JEZIVE REČI NA SUĐENJU OPTUŽENOG ZA UBISTVO VINKE: Sin žrtve sve slušao, pa tražio doživotnu robiju

J. ĆOSIN

15. 01. 2021. u 13:31

BOBAN Stojanović iz sokobanjskog sela Radenkovac, sin šezdesetdevetogodišnje Vinke koju je 7. maja 2020. godine u njenoj kući svirepo ubio njegov prijatelj Siniša Branković (51), zatražio je danas od Višeg suda u Nišu da mu se izrekne kazna doživotne robije.

ЈЕЗИВЕ РЕЧИ НА СУЂЕЊУ ОПТУЖЕНОГ ЗА УБИСТВО ВИНКЕ: Син жртве све слушао, па тражио доживотну робију

Foto: J. Ć.

Priznajem da sam ubio komšinicu Vinku Stojanović (69), ne mogu da poreknem, izjavio je u petak na glavnom pretresu pred Višim sudom u Nišu Siniša Branković (51) iz sela Radenkovac kod Sokobanje, koji se tereti da je ovaj svirepi zločin počinio 7. maja 2020. godine u kući pokojne, usmrtivši je iz bezobzirne osvete zato što ga je navodno prijavila za krađu šume, zbog čega se protiv njega vodi postupak pred aleksinačkim Osnovnim sudom. 

On je, kako je ustanovljeno, nakon rasprave sa žrtvom, dohvatio kuhinjski nož čija je oštrica bila dužine 12.5 centimetara i naneo joj devet uboda nožem u glavu i vrat, kao i rane po rukama, udarao je čašom, a zatim joj uvrtao vrat sve dok nije nastupila smrt. Siniša je na saslušanju pred sudom priznao zločin, osim što je osporio da je starici zavrtao vrat.

Foto: J. Ć.

- Tog dana sam otišao kod Vinke da sadimo pasulj i da im očistim sobu, jer smo se pomagali, trebali su za taj posao i da mi plati. Boban je otišao u Sokobanju poslom, pa sam njegovu majku zatekao samu. Pre dve godine ona me tužila za neku šumu iako nije njena, pa smo se tog dana oko toga posvađali. Popili smo po dve – tri rakije, a oko 22 sata opet smo se oko toga dohvatili. Ona mi je kazala da sam pijana stoka, što me je mnogo uvredilo. Uzeo sam nož koji mi se našao pri ruci i počeo da je udaram njime u predelu vrata dok je sedela na krevetu, pa sam dohvatio staklenu čašu i udarao je po glavi. Ona se branila, ali je bila slabija od mene. Kada je prestala da se pomera, okrenuo sam je na stomak. Ne znam zašto sam to učinio, nisam prema njoj imao neke seksualne namere.

Otišao sam kući da spavam, a ujutro sam pobegao. Ne znam zašto sam to uradio, jednostavno se desilo. Nemam drugo šta da kažem, tako je bilo, ne mogu da poreknem, ali joj nisam uvrtao glavu, nije za tim bilo potrebe. Jedino kad sam je okretao, ako sam joj tada uvrnuo vrat – istakao je dodavši da je impulsivno reagovao jer je bio uvređen, te da nije imao nameru da Vinku ubije.

- Sudija Mirko Drašković, predočio je Siniši jednu od fotografija za uviđaja i upitao ga zbog čega je starica zatečena sa podignutom suknjom i spuštenim donjim vešom okrenuta na stomak je Branković priznao da ju je okrenuo u taj položaj, ali da ne zna ko joj je skinuo suknju i veš – tvrdio je Branković pred sudom.

U petak je na suđenju saslušana i veštak psiholog Emilija Nikolić koja je objasnila da Branković nije psihopata, ali da je usled dugogodišnje zloupotrebe alkohola kod njega došlo do gubitka kontrolnih mehanizama. 

- Usledilo je sve veće socijalno propadanje i moralno osujećenje. Sposoban je da oseća sažaljenje i ima osećaj griže savesti ali je alkoholni zavisnik što je dovelo do promene u njegovoj ličnosti – objasnila je sudski veštak.

Saslušan je i dr Miodrag Zdravković, veštak iz Zavoda za sudsku medicinu koji je radio obduckiju Vinkinog tela, a koji je na pitanje sudije Mirka Draškovića da objasni kakvog su intenziteta bili bolovi koje je starica trpela, rekao da su oni bili izuzetno jaki, s obzirom da su nanošeni nožem po glavi i vratu, da je starica bila svesna jer postoje i odbrambene rane.

Vinkin sin Boban vidno uzbuđen slušao je detalje majčinog stradanja, i za svog nekadašnjeg prijatelja zatražio doživotnu kaznu. 

- Otac ga je isterao iz kuće zbog pijanstva, pa smo ga mi prihvatili, sa mnom je spavao u krevetu... Nije tačno da ga je moja majka prijavila što je posekao drva. To se desilo još 2018. godine, on se i dalje družio sa nama, nikada nije pokazivao da je na majku bio ljut.

Moja majka sa njim nije imala nikakav emotivan odnos da bi to bio razlog da je napadne, zaista ne znam šta ga je snašlo. Šta god bilo, on ne sme da se ponovo nađe na slobodi. Nasilnici koji siluju i ubijaju ne smeju da imaju pravo na to – kazao je Stojanović.

Suđenje se nastavlja 8. februara iznošenjem završnih reči optužbe i odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije