TRAŽIO SLOBODU, DOBIO OSAM GODINA: Odbačena žalba za presudu za nesreću u Donjem Međurovu

J. ĆOSIN

17. 11. 2020. u 12:06

APELACIONI sud u Nišu potvrdio je juče odluku Osnovnog suda od 3. marta ove godine, kojom je Milan Zdravković (33), vozač autobusa "Nišekspresa", pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog izazivanja stravične saobraćajne nesreće 21. decembra 2018. na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kod Niša, u kojoj je poginulo osmoro putnika.

ТРАЖИО СЛОБОДУ, ДОБИО ОСАМ ГОДИНА: Одбачена жалба за пресуду за несрећу у Доњем Међурову

Foto fejsbuk

U ovoj nesreći je povređeno 30 ljudi, zbog čega mu je izrečena najstroža kazna koju zakon propisuje za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Određena mu je i mera zabrane upravljanja motornim vozilom D kategorije u maksimalnom trajanju od pet godina po odsluženju kazne.

Foto fejsbuk

- Prvostepeni sud je pravilno našao da je kazna zatvora u trajanju od osam godina, koju je optuženi dužan da izdrži, srazmerna težini učinjenog krivičnog dela i ličnosti optuženog kao učinioca i nužna za postizanje svrhe kažnjavanja optuženog - navodi se u presudi Apelacionog suda.

Žrtve

U nezapamćenoj nesreći poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29. decembra u intenzivnoj nezi, a nakon nje, 2. januara prošle godine i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela. Poslednja žrtva, Lena Ilić (16) preminula je u KC Niš 17. maja 2019. godine.

Odbrana Zdravkovića je zahtevala da se presuda preinači, da se on oslobodi optužbe, da se blaže kazni, ili da se predmet vrati na novo suđenje. Tvrdili su da prvostepeni sud nije cenio sve dokaze izvedene na glavnom pretresu, a posebno uticaj loše preglednosti i vidljivosti, kao i delimičnu krivicu mašinovođe za nastanak nesreće. Takođe smatraju da sud nije merio propust "Železnica Srbije" zbog nepostojanja takozvanog trougla preglednosti i svetlosne signalizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!