BIBLIOTEKAMA PREPORUČENO 2.000 NASLOVA: Završen ovogodišnji otkup knjiga na koji se prijavilo 149 izdavačkih kuća u našoj zemlji

D. Bogutović - M. Mirković

30. 05. 2021. u 11:20

NA ovogodišnji otkup knjiga za biblioteke u Srbiji, prijavilo se 149 izdavačkih kuća sa 3.631 naslovom, 55 organizacija sa 315 naslova i ustanove kulture.

БИБЛИОТЕКАМА ПРЕПОРУЧЕНО 2.000 НАСЛОВА: Завршен овогодишњи откуп књига на који се пријавило 149 издавачких кућа у нашој земљи

Foto P. Milošević

Petočlana komisija koja je radila u sastavu dr Slađana Ilić, predsednica, dr Nikola Kajtez, dr Ana Stišović Milovanović, Mirko Demić i Nebojša Lapčević odabrala je 1.704 naslova od 128 izdavačkih kuća, 152 naslova od 41 organizacije i 110 naslova od 19 ustanova kulture.

Od nešto više od četiri hiljade ponuđenih naslova, odabrano je nešto manje od dve hiljade koji su predloženi bibliotekama za otkup.

Ministarstvo kulture i informisanja za otkup je ove godine izdvojilo 106 miliona dinara. Do 40 odsto od tog budžeta, komisija je imala pravo da opredeli za "obavezni otkup", odnosno, za otkup po jednog primerka za svaku od 181 biblioteke koje učestvuju u raspodeli knjiga.

Foto D. Dozet

O ostalim preporučenim naslovima odlučiće sami bibliotekari imajući u vidu interesovanja i potrebe svojih čitalaca, a svoj izbor bi trebalo da dostave do sredine juna.

- Komisija u navedenom sastavu radila je savesno i ekspeditivno, ali je i pored želje da zastupi što veći broj publikacija, morala da se uklopi u predviđeni budžet za svaku od tri kategorije - kaže, za "Novosti", Slađana Ilić.

- Zbog toga je morala da unekoliko svede broj izabranih naslova. Nakon što biblioteke izvrše odabir i procedura se približi koncu, sugerisaćemo Marku Despotoviću kao predstavniku Ministarstva da se, ukoliko postoji mogućnost, bar ubuduće nameni više novca, osobito za kategoriju 463 (ustanove čiji je osnivač lokalna samouprava ili AP: gradske biblioteke, gradski kulturni centri, pokrajinske ustanove kulture...), koja sadrži vrlo vredna, značajna izdanja, a čiji smo broj znatno morali da svedemo zbog izuzetno malog fonda koji je za nju namenjen.

STRANCI

OD značajnijih stranih savremenih pisaca, sa po pet i više knjiga, bibliotekama su preporučeni Peter Handke, Frederik Begbede, Mišel Uelbek, Elena Ferante, Karl Uve Knausgor, Kazuo Išiguro, Džef Kini, Haruki Murakami, Orhan Pamuk, Izabela Aljende, Bil Brajson, Nil Gejmen, Nikolas Sparks, Mario Vargas Ljosa, Stiven King...

Od savremenih domaćih pisaca, komisija je za obavezan otkup izabrala dela više od trideset autora, među kojima su V. Pištalo, F. Petrinović, V. Pavković, M. Bećković, D. Mihailović, J. Aćin, M. Savić, J. Lengold, B. Baković, G. Stojković, D. Lakićević, E. Halilović, Z. Ćirić, V. Matijević... U ovom izboru, izostao je roman "Kontraendorfin" Svetislava Basare, koji je pošto je ovenčan "Ninovom" nagradom izazvao žustre polemike. Ovu knjigu, dakle, bibliotekari nisu obavezni da otkupe, već mogu sami da odluče hoće li se naći na policama njihovih biblioteka.

Foto Arhiva

Kao i svih prethodnih godina, rekorder u broju predloženih naslova je "Laguna" sa 582 knjige, od kojih je "rešeto" članova komisije prošlo 239 naslova. Sledi "Vulkan" sa 248 knjiga, od kojih je prihvaćeno 86. "Portalibris" je konkurisao sa 123 naslova, a odabrano je 56 izdanja, dok je od 121 naslova "Službenog glasnika" izabrano 69. Iz ponude "Čarobne knjige" od 111 naslova, bibliotekama je predloženo 98, a od 63 prijavljena izdanja "Kosmosa" odabrano je čak 61. Odlukama komisije mogu biti posebno zadovoljni "Geopoetika" sa svih 46 izabranih naslova i "Klio" sa prihvaćenih svih 13 svojih predloga, kao i SKZ sa 25 prihvaćenih od 26. Dobro su prošli i "Dereta" sa 44 od 53, "Agora" sa 26 od 30 i "Arhipelag" sa 24 od 30.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati