ZBOG OVE ULOGE SAM IŠAO KOD PSIHIJATRA: Tahar Rahim, glavni junak krimi-drame "Zmija", o glumi i danima provedenim u umu serijskog ubice

NIKOLA DRAŽOVIĆ

07. 10. 2023. u 15:00

NIJE čest slučaj da na naše male ekrane "zaluta" materijal rađen za svetski poznatu striming platformu "Netfliks".

ЗБОГ ОВЕ УЛОГЕ САМ ИШАО КОД ПСИХИЈАТРА: Тахар Рахим, главни јунак крими-драме  Змија, о глуми и данима проведеним у уму серијског убице

Foto IMDb

Međutim, sa serijom "Zmija", koja se emituje, petkom, od 21.00, na kanalu Epik drama, dogodilo se upravo to. Krimi-drama nominovana za dve nagrade Bafta koju predvodi sjajan mladi glumački trio - Tahir Rahim, nominovan za dva Zlatna globusa i dva priznanja Bafta, zatim zvezda filmova "Dankirk", "Ratovi zvezda" i "Izgubljeni kralj", glumac Bili Haul, i miljenica britanske glumačke scene Džena Kolman najpoznatija po roli kraljice Viktorije u seriji "Viktorija", Bi-Bi-Sijev je projekat namenski rađen 2021. godine za Netfliks produkciju.

Serija je zasnovana na istinitoj priči i odvodi nas u 1975. godinu, u Bangkok, gde pratimo u stopu lopova i prevaranta - Čarlsa Sobhradža. On se pretvara da je trgovac dragim kamenjem i mlade zapadnjake mami u svoj stan, gde ih drogira i pljačka. Mnogi iz tog stana ne uspevaju da se izvuku živi, ali kada Herman Knipenberg, mlađi diplomata u ambasadi Holandije u Bangkoku, počne da istražuje nestanak jednog holandskog para, slučajno nailazi na Sobhradžovu mrežu zločina.

Herman je rešen da ostvari pravdu za žrtve i njihove porodice, ali Čarls i njegovi saučesnici nemaju nameru da budu uhvaćeni i odlučuju se na beg u beli svet. U razgovoru sa glavnim glumcem serije, Taharom Rahimom, otkrivamo može li se Čarls nazvati pravim serijskim ubicom, ili mu je ovaj epitet dodeljen "gratis" uz matični poziv kriminalca i prevaranta, kao i to da li je izlet u

Čarlsov iščašen um ostavio neke posledice na glumca.

 

Foto Epik drama

- Iskreno, kada smo počeli sa snimanjem, mislio sam da ću težinu priče moći da ostavim iza sebe na setu. Govorio sam sebi da je to samo posao i da ono što se dešava na snimanju, tamo i ostaje. Naravno, precenio sam sebe. Bio mi je potreban ozbiljan trening da bih tu ogromnu količinu mraka i loše energije na kraju dana pustio iz tela. Ubrzo sam shvatio da ću kroz proces snimanja morati da prođem uz nečije stručno vođenje. Zato sam sa svojim psihijatrom razgovarao o tome kako da postavim granicu između nas dvojice. Ovo je bio prvi put da sam morao da idem na terapiju zbog uloge - uz smeh nam otkriva na početku razgovora ovaj francuski glumac poreklom iz Alžira, dodajući da je uz psihološke pripreme, ventil od serije pronašao i u svakodnevnim i iscrpljujućim fizičkim treninzima koji su ga na kraju dana, kaže, prikovali za postelju snom bez snova.

* Kako je izgledao vaš prvi susret sa Čarlsom?

- Zabavno je to kako sam na kraju ušao u um ovog manijaka (smeh). Čitajući i razmišljajući o njemu, dok sam se pripremao za ulogu, došao sam do jednog iznenađujućeg trenutka prosvetljenja. Zapravo, tražeći u stvarnom životu tačku na kojoj bih izgradio njegov lik, što je mala glumačka caka koju mi zovemo "usidravanje" u ulogu, shvatio sam da postoji značajna sličnost između psihopate i zavodnika. Neverovatno je da potpuno isti mehanizmi pokreću kriminalca, možemo reći i ovaj tip serijskog ubice, i obične ljude u trenutku zavođenja. I jedni i drugi se da bi osvojili plen služe istom metodom - prevarom. Kada sam ga koncipirao, kroz razgovor sa režiserom došao sam do zaključka da Čarls ne može da bude neko hladnokrvan i frigidan. To su bile sedamdesete. Od seksa i sloboda pucalo je na sve strane. Zato sam Čarlsa zamislio kao nekoga ko je beskrajno šarmantan, ko vas svojim osmehom i energijom privlači. To je u stvari njegovo glavno oružje. Ta životinjska privlačnost zbog koje su mu se svi koji su završavali u njegovom stanu gotovo dobrovoljno podavali. Ono što muškarci čine da bi osvojili devojke, Čarls je jednostavno izdigao na viši nivo. Zato je moj savet da se pazite sa kime flertujete.

* Ono što je veoma zanimljivo jeste to da je Sobhraja, dakle, onaj pravi Čarls, i dalje živ. Da li ste razmišljali o tome da ga posetite u zatvoru?

- Da znate da jesam. Želeo sam da, na neki način, budem njegova žrtva. Imao sam ideju da mu dopustim da me prevari, da bih shvatio kako je bilo ljudima koji su postali njegove mete. Naravno, to je bila ta glumačka strast. Veoma brzo sam odustao od zamisli da iskusim njegovu ličnost iz prve ruke, jer to ne bi bilo etički ispravno, iz poštovanja prema žrtvama i porodicama. Dodatno, verovali ili ne, iako je u zatvoru, on ima neki bizaran status zvezde. Verovatno će vas šokirati informacija, ali ako hoćete da ga vidite i da provedete neko vreme sa njim, to zadovoljstvo morate da platite.

 

Foto Epik drama

* Kada odete na veb-stranice posvećene Čarlsu, tamo uz njegovo ime stoji objašnjenje da je on bio serijski ubica. Da li ste ga doživeli na taj način?

- Ne, jer njegovi motivi nisu bili seks, sečenje ljudi na komade, ili tako nešto. Radilo se o novcu. Mislim da ga nije bilo briga za njegovu seksualnost. Čini mi se da se u seriji to najbolje vidi kod njegovog prvog ubistva, kada greškom ubije taksistu i shvati da mora da se oslobodi tela. U tom trenutku, kada vidimo da on ne razmišlja o tome da je nekoga ubio, već kako da sakrije telo, i sam Čarls otkriva mračnu stranu svog uma. Vidimo da on nema strah, paniku ili grižu savesti zbog onoga što je učinio. Nažalost, to je trenutak kada je Čarls u iskrenom obraćanju sebi otvorio Pandorinu kutiju strave i užasa i priznao da su ubistva odličan način da se stigne od želje do cilja. Tako je sve počelo.

* Nedugo pre početka snimanja "Zmije" dobili ste nominacije za Zlatni hlobus za film "Mauritanac". Uporedo sa tim stigla je i ponuda za ljubavnu komediju "Ona mi je došla" u kojoj igrate sa pola Holivuda - En Hatavej, Nikol Kidman, zvezdom "Igre prestola", Piterom Dinklidžem, Marisom Tomej, Metjuom Broderikom... Kako uspevate da pronađete balans između svih tih likova i uloga u tako kratkom vremenskom razmaku?

- I u isto vreme sam radio mjuzikl na francuskom "Pevam kao krava" (smeh). Radim mnogo jer želim da uvek budem spreman. To je moja strategija. Isto vam je kao i sa treningom.

Foto Epik drama

Izgledaćete dobro samo ako stalno trenirate. Što je veći izazov imam veću želju da izdržim pritisak i da sve podnesem. Inače, uživam u mjuziklima. Asociraju me na stari Holivud. To je neki klasičniji vid glume u kom profesionalno mnogo uživam. Dodatno, obožavam ples. Pokret daje veliku psihološku slobodu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!