv ili ne.

- U početku gotovo jedinstveni u osudi, porotnici počinju da se preispituju, a pred gledalištem se otvaraju pitanja o slobodi, saosećanju, sposobnosti da se pomogne potpunom neznancu u nevolji... Dakle, sve one dileme s kojima je, pogotovo u ovo vreme, suočen svaki čovek - objašnjava Vujićeva.

- Odmah posle izvođenja razgovarala sam sa Mihalkovom i Igorom Popovim, direktorom Centra, o mogućnosti dolaska u Beograd, a juče mi je stiglo pismo koje potvrđuje naš dogovor. Nadamo se da će se realizovati i već ugovoreno gostovanje Izabel Iper i predstave "Marija je rekla šta je rekla" (režija Bob Vilson) Teatra de la Vil, koje je trebalo da bude u martu ove godine, ali je odloženo zbog korone.

USPEH  Scena iz predstave "12", Foto Narodno pozorište

Upravnica nacionalnog teatra ističe i da je veoma zadovoljna razgovorima koje je vodila sa Vladimirom Urinom, direktorom Boljšoj teatra i Marijom Jevrakinom, direktorkom Teatra nacija i Festivala "Zlatna maska":

Nikolaj Burljajev, Foto Narodno pozorište

- Inicirala sam susret u želji da neki baletski pedagog iz Boljšoj teatra dođe u Beograd.

Naravno, bilo bi divno da ovo slavno pozorište posle mnogo godina gostuje na našoj sceni, a želela bih i da mi tamo, na najbolji način, reprezentujemo srpsku kulturu.

Naročito bi bilo zanimljivo da ruska publika vidi baletske predstave "Hazarski rečnik" i "Ko to tamo peva", nastale na stvaralaštvu dvojice velikih pisaca (Milorada Pavića i Dušana Kovačevića), kao i sjajnu muziku Vojislava Kostića.

Čini se da su se, konačno, stekli dobri uslovi za razmenu gostovanja. U Rusiji je trenutno dozvoljeno popunjavanje sale pedeset odsto, što znači gledalac na svakom drugom sedištu. Takođe, postoje indicije da ćemo u aprilu gostovati na festivalu "Zlatna maska", a ja bih želela da to bude sa predstavom "Nečista krv" i našim klasikom Borom Stankovićem.

"GORKI"

U OKTOBRU će Narodno pozorište ponovo gostovati u Nižnjem Novgorodu (Rusija) na festivalu "Gorki", s predstavom "Vasa Železnova" u rediteljskom čitanju Zlatka Svibena. Prošli put, bilo je pre dve godine s Tolstojevim "Carstvom mraka", u režiji tragično preminulog Igora Vuka Torbice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna