KAD UMETNOST POSTANE MRAČNA OPSESIJA: Uzbudljiva i napeta mini-serija "Fabrika lutaka" stiže na kanal Epik drama

N. D.

07. 01. 2024. u 15:50

TMURAN i magloviti London iz 1850. poslužiće još jednom kao dom novog uzbudljivog trilera "Fabrika lutaka" koji se na kanalu Epik drama premijerno emituje od 8. januara ponedeljkom u 21.00.

КАД УМЕТНОСТ ПОСТАНЕ МРАЧНА ОПСЕСИЈА: Узбудљива и напета мини-серија Фабрика лутака стиже на канал Епик драма

Foto Epik drama

Zasnovana na istoimenom bestseleru spisateljice Elizabet Maknil, koji je i u Srbiji 2019. bio među najčitanijim romanima, ova šestodelna serija prati uspone i padove mlade i odvažne Ajris Vitl, koja je u viktorijanskom britanskom društvu, u čijem je epicentru muškarac, poželela da bude samostalna i da ima karijeru umetnice.

Ajris se bavi oslikavanjem lica porcelanskih lutaka, pretvarajući svoj posao u čistu umetnost. Ona na njihovim licima oživljava sreću i tugu ljudi koje upoznaje, pretvarajući lutke u zapis sveta koji posmatra.

- Kada se u Hajd Parku te 1850. otvori "Velika izložba", svetski umetnički vašar koji je Parizu podario Ajfelov toranj, Ajris okružena progresivnim idejama, poželi da postane deo tog sveta i iskusi sladak ukus nezavisnosti. Njene ambicije, međutim, dovešće je u kontakt sa neobičnim kolekcionarom i taksidermistom Sajlasom, koji će upoznavši Ajris razviti mračnu i opasnu opsesiju - da od nje napravi živu lutku koju će predstaviti kao svoj izložbeni primerak - objašnjava Čarli Majls, autorka ovog napetog trilera, koja je radila na adaptaciji romana. Zanimljivo je to da je ova mlada književnica, scenaristkinja i rediteljka u svetu TV produkcije poznatija kao "čudo od deteta" i kreativna muza produkcijske kuće Ejdž-Bi-O (HBO), zadužena za razvijanje najpopularnijih mini-serija ove poznate TV produkcije.

U nastavku serije pratimo neobično putovanje Ajris u čiji će život ući i Luis Frost, mladić koji se zaljubljuje u lepu umetnicu, a koji će biti njena slamka spasa iz mračnog zlatnog kaveza u kom će pokušati da je zatoči Sajlas.

Glumačku postavu serije čine Esme Krid Majls u roli Ajris, irski glumac Ejna Hardvik kao zlokobni Sajlas i Džordž Vebster u ulozi Luisa Frosta.

- Za mene je pisanje ove knjige bilo prvenstveno istraživanje na temu slobode i zatočeništva. Razmišljala sam o tome šta znači biti sputan i kakav je osećaj kada se dostigne kreativna i bukvalna sloboda. Takođe, knjiga govori o tome kako izgleda to kada vas sputava neka individua, ali i društvo u celini koje ne ostavlja prostor da se žena izdigne iznad klasnih i rodnih razlika - poručuje autorka romana Elizabet Maknil.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?