EVROPA U SRPSKOJ KULTURI: Nova knjiga profesora Zorana Milutinovića u izdanju "Geopoetike"

B. Đ.

21. 06. 2023. u 10:00

STUDIJU Zorana Milutinovića "Prebolevanje Evrope - Konstrukcija Evrope u srpskoj kulturi" objavila je izdavačka kuća "Geopoetika".

ЕВРОПА У СРПСКОЈ КУЛТУРИ: Нова књига професора Зорана Милутиновића у издању Геопоетике

Foto promo

Knjiga donosi široku i raznoliku sliku građenja Evrope u izabranim radovima vodećih srpskih pisaca i intelektualaca prve polovine dvadesetog veka (Isidora Sekulić, Jovan Skerlić, Jovan Cvijić, Vladimir Dvorniković, Miloš Crnjanski, Slobodan Jovanović, Milan Kašanin, Jovan Dučić, Nikolaj Velimirović, Dimitrije Mitrinović, Rastko Petrović, Ivo Andrić i dr.).

Ovo delo, saopštio je izdavač, sastavljeno je od mnogo pitanja i mnogo odgovora, i iznenađujuće je aktuelno i posle više od stotinu godina od pokretanja ove kulturološke, političke i civilizacijske teme. Ispostavlja se, i u pogledu današnjeg procesa definisanja identiteta Srbije u okviru Evrope.

Zoran Milutinović je profesor južnoslovenske književnosti i moderne književne teorije na Univerzitetskom koledžu London (UCL), član evropske akademije nauka Academia Europaea u Londonu, i kourednik serije knjiga Balkan Studies Library koju izdaje Brill. Autor je šest knjiga, od kojih su dve najnovije "Fantom u biblioteci"/Phantom in the Library, Postoji li srpski nacionalistički diskurs o Ivi Andriću (dvojezično, srpski i engleski, "Geopoetika"), i "Bitka za prošlost. Ivo Andrić i bošnjački nacionalizam" ("Geopoetika").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)