ZAVRŠEN 13. FESTIVAL DRAMA I SERIJA: "Nemirnima" i "Bunaru" najviše "Zlatnih antena" (FOTO)

Novosti Onlajn

05. 10. 2023. u 21:01

UPRAVO je spuštena zavesa na još jedno, 13. izdanje Festivala drama i serija (FEDIS). Najznačajnija lica domaće TV produkcije, glumci, reditelji i scenaristi prošetali su se crvenim tepihom u Domu omladine Beograda i na svečanoj dodeli primili laskave nagrade "Zlatna antena".

ЗАВРШЕН 13. ФЕСТИВАЛ ДРАМА И СЕРИЈА: Немирнима и Бунару највише Златних антена (ФОТО)

Foto: I. Marinković

Ove godine na "srpskom Emiju" umesto priznanja za najgledanije domaće TV ostvarenje i najpopularniju seriju iz regiona, glas publike čuo se samo na izboru za najbolji par. A upravo su čitaoci našeg lista i portala "Novosti", sa neverovatnih 83.7 odsto, izglasali da laureati "Zlatne antene" za najpopularniji glumački par budu Milica Milša i Danilo Čelebić, kojima su nagrade uručili novinari "Novosti" Jelena Banjanin i Dušan Cakić. Oni su srca gledalaca osvojli kao Lala i Balša Doder u seriji "Zakopane tajne".

Foto: I. Marinković

U trci za "Zlatne antene" našlo se 15 serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a stručni žiri od 14 članova dodelio je nagrade u 13 kategorija. Najbolja serija u prošloj TV sezoni je krimi-drama "Nemirni", nastala u produkciji kuća "Telekom Srbija" i From No Connection. Direktor fotografije ove napete i zamršene serije, Vladan Pavić, odneo je priznanje za najbolju fotografiju.

Jovani Stojiljković pripala je nagrada Zlatna antena "Milena Dravić" za najbolju glavnu žensku ulogu, a za lik Vere Pešić u špijunskom trileru "Vera". Priznanje Zlatna antena "Ljubiša Samardžić" za najbolju glavnu mušku ulogu otišlo je Milanu Mariću za lik Ivana Maslaća u seriji "Pad", nastaloj po motivima autobiografskog bestselera "Godina prođe, dan nikad", popularnog glumca Žarka Lauševića.

Foto: I. Marinković

Glumici Jeleni Stupljanin pripala je Zlatna antena "Radmila Savićević" za najbolju žensku epizodnu ulogu zbog uspešno odigrane duple transformacije, odnosno dočaranih likova Jasne i Milene u seriji "Nemirni". Za ulogu seoskog lekara Čede u seriji "Bunar", Zoran Cvijanović je ovenčan Zlatnom antenom "Živojin Žika Milenković" za najbolju mušku epizodnu ulogu.

Foto: I. Marinković

Igor Đorđević prvi put nam se u prošloj TV sezoni predstavio i kao nešto više od glumca, a njegova mračna drama "Bunar" pozlaćena je sa čak tri "Antene". Poznati glumac je nagradu za scenario podelio sa Natašom Drakulić, a priznanje za režiju, koje od ove godine nosi ime po čuvenom reditelju Aleksandru Aci Đorđeviću, Igor Đorđević je džentlmenski prepustio Maši Nešković.

"Zlatna antena" za "Novosti"

FEDIS festival dodelio je specijalnu "Zlatnu antenu" Kompaniji “Novosti” za medijsku podršku i vraćanje tradicionalne nagrade “Ona i on” glumcima i gledaocima. Glumcima za umeće, a gledaocima pravo da biraju i izaberu svoje favorite. Jelena Jovović, ispred naše kompanije i "TV novosti", rekla je da se glumi u životu, a u umetnosti, odnosno glumi se traži istina. Zbog te istine mi verujemo, volimo umetnost i glumu. Ona nam nešto uradi, malo nas i promeni i to je razlog zašto je umetnost lepši deo naših života.

Ove godine FEDIS je ustanovio nagradu za najboljeg kreatora serije,  a njen prvi laureat je glumac Andrej Šepetkovski iz čijeg pera je proistekao film "Ala je lep ovaj svet", a potom i serija "Šetnja sa lavom", u produkciji kuća Blue Butterfly i "Telekom Srbija".

Foto: I. Marinković

Mlada glumica Nevena Nerandžić skrenula je na sebe pažnju kao Vaska u seriji "Nečista krv", a za ulogu Koviljke u drugoj sezoni igrano-dokumentarnog serijala "Branilac" osvojila je priznanje "Zlatna antena" za glumačko otkriće godine. Vešti Vladimir Radovanović nagrađen je "Zlatnom antenom" za najbolju montažu, i to za rad na serijalu "Branilac 2".

Slavni dramski umetnik i verovatno najuspešniji glumac sa ovih prostora, Rade Šerbedžija (77) nagrađen je "Zlatnom antenom" za sveukupan doprinos TV produkciji u regionu.

Foto: I. Marinković

Pesma o dva vozača, malo jača, koji sede iza upravljača, lako uđe u uši svakom ko je čuje. Zato ne čudi što su nagradu "Zlatna antena" za najbolju muziku osvojili kompozitori Vladimir Graić i Vladimir Petričević za seriju "Kamiondžije d.o.o. 2".

Foto: I. Marinković

Zbog raskošnih kreacija u seriji "Vera" nagrađena je kostimografkinja Nevena Milovanović "Zlatnom antenom" za najbolji kostim kojim nas je provela kroz sve faze života Vere, koju su zvali i "srpska Mata Hari".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!