MORE MISTERIJA OKO UBISTVA BULATOVIĆA: Pre 21 godinu, izvršen atentat na saveznog ministra odbrane

R. Dr.

07. 02. 2021. u 11:08

KO je ubio saveznog ministra odbrane bivše SRJ Pavla Bulatovića - pitanje je koje čeka odgovor od države i istražnih organa punu 21 godinu.

МОРЕ МИСТЕРИЈА ОКО УБИСТВА БУЛАТОВИЋА: Пре 21 годину, извршен атентат на савезног министра одбране

Foto privatna arhiva

Na današnji dan u restoranu "Rad" na Banjici izvršen je atentat na čoveka čije je ubistvo jedna od najvećih kriminalnih enigmi Srbije novog doba.

Okolnosti ovog događaja javnosti su dobro poznate - mirno zimsko veče koje je Bulatović provodio sa prijateljima u banjičkom restoranu, gde je bio redovan i cenjen gost, oko 19 časova prekinuli su rafali iz "kalašnjikova". Kafanskoj sali ubica, ili više njih, prišao je preko neosvetljenog fudbalskog terena, i stao na nisku ogradu sa koje je imao potpuni pregled. Bulatović je sedeo baš naspram njega. Bio je u društvu penzionisanog generala Vuka Obradovića i vlasnika restorana Mirka Kneževića. Tri kratka rafala, zbijenih zrna, prekinula su ministrov život. Njegovi sagovornici lakše su povređeni.

Ubica je bez traga - nestao.

STRADAO Pavle Bulatović, Foto privatna arhiva

To je, ukratko, sve što se pouzdano zna o atentatu koji je uzdrmao tadašnju SR Jugoslaviju i ožalostio brojne Bulatovićeve rođake i prijatelje širom Srbije i Crne Gore. I danas ga podjednako žale i pominju.

To se, međutim, ne može reći, za policiju i pravosudne organe. Pune dve decenije predmet "Bulatović" čami u fioci, bez ikakve naznake da će biti zaključen. "Omot spisa" pre nekoliko godina iz Višeg republičkog tužilaštva prosleđen je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Pomaka zasad nema, a slučaj je obavijen morem misterija.

- Oca se sete novinari kad je godišnjica i političari pred izbore. Nemamo nikakva saznanja, niti pretpostavke ko bi mogao da bude ubica - rekao je prošle godine, kada je obeleženo 20 godina od ubistva, Balša, sin Pavla Bulatovića. I ove godine porodica, njegovi prijatelji i bratstvenici okupiće se na Pavlovom grobu u Gornjim Rovcima kod Kolašina.

PRIPREMAO VOJSKU ZA BORBU SA NATO

POKOJNI Pavle Bulatović važnu ulogu je igrao u pripremi SRJ za odbranu od NATO bombardovanja. Dragoceno svedočanstvo o tome je ostavio tadašnji premijer SRJ Momir Bulatović, koji je u svojim knjigama pisao o naporima svog prezimenjacima da obezbedi novac u budžetu za predstojeći rat i nabavi potrebnu opremu. Sebi u zadatak stavio je i da pokuša da, u uslovima stroge izolacije i sankcija, od malobrojnih saveznika u svetu za Vojsku Jugoslavije inkognito obezbedi moderno naoružanje za odbranu od NATO.

Nikada nije rasvetljen ni niz nedorečenosti i slučajnosti koje su pratile ovaj slučaj. To se odnosi, kako na vrhunsku upućenost atentatora u navike i kretanje pokojnog ministra, tako i na istražni postupak koji se našao u bespućima nadležnosti vojnih i civilnih, srpskih, crnogorskih i saveznih organa. Nebrojeno indicija je, kako se pisalo prethodnih godina, sakupljeno u ovom slučaju. Ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i Darka Ašananina, sukob političkog i bezbednosnog vrha dveju članica SRJ, serija atentata na beogradskim ulicama, političke promene koje će uslediti... U moru intriga koje prate ovaj slučaj je i koincidencija da je istraga poverena sudiji Nebojši Simeunoviću, koji će s jeseni iste godine biti pronađen mrtav pod nerazjašnjenim okolnostima.

Savezna vlada i tadašnje vladajuće partije saglasile su se da je Bulatovićeva likvidacija teroristički čin naručen iz inostranstva. Anketni odbor Savezne skupštine formiran je odmah posle sahrane sa zadatkom rasvetljavanja atentata, a rad je poveren Vojislavu Šešelju. Zaključak oko 1.000 strana izveštaja glasi da je Pavla Bulatovića ubio mafijaški klan koji se bavio nabavkom medicinske i ratne opreme za vojsku. Do danas, to je sve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a