DA, SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA: Radovan Vujović o filmu "Heroji Halijarda" i seriji "Vazdušni most", drugoj strani istorije...

NIKOLA DRAŽOVIĆ

30. 09. 2023. u 11:00

U SVET glume zakoračio je pre više od dve decenije rolom Veljka u kratkom filmu "Dobro poznata stvar", reditelja i scenariste Miroslava Stamatova ("Taksi bluz", "Srpski film"), nakon čega smo ga gledali u "Šejtanovom ratniku", zavoleli kao Risa u "Vojnoj akademiji", i pratili njegovo glumačko sazrevanje u filmovima i serijama "Bićemo prvaci sveta", "Izgrednici", "Senke nad Balkanom", "Južni vetar", "Koreni", "Vreme zla", "Ime naroda", "Državni službenik", "Porodica" i mnogim drugim.

ДА, САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА: Радован Вујовић о филму Хероји Халијарда и серији Ваздушни мост, другој страни историје...

Foto Kontrast studios

Glumac Radovan Vujović (39), dobitnik priznanja Car Konstantnin, ne plaši se mogućnosti da ga publika poistoveti sa nekim od likova koje je oživeo pred kamerom. Kako je rekao jednom prilikom, on je samo imao sreću da odigra neke od junaka koje je publika zavolela i kojih se rado seća, ali spreman je za sve one koje tek dolaze. Ipak, kada je spisku vojnika, agenata državne službe, sportista, političara i heroja iz književnih dela ove godine u filmu "Heroji Halijarda" dodao lik poručnika Kraljevske garde Jugoslovenske vojske i četničkog vojvode Zvonimira Zvonka Vučkovića, čini se da će to biti uloga po kojoj će ostati upamćen.

Naizgled ratna, ali pre svega životna drama jednog naroda, kroz priču o istorijskom događaju donosi surovu istinu o bolnim temama i besmislenim višedecenijskim podelama i stradanjima Srba rastrzanih među tuđim interesima, film "Heroji Halijarda", reditelja Radoša Bajića, u produkciji "Kontrast Studija" i "Telekoma Srbije", svoj bioskopski život počinje od 12. oktobra.

Na proleće sledeće godine stiže nam i serija "Vazdušni most", koja će nam još detaljnije približiti lik Vujovićevog junaka koji je, kao i odvažni poduhvat prostog srpskog seljaka u kasno leto te davne 1944. ostao zaboravljen i skrajnut decenijama. Šta je to toliko čudno, nesvakidašnje, opasno ili istorijski važno što se dogodilo na padinama Suvobora i na nekoliko drugih lokacija u našoj zemlji, da je duže od pola veka moralo biti skrivano u arhivama tajnih službi, sećanjima očevidaca i njihovih sve ređih potomaka.

"Vojna akademija", Foto V. Danilov

I baš ovim pitanjem smo i započeli razgovor sa Radovanom Vujovićem.

- O Drugom svetskom ratu sam znao ponešto. Više iz dela koje sam čitao i kojima sam se bavio kao glumac, a manje iz škole. Tada, pre dvadeset i kusur godina, u Titovom Užicu mogla je da se čuje samo jedna strana događaja koji su se odigravali između 1941. i 1945. Užice je bilo komunistički kraj i to je sve donekle logično. Ali kroz rad na ovom filmu sam upoznao i drugu stranu medalje. Naučio sam kroz šta je prošao deo našeg naroda koji je bio na drugoj strani. Zapravo, zahvaljujući ovom filmu prvi put sam čuo za operaciju "Halijard". Kada trezveno razmišljam o tim događajima, šokiran sam da mi kao narod uopšte postojimo posle tolikih stradanja i posle tako krvavog građanskog rata. Ne znam da li je još neki narod na svetu dolazak okupatora iskoristio da se tako surovo razračunava i ubija između sebe. To je tako tužno - smatra glumac koji je u rodnom Užicu odrastao uz roditelje i brata Petra.

Poruka o prokletstvu podela među Srbima snažna je tema koja provejava "Herojima Halijarda". Iz koje scene u filmu, posle osam decenija, možda možemo pokušati da naučimo da nešto u budućnosti učinimo drugačije?

- Ne mogu da odgovorim na ovo pitanje a da ne otkrijem previše o radnji filma. Po mom mišljenju poruka ovog dela je jasna. Mi u svojoj istoriji imamo previše primera koji govore o krvavim podelama našeg naroda, o međusobnom ubijanju i uništavanju. Možemo, nažalost, da biramo one iz kojih ćemo izvući pouke za budućnost. Ono čega se plašim jeste to što ta nova pamet nikako da nam dođe u glavu. Mi i dalje dozvoljavamo da nas dele i sluđuju raznim idejama, politikom i ideologijama.

"Vreme zla", Foto A. Letić

Može li se ovaj film okarakterisati samo kao istorijski ili prevazilazi te okvire?

- Verujem da bi to bila preuska definicija. Ovo je istovremeno i istorijski i antiratni i rodoljubivi film, ali i još mnogo toga. "Heroji Halijarda" su oda Srbiji, požrtvovanosti, duhu, našem narodu, ali i važna lekcija i opomena.

Biografija Zvonka Vučkovića, čiji lik vi tumačite, veoma je bogata. Kako biste ga opisali i koje njegove osobine su ostavile najsnažniji utisak na vas?

- Na osnovu njegove biografije i drugih knjiga koje sam našao o njemu, ja sam ga doživeo kao časnog, hrabrog i odanog vojnika i ratnika. Skromnog, nenametljivog čoveka zdravog rezona, koji je i u strahotama rata zadržao ljudskost, nastojeći da izbegne nepotrebno stradanje. Njegovom najvećom vrlinom smatram to što nikada nije zaboravio vrednost ljudskog života.

U filmu vas vidimo i na konju. Da li je ovo prvi put da imate dodira sa jahanjem i šta vam je bio najveći izazov tokom snimanja?

- Tako je, da. Nekoliko meseci pred početak snimanja sam išao na intenzivne časove jahanja kod čuvene Marine u "MBM Konjički klub" u Lipovici. Marina je mnoge glumce naučila da jašu, pa tako i mene. Veoma sam uživao u celom tom procesu i žao mi je što nisam nastavio da jašem i da učim i posle snimanja. Na samom snimanju najteže je bilo kada smo snimali sekvencu kojom počinje film. Nas, čini mi se, devetorica galopiramo proplancima Šumadije. Snimali smo je ceo dan i na kraju se nije znalo ko je umorniji - mi ili konji.

Epoha nije tako čest žanr u domaćoj kinamtografiji. U vašoj biografiji već ste imali priliku da otputujete u prošlost u više navrata. Šta je najveći izazov, a šta vam najviše prija kod ovog tipa projekata?

- Kostim nije nikakav izazov. Meni se kod epohe dopada to što se često snima na terenu, u eksterijeru, po celoj Srbiji. To je zaista sjajna prilika da se vide uvek novi i prelepi predeli naše zemlje.

Kadar ste delili sa sjajnim triom koji čine Žarko Laušević, Petar Božović i Radoš Bajić. Kakva iskustva nosite sa snimanja, da li ste uspeli da ukradete nešto mudrosti i iskustva?

- Naravno. Kada radite sa ljudima koji su toliko iskusniji od vas, koji su stasavali u jednoj drugoj zemlji i sistemu, možete mnogo toga da naučite.

Ravnopravan utisak ostavljaju i vaše mlađe kolege u svojim ulogama. Može li radnja filma dopreti do mlađe publike i zašto je važno da ovaj film pogledaju i nove generacije?

- Važno je da mladi pogledaju ovaj film zbog toga što na nama i mlađim generacijma ostaje odgovornost da se ovakvi užasi više nikada ne dogode. Čini mi se da mi ne smemo dozvoliti sebi da napravimo iste greške kao generacije naših roditelja i naših dedova.

Previše je stradanja i smrti i trauma iza nas, a na našem grbu jasno piše - Samo sloga Srbina spasava.

Hoćemo li vas uskoro gledati u nekoj novoj ulozi? Spremate li se za povratak na set "Državnog službenika"?

- Predamnom je mnogo projekata koji čekaju da izađu pred publiku. Uz "Heroje Halijarda" i seriju "Vazdušni most", tu su serije "Vreme smrti", "Tunel", "Deca zla" i mnogi drugi naslovi. Trenutno snimam seriju "V efekat". Kada je reč o "Državnom službeniku" sledeća sezona jeste u planu, ali nemam više informacija o snimanju i emitovanju narednog ciklusa.

Foto Kontrast studios

Imate li neku skrivenu ambiciju, ulogu u kojoj biste voleli da se vidite, istorijski lik koji biste voleli da oživite pred kamerama?

- Zasada ne.

Koju seriju trenutno gledate? Uz koje filmove se najrađe opuštate kada imate vremena?

- Ima mnogo serija koje gledam na raznim platformama. Baš skoro sam odgledao "Naslednike". Oduševljen sam kako je ova drama napravljena i toplo je preporučujem.

 

"Heroji Halijarda", Foto Kontrast studios

POTRESNA DRAMA PORODICE JOVIĆ

RADNjA filma počinje u proleće 1944. godine u trenutku završnice Drugog svetskog rata.

U jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao operacija "Halijard".

"Heroji Halijarda" je priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružuje partizanima. Ilija, muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane.

Uloge tumače: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković...

U filmu igraju i mladi glumci koje predvode Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024