NEKI NOVI KADROVI: TV premijere debitantskih filmova naših mladih reditelja na RTS 1

J. BANjANIN

03. 02. 2024. u 05:00

TOKOM februara kreće ciklus "Novi srpski film - debitanti" u kome će TV premijeru imati prvenci naših mladih reditelja. Na RTS 1, subotom, od 22.00, gledaćemo redom film Luke Mihailovića "Indigo kristal", potom ostvarenje Nine Ognjanović "Ovuda će proći put", a na kraju prvenac Dušana Zorića i Matije Gluščevića "Da li ste videli ovu ženu".

НЕКИ НОВИ КАДРОВИ: ТВ премијере дебитантских филмова наших младих редитеља на РТС 1

Foto: Promo

Sva tri filma postigla su značajne uspehe na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Izbor da baš oni budu snimljeni u koprodukciji RTS je napravio Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa.

- U opis mog posla na RTS, između ostalog, spada i konstantno čitanje i procena scenarija za potencijalne nove igrane filmove i serije koji bi mogli postati deo repertoara naše kuće. Želeo sam da pronađem autore koji bi nam pružili neke autohtone poglede na svet i ponudili različite poetike i senzibilitete. Važno je istaći da su ti mladi reditelji ujedno i scenaristi svojih filmova, kao i da su članovi njihovih ekipa, u većini, odnedavno svršeni studenti umetničkih škola. U pitanju je, dakle - generacijski proboj, i smatram da su ovi filmovi uneli neku novu energiju u savremenu srpsku kinematografiju - kaže za "TV novosti" Novaković.

Ciklus kreće 3. februara filmom Luke Mihailovića "Indigo kristal", koji je ostvario veliku gledanost u bioskopima širom Srbije i regiona i osvojio nekoliko nagrada. Priča je smeštena u četiri dana i prati povratnika iz zatvora Vuka (30), koji gonjen samoubistvom najboljeg druga pokušava da spase njegovog mlađeg brata na veče godišnjice samoubistva. Uloge tumače Miodrag Radonjić, Nina Janković, Denis Murić i drugi.

FOTO: Promo

"Ovuda će proći put"

Nedelju dana kasnije, 10. februara biće prikazan film Nine Ognjanović "Ovuda će proći put", koji je učestvovao na više od 20 festivala širom sveta, na kojima je dobio veliki broj nagrada. Sve počinje kada u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen auto-put stiže stranac. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema pridošlici preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela, koja se zaljubila u stranca, shvata da je jedina koja može da ga spase od opasnosti. Uloge tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Svetozar Cvetković i drugi.

Ciklus se završava 17. februara filmom Dušana Zorića i Matije Gluščevića "Da li ste videli ovu ženu", koji je premijerno prikazan na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, a ovenčan je i mnogim nagradama u svetu i kod nas. Priča prati sredovečnu Draginju koja u vrelini letnjih dana i pod naletima vetra, kroz tri različita života, pokušava da iskoči iz svoje kože. Uloge tumače Ksenija Marinković, Boris Isaković, Jasna Đuričić i drugi.

FOTO: Promo

"Da li ste videli ovu ženu"

- Ideju da započnemo sa koprodukcijom filmova debitanata mi je dao, još 2020, nakon završetka snimanja prve sezone serijala o studentskom filmu "Rani kadrovi", profesor Darko Bajić, naš eminentni filmski reditelj. Prvo sam stupio u kontakt sa producentkinjom filma "Da li ste videli ovu ženu". Bio sam fasciniran neobičnim autorskim rukopisom mladog dvojca i odlučio da to bude prvi naslov kojem će RTS biti koproducent. Generalni direktor Dragan Bujošević podržao je moju inicijativu, pa smo u 2021. pokrenuli ovu veoma važnu budžetsku liniju u našoj programskoj strategiji. Do scenarija za filmove "Ovuda će proći put" i "Indigo kristal" došao sam takođe preko učesnika "Ranih kadrova". Bili su izuzetno kvalitetno napisani, žanrovski i kreativno veoma različiti, tako smo dali podršku i mladim autorima Nini Ognjanović i Luki Mihailoviću. Veliku ulogu u celom procesu imao je FDU u Beogradu i izvršne produkcije Non-aligned Films, Pointless Films i Archangel Studios, bez čije pomoći i saradnje ne bismo uspeli da napravimo ove filmove - ističe Novaković.

Tokom četiri sezone "Ranih kadrova" dato je 30 portreta mladih filmskih reditelja i približno toliko njihovih saradnika iz perioda studiranja: glumaca, scenarista, producenata, direktora fotografije, montažera iz Beograda, Novog Sada i Banjaluke.

Foto Gordan Jović RTS

Marko Novaković

- Četvoro autora iz prve sezone "Ranih kadrova" već su snimili svoje debitantske dugometražne igrane filmove (pored filmova Nine Ognjanović i Luke Mihaliovića snimljeni su i "Usekovanje" Siniše Cvetića i "Sunce nikada više" Davida Jovanovića). Najzadovoljniji sam činjenicom da je misija RTS kroz serijal "Rani kadrovi" dobila i veću dimenziju - aktivnog učešća RTS u nastajanju savremenih srpskih filmova koje krase neke sasvim autentične poetike. Peta sezona "Ranih kadrova" uveliko je u pripremi i uveren sam da će naša kuća i narednih godina podržati mlade filmske autore i uzeti aktivno učešće u proizvodnji njihovih diplomskih i debitantskih dugometražnih igranih filmova - zaključuje Novaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)