KRALJ ULIČNIH TUČA: Pred „ferku“ je jeo sirovo meso, a publika je zbog njega skakala u Savu

Novosti online

17. 05. 2021. u 20:45 >> 21:02

ROĐEN je u Beču. Krio je svoje ime od drugova iz podzemlja i predstavljao se kao Đoka, pa su ga svi i zvali Žorž.

КРАЉ УЛИЧНИХ ТУЧА: Пред „ферку“ је јео сирово месо, а публика је због њега скакала у Саву

Foto: Printskrin FB

Bio je jedan od najopsnijih momaka stare garde koju su činili Ranko Rubežić, Ljubomir Magaš – Ljuba Zemunac...

Žorž Stanković je rođen 1947. a odrastao je u novobeogradskim paviljonima gde su stanove dobijali policajci i oficiri Jugoslovenske narodne armije. U njegovo vreme, u komšiluku – u Zemunu, počeo je da radi dom za vaspitno zapuštenu decu, Dom „Vasa Stajić“. A sa druge strane bio mu je Studentski grad. Tako je i Žorž počeo da se kali u uličnim tučama.

Tuče su se nekada zakazivale i suparnici su se danima pripremali za okršaj. Žoru je u pripremi pomagao njegov verni vučjak i zajedno su trčali uz Dunav i po Bežanijskoj kosi. Tri dana pred tuču, Stanković je jeo samo sirovo meso.

Foto: Printskrin FB

Žorž Stanković

Ostaće zabeležena njegova “ferka“ sa jednim Dorćolcem, zakazana na neutralnom terenu, ispod Brankovog mosta. Kada je usred tuče uletela policija, nastala je bežanija, a tvrdi se da su gledaoci sa mosta skakali u Savu. Navodno, tuču je posmatralo hiljadu ljudi. Najviše je voleo da se potuče sa najboljim prijatelje Perom Jelušićem.

Postojanje Žorža Stankovića ostaće zabeležen i u istoriji jugoslovenskog boka. Boksovao je za Crvenu zvezdu i na revijama u “Hali sportova“, pred svojim Novobeograđanima, pobedio je dvojicu evropskih prvaka.

Kao poznati ulični fajter, Žorž je bio i vrlo vešt džeparoš, koji je kasnije imao i svoju ekipu. Svoj prvi auto kupio je od „džepa“. Tvrdilo se da je cicija i „štekara“. Tri godine je taksirao. Stanica mu je bila na surčinskom aerodromu. Posle je otvorio kafe-bar sa diskotekom u Inđiji, da bi kasnije razvio poslove sa automatima za igru. Bio je predstavnik firmi "Fila" i "Ribok" za Jugoslaviju. Bio je vlasnik sedam lokala u Beogradu, imao je svoje lokale u Becu, Lincu, Bratislavi i Pragu. Pred smrt, sklopio je poslove u Rumuniji i Rusiji i nameravao i tamo da otvori salone sa automatima za zabavu i bilijar salone.

Žorž je ubijen 1. okobra 1993. godine. Zrešetan je u klasičnoj sačekuši ispred novobeogradskog „Merkatora“, danas Starog Merkatora. Na gotovo istovetan način, i njegov sin Božidar Batica Stanković je ubijen 23. juna 1996. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)