NEGIRAJU KRAĐU VIOLINE: Zakazano suđenje optuženima za pljačku muzičara Lajka Feliksa

Lj. PRERADOVIĆ

01. 09. 2020. u 09:15

PRED osnovnim sudom u Bečeju 22. septembra počinje suđenje Petru Jovišiću (43) iz Stare Pazove i Nenadu Simetiću (51) iz Temerina, optuženima za krađu skupocene violine od muzičkog umetnika Lajka Feliksa.

НЕГИРАЈУ КРАЂУ ВИОЛИНЕ: Заказано суђење оптуженима за пљачку музичара Лајка Феликса

Novosti

Tokom pripremnog ročišta, optuženi su, kako saznajemo, ostali pri ranijoj tvrdnji da nisu učestvovali u krađi instrumenta, dok je Tužilaštvo ponovilo navode iz optužnice.

Violina marke Domenico Montano, ukradena 1. novembra 2019. godine u Bačkom Petrovom Selu, pronađena je neoštećena mesec i po kasnije u Novim Banovcima. Operativci novosadske kriminalističke policije, sa kolegama iz Sremske Mitrovice, uhapsili su Nenada Simetića i Petra Jovišića, dok je njegov brat Nenad Jovišić, takođe iz Stare Pazove, "pao" 31. decembra.

Skupoceni instrument iz 1800. godine je muzičaru koga često nazivaju genijem i "vojvođanskim Paganinijem" ukraden iz autobila "dodž" subotičkih registracija, parkiranog u Ulici Arpada Balaža, ispred broja 38.

- Tog dana sam sa suprugom došao u Bačko Petrovo Selo da posetimo groblje na praznik Svi sveti - ispričao je, posle krađe, Feliks za "Novosti". - Violinu, inače nosim sa svuda sa sobom, ali nisam hteo da je unosim na groblje, pa sam je ostavio u koferu na zadnjem sedištu u kolima. Kada sam se vratio, instrumenta nije bilo.

PRIZNAO KRIVICU

NENAD Jovišić, trećeokrivljeni, sa Tužilaštvom u Bečeju sklopio je sporazum o priznavanju krivice. Na osnovu tog sporazuma mu je izrečena kazna od šest meseci kućnog zatvora. On se tereti za krivično delo prikrivanje.

Muzičar je violinu iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča, kako bi na njoj svirao, a reč je, kako je tada rekao, o vrlo retkoj violini, kojih ima samo 15. Osim što je iz 1800. godine, njena osobenost je i u tome što je napravljena u italijanskom gradu Kremoni i vrlo je kvalitetna.

Iako se prvobitno govorilo da je vrednost skupocene violine oko pola miliona evra, veštačnjem je, kako saznajemo, procenjeno da ona košta 250.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)