U KONAČNOJ POTRAZI ZA SOBOM: Ovo ostvarenje je oda sredovečnim ženama, koje su danas prinuđene da potiskuju svoja sećanja

A. POPADIĆ

25. 11. 2022. u 11:34

OSTVARENjE "Duhovi ostrva" Martina Mekdone otvoriće večeras u 19.00, u "MTS dvorani", 28. Festival autorskog filma.

У КОНАЧНОЈ ПОТРАЗИ ЗА СОБОМ: Ово остварење је ода средовечним женама, које су данас принуђене да потискују своја сећања

Scena iz filma " Da li ste videli ovu ženu"?, Foto Promo

Do petka, 2. decembra,  publika će imati priliku da premijerno pogleda više od 70 filmova iz celog sveta, a već sutra (19.00, "MTS dvorana") očekuje nas prva premijera domaćeg filma "Da li ste videli ovu ženu", scenarista i reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Debitantski film dvojice mladih autora započeo je svoj put "praskom", najpre zapaženom svetskom premijerom na Venecijanskom festivalu, a sada i domaćom na FAF.

- Početak je bolji od svakog očekivanja. Uvek se nadaš da ćeš biti na nekom velikom festivalu, da će publika videti ono što si uradio, ali je Venecija bila zaista veliko iznenađenje - kaže, za "Novosti", Dušan Zorić i dodaje da su i on i Matija počastvovani što će njihov film domaću premijeru imati na FAF.

- Još kao srednjoškolac sa svojim prijateljima dolazio sam na ovaj festival. Neke od reditelja koji su mi danas najzanimljiviji, poput Ulriha Zajdla, Larsa fon Trira, prvi put sam gledao baš na FAF.

Film "Da li ste videli ovu ženu?" zanimljiva je priča o sredovečnoj ženi Draginji (igra je Ksenija Marinković), koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože.

Neuobičajenu odluku mladih reditelja da za svoj prvi film izaberu sredovečnu ženu kao junakinju, Gluščević objašnjava:

- Razmenjivali smo neke ideje za kratke filmove i tada smo shvatili da je naš zajednički imenitelj sredovečna žena. Nismo to tada racionalno promišljali, ali iz ove perspektive shvatamo da je to bio period kad je počelo naše osamostaljenje, otišli smo od svojih porodica, počeli sami da živimo... Tek tada članove svojih porodica, posebno majku, posmatraš kao osobu koja ima svoje emocije, snove. Ipak, ovo nije film o našim majkama, već posledica tog razmišljanja o sredovečnim ženama koje sigurno u sebi nešto kriju i potiskuju u društvu koje im nameće određene uloge, a one nemaju hrabrosti, ni slobode da tragaju. To potisnuto u njima u jednom trenutku mora da pukne, a naš film govori upravo o tom pucanju, toj konačnoj potrazi za sobom.

Matija Gluščević i Dušan Zorić, Foto P. Milošević

Zorić kaže da je Ksenija Marinković bila njihov prvi i jedini izbor za glavnu junakinju.

- I pre nego što je imala uvid u ceo scenario, Ksenija je pristala i ušla u taj proces snimanja, dolaženja, vraćanja i stalne koncentracije, koji je trajao pet godina. Ona je bila potpuno predana, kao i mi, i pet godina ostala u tom liku, čak i u vreme pauze snimanja razmišljala je o Draginji i sa nama razmenjivala ideje. Zato je Ksenija za nas mnogo više od glumice, ona je i jedan od kreatora filma - iskren je Zorić.

U epizodnim, ali veoma efektnim ulogama pojavljuju se poznati glumci Boris Isaković, Jasna Đuričić, Goran Bogdan, Isidora Simijonović...

SVE RADILI ZAJEDNO

A KAKO je izgledalo pisanje i režiranje u četiri ruke?

- Od početka smo znali da nećemo da delimo posao, da se jedan bavi pisanjem, drugi radom sa glumcima i slično, nego da ćemo sve da radimo zajedno. Uklopili smo se lako i brzo, sve ideje su išle u istom pravcu - objašnjava Gluščević.

Film "Da li ste videli ovu ženu?" već je predstavljen na festivalima u Španiji, Indiji, Francuskoj, a očekuju ih gostovanja u Hrvatskoj, Tajlandu, Švajcarskoj... Domaća publika će njihov film posle FAF moći da vidi od 1. decembra, na redovnom repertoaru srpskih bioskopa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost