SLIKARSKO ČUDO: Izložba Miodraga Dade Đurića (1933-2010) u "Kombank dvorani"

M. KRALj

04. 06. 2021. u 10:00

POSLE mnogo godina, pred Beograđanima je izložba slika Miodraga Dada Đurića (1933-2010), crnogorskog slikara koji se uprvavo odavde, posle školovanja na Akademiji likovnih umetnosti, na preporuku svog profesora Marka Čelebonovića, uputio u Pariz, gde je decenijama sticao svetsku reputaciju.

СЛИКАРСКО ЧУДО: Изложба Миодрага Даде Ђурића (1933-2010) у Комбанк дворани

Foto Arhiva

Iz zbirke Novice Jovovića, 5. juna u 19 časova, u trenutno najmlađem prstoničkom izložbenom prostoru, Galeriji "Kombank dvorane", biće predstavljena dela velikog formata, autora čiji radovi se čuvaju u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta. Izložba donosi i jednu pravu ekskluzivu, platno koje je je nedavno stiglo iz francuske prestonice:

- Reč je o slici koja je kupljena na auciji održanoj u Parizu prošlog meseca - otkriva, za "Novosti", Moša Todorović, vlasnik "Radioncica duše", koji je pomogao realizaciju ovog likovnog događaja. - Na toj aukciji prodate su Dadove slike u ukupnoj vrednosti od milion evra, a kao kupci su se pojavili i kolekcionari iz Srbije, njih trojica.

Ideja da se u Galeriji "Kombank dvorane" organizuje izložba Dada Đurića, potekla je od nedavno preminulog slikara Miloša Šobajića, kada je izložbom svojih dela promovisao otvaranje likovne galerije u nekadašnjem Domu sindikata. Imao je želju, kako nam priča Todorović, da sam napiše i tekst za katalog, ali su ga iznenadna bolest i smrt u tome sprečili.

Foto Arhiva

U luksuzno opremljenom katalogu, koji prati ovu postavku, o Dadovoj slikarskoj magiji objavljen je tekst Branka Kukića, istoričara umetnosti, izdavača i pisca, urednika časopisa "Gradac".

- Njegovo slikarstvo je, s jedne strane, povest o čovekovoj ludosti, o stradanju zbog te ludosti, i s druge, povest o trijumfu Prirode, o njenom savršenstvu u odnosu na čoveka - smatra Kukić.

Dado Đurić, Foto G. Čvorović

"Vrtlog 2", Foto Arhiva

Rođen 4. oktobra 1933. na Cetinju, Đurić je završio Umetničku školu u Herceg Novom, a potom i beogradsku Akademiju.

U Parizu je najpre radio u jednom ateljeu litografije, gde je upoznao Žana Dibifea i Roberta Matu, a potom i Danijela Kordijea, koji postaje prodavac njegovih dela.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1958. upravo u Galeriji "Danijel Kordije". Retrospektivnu izložbu u čuvenom Boburu imao je još 1981.

Jedan od planetarno najuspešnijih umetnika sa ovoga prostora, preminuo je 2010. u Parizu, u 78. godini, posle duže i teške bolesti. O smislu svoje umetnosti govorio je:

- Može li se zamisliti da slikarstvo nekud vodi; ono nikuda ne vodi, osim ka vašoj sopstvenoj rupi. To je zastrašujući jednosmer.

Ono ima ukus fizičkog bola koji nas izjeda.

O ZLOM VREMENU

KAO svojevrsni moto ove postavke uzeta je umetnikova misao: "Svaka moja slika je odbijanje sveta u kojem živim, onog što danas zovu civilizacija" . A autor teksta u katalogu, Branko Kukić, između ostalog kaže: "Suprotstavljajući čoveka i prirodu, kao dva kraja istog početka, Dado ukazuje na čovekovu nesavršenost, na njegovo zlo delo i na zlo vreme u kojem to delo dobija oblike i osobine užasa."

Inače, u Beogradu omaž ovom stvaraocu je pre jedne decenije priredila Galerija "Haos", ekskluzivnom izložbom njegovih crteža, skicen blokova i gravira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)