ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA U SRBIJI: 15 punoletno, 6 maloletno, policija uhapsila 22 osobe

Tanjug

30. 07. 2020. u 14:31

POVODOM Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovići rekao je da su pripadnici MUP-a tokom ove godine podneli krivične prijave protiv 22 osobe osumnjičene za trgovinu ljudima na štetu 21 osobe.

ЖРТВЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ: 15 пунолетно, 6 малолетно, полиција ухапсила 22 особе

P. Milošević

"Među žrtvama je 15 punoletnih i 6 maloletnih osoba, dok je 12 osoba ženskog pola. U najvećem broju reč je o žrtvama seksualne eksploatacije", naveo je Stefanović koji je i predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima Vlade Srbije.

On je poručio da celokupno društvo mora zajedno i koordinirano da radi na sprečavanju da se takav zločin uopšte dogodi, jer su kada do njega dođe, posledice surove i nesagledive.

Srbija je, kako je naveo, u prethodnim godinama, u saradnji sa međunarodnim partnerima i predstavnicima civilnog sektora, preduzela brojne aktivnosti kako bi unapredila svoje institucionalne kapacitete u borbi protiv trgovine ljudima.

Kao neke od najznačajnijih izdvojio je formiranje udarnih timova u kriminalističkoj policiji i otvaranje Prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima, koje je dostupno 24 sata“.

"Zadatak državnih organa je oštro kažnjavanje počinilaca i maksimalna podrška žrtvama na putu oporavka. Želim da istaknem da su te žene, deca, ljudi u stravičnom strahu od svojih mučitelja od kojih trpe sve vrste nasilja i da ne možete tako lako dopreti do njih”, naveo je ministar.

Kada ih, kako je dodao, konačno “izvučete iz kandži tih zločinaca” nalaze se u užasnom i fizičkom i psihičkom stanju i pitanje je da li će im ikada poći za rukom da se zaista oporave od onoga što su preživeli.

“I baš zato celo društvo mora dati sve od sebe da niko ne dođe u situaciju da postane žrtva trgovine“, rekao je Stefanović.

Govoreći o neophodnoj prevenciji i podizanju svesti u društvu, Stefanović je podsetio da su policijski službenici do sada održali na hiljade predavanja đacima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola na temu zaštite dece od trgovine ljudima u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece.

“Moramo učiti našu decu o svim opasnostima, podizati svest mladih i informisati sve građane o ovom bezbednosnom riziku. Kao društvo moramo raditi na kontinuiranom edukovanju svih kako da ne upadnu u tu zamku i ne postanu žrtve, jer je i jedna žrtva trgovine ljudima previše“, naglasio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024