TUŽILAC TRAŽI: Suđenje Mustafi u martu - odbrana najavljuje alibi

Tanjug

01. 02. 2021. u 13:29

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo Kosova zatražilo je danas da suđenje nekadašnjem komadantu u tzv. OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu i Mehohiji 1999. godine, počne već u martu, dok je odbrana tražila dodatno vreme za pripremu, najavljujući da će se Mustafa braniti time da ima alibi.

ТУЖИЛАЦ ТРАЖИ: Суђење Мустафи у марту - одбрана најављује алиби

Foto: Printskrin

Tužilaštvo je ukazalo da je uglavnom obelodanilo sve voje dokaze odbrani i da će 15. februara podneti predpretresni podnesak sudskom panelu (sudskom veću koje bi trebalo da mu sudi), i tražiti da suđenje Mustafi krene već početkom marta.

Tužilaštvo je stava da ovaj predmet nije komplikovan i da je odbrana imala saasavim dovoljno vremena da se spremi za suđenje, naročito ako planira da se brani alibijem.

Mustafin branilac Julijus von Bone je sa druge strane tvrdio da je odbrani potrebno još vremena za okončanje svojih istraga i pripremu za suđenje, te smatra da bi to moglo da završi do avgusta, najranije jula.

Advokat Bone je ukazao da će se Mustafina odbrana sigurno zasnivati na alibiju i da će u naredna dva meseca stupiti u kontakt sa svedocima koji će ga potvrditi.

Pored toga, kako je dodao, moraće da razgovara i sa drugim svedocima, kao i da prikupi dokumenta i izveštaje sa lokacija, koji idu u prilog odbrani.

Alibi je odbrana kojom se dokazuje da u vreme izvršenja krivičnog dela optuženi uopšte nije bio na lokaciji izvršenja krivičnog dela u dato vreme, odnosno da je bio na drugom mestu.

Izjašanjavajući se na pitanje sudije kada bi odbrani odgovaralo da suđenje počne, Von Bone je rekao da to sada ne zna, ali da bi bilo dobro sačekati da obrana okonča svoje istrage, jer je tužilaštvo za svoje, kako každe, imalo "godine".

Nakon rasprave, sudija je i tužilaštvu i odbrani dao rok do 1. marta da se sporazumeju oko okončanja istraga i obelodanjivanja dokaza.

Mustafa nije prisustvovao ovoj konferenciji, po sopstvenoj želji.

NJemu je sudija za prethodni postupak prošle sedmice produžio pritvor.

Uhapšen je 24. septembra 2020. godine na Kosovu i izručen Hagu, gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra 2020. godine negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)