REGISTAR "KRIJE" ČAK 416 PEDOFILA: Sve glasniji zahtevi da se spisak pravosnažnoosuđenih seksualnih zlostavljača dece obelodani

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

18. 04. 2021. u 19:35

SAMO u aprilu u javnosti su zabeležena čak četiri seksualna napada na devojčice u Srbiji, od kojih su se tri slučaja desila za dva dana! Broj neprijavljenih incidenata verovatno je i veći. U ovom trenutku, kako "Novosti" saznaju, u Registru prestupnika, odnosno pedofila, gde se nalaze imena svih pravosnažno osuđenih napadača na maloletne devojčice i dečake - nalazi se čak 416 imena! Pre samo godinu i po (2019) bilo ih je 279.

РЕГИСТАР КРИЈЕ ЧАК 416 ПЕДОФИЛА: Све гласнији захтеви да се списак правоснажноосуђених сексуалних злостављача деце обелодани

Ilustracija / Foto Depositphotos

Zahtevi da se ovaj registar osuđenih za silovanje, obljubu sa detetom, nedozvoljene polne radnje, podvođenje, posredovanje u vršenju prostitucije i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju, obelodani, odnosno da postane javan - sve su snažniji. Osim Fondacije "Tijane Jurić", koja je to zahtevala više puta, a poslednji put u petak, kada je povodom najnovijih slučajeva tražila i sastanak sa ministarkom pravde, građani su prikupljali i potpise za peticiju, a sa sličnim zahtevima ovih dana izašle su i neke političke partije.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je neophodno da Registar pedofila, predviđen "Marijinim zakonom", zaista, kako je rekla, zaživi:

- Kao što očekujem i da dobijemo sveobuhvatan jedinstveni registar nasilnika koji sam inicirala i koji će biti deo Strategije za rodno zasnovano nasilje nad ženama - kazala je Mihajlovićeva.

Registar pedofila uveden je 2013. godine, a tri godine kasnije u njega su upisane prve četiri osobe na osnovu dopisa koje su Upravi za izvršenje krivičnih sankcija poslali sudovi, pošto su postale pravosnažne presude protiv osoba koje su osuđene za krivična dela protiv polne slobode prema maloletnicima.

- Ukoliko bi se "Marijin zakon" promenio i dozvolio da ovaj registar postane javan, to ne bi bilo u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti - kaže za "Novosti" nadležni poverenik Milan Marinović. - Tada se ne bi kršio pravni osnov obrade i objavljivanja podataka, jer bi on bio u skladu sa zakonom. Međutim, pitanje za stručnjake jeste da li bi takvo rešenje bilo u skladu sa Ustavom i da li bi kršilo ljudska prava. Kada se takve stvari propisuju, potrebno je dobro odmeriti da li smo za zlo koje želimo da otklonimo izabrali najbolji mogući način i da li je to bilo izvodljivo i blažim metodama.

PET NAPADA ZA MESEC DANA

* 14. april - INSTRUKTOR folklora D. N. (51) iz beogradskog naselja Ostružnica osumnjičen je da je pokušao da obljubi svoju učenicu (12). Pozvao ju je u salu gde se održavaju probe, navodno da je nešto pita. Umesto toga dodirivao joj je grudi, ljubio je po vratu i ustima.

* 14. april - SEOSKOG sveštenika iz Svilajnca za polno uznemiravanje prijavila je četrnaestogodišnja devojčica. On se sumnjiči da je dodirivao maloletnicu u čijoj je kući bio da sveti vodicu.

* 13. april - RADNIK obezbeđenja D. Š. (60) u tržnom centru na Zvezdari pokušao je da obljubi devojčicu (10). Prišao joj je i odveo je do toaleta, a onda otkopčao svoj šlic, poljubio je u obraz i neprimereno dodirnuo. Devojčica je uspela da se otrgne.

* 8. april - MLADENOVAČKA policija je, u saradnji sa Tužilaštvom, identifikovala i uhapsila M. S. (70) zbog sumnje da je počinio krivično delo proganjanje. On je u Kosovskoj ulici i Ulici kraljice Marije u Mladenovcu zaustavio svoj BMV pored dvanaestogodišnje devojčice. Zahtevao je da ona uđe, pod izgovorom da je poslat po nju. Ona je to odbila i pobegla u obližnju prodavnicu.

* 19. mart - N. M. (19) uhapšen je zbog sumnje da je presretao devojčice na teritoriji beogradskih opština Rakovica i Čukarica. Polno je uznemiravao decu, a takvo ponašanje zabeležile su i sigurnosne kamere stambenih zgrada u naselju Cerak.(G. N.)

Statistike Saveta Evrope, inače, pokazuju da je jedno od petoro dece na kontinentu žrtva seksualnog nasilja. Prema podacima Incest trauma centra, jedna od tri devojčice u Srbiji preživi seksualno zlostavljanje do osamnaeste godine. Od četvoro seksualno maltretiranih mališana, tri su devojčice i jedan dečak. Od pet počinilaca, četvoro su muškarci, a jedna žena.

U najvećem broju slučajeva (nešto više od 53 odsto) počinioci su otac, očuh, hranitelj ili usvojitelj. U još oko 40 odsto predatori su poznati detetu (deda, rođak, kum, komšija). Samo u 1,75 odsto počinilac je N. N. lice. Alarmantan podatak je i da su više od 10 odsto prijavljenih slučajeva počinile osobe koje rade u ustanovama sa decom! Bar u trećini slučajeva počinioci su koristili najgrublju silu.

Prema podacima Incest trauma centra, praksa je pokazala da samo trećina napadača ima i sama traumu iz detinjstva. Predrasuda je i da su napadači psihički bolesnici sa dijagnozama. Najčešće su u pitanju egoistične, narcisoidne osobe, bez empatije, koje imaju poremećaj kontrole seksualnih nagona.

- Osobe koje seksualno zlostavljaju decu ne moraju nužno da budu pedofili. Ovi prvi najčešće imaju normalne partnerske odnose sa odraslima, dok pedofile privlače isključivo deca. Oni čine samo 10 odsto ukupnog broja počinilaca seksualnog nasilja nad maloletnicima - pokazuju ovi podaci.

Inače, osuđeni zlostavljači dece po zakonu ne mogu dobiti ublaženu kaznu, niti uslovni otpust. Ovo krivično delo ne zastareva, a posle odslužene kazne dužni su da se javljaju mesečno policiji i povereniku. Zabranjeno im je da posećuju škole, vrtiće, igrališta i mesta na kojima se okupljaju maloletnici, moraju da idu redovno u savetovališta i svako putovanje u inostranstvo moraju da prijave. Ne smeju da konkurišu za rad sa decom i mladima, a poslodavac prilikom zapošljavanja može da zatraži uvid u Registar.

U Registru stoji ime i prezime, matični broj i prebivalište osuđenog, njegovi urođeni znaci, tetovaže, fotografija, DNK profil, podaci o zaposlenju i o krivičnom delu i kazni na koju je osuđen.

OD ZATVORA DO KASTRACIJE

RAZLIČITI su pokušaji u svetu da se reši problem seksualnog zlostavljanja dece. Osim klasičnih zatvorskih kazni i pravljenja registara pedofila, organizuju se i grupne terapije, sprovodi se dobrovoljna, a negde i prisilna hemijska kastracija (npr. u Poljskoj i Rusiji), ili se koristi hemijsko lečenje za smanjenje polne želje (u SAD). Lekari tvrde da hemijska kastracija može ubiti polni nagon, ali ne i nasilništvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri