Devojčicu prodali za 2.000 maraka, sa bebom prosila na ulicama Banjaluke? Kada je odlazila, socijalni radnici primetili su nešto alarmantno

O. MATAVULj

10. 07. 2020. u 15:30

ISTRAŽNI organi završili su s prikupljanjem dokaza u novom slučaju trgovine decom u BiH, odnosno prodaji maloletne Romkinje iz Mostara, koja je u martu otkrivena kako s bebom prosi banjalučkim ulicama.

Девојчицу продали за 2.000 марака, са бебом просила на улицама Бањалуке? Када је одлазила, социјални радници приметили су нешто алармантно

Foto: Depositphotos

Kako saznajemo, istragom su obuhvaćeni roditelji maloletnice, njen vanbračni suprug i njegov otac koji su je navodno kupili od roditelja za iznos od 2.000 KM.

- Istraga je u završnoj fazi i uskoro se očekuje podizanje optužnice. Kupci devojke su saslušani i branili su se ćutanjem - kaže dobro upućeni izvor.

Istraga se "zakotrljala" nakon što je maloletnica zatečena kako sa bebom, starom oko četiri meseca, prosi u Banjaluci.

Posle obrade predata je na dalje postupanje Centru za socijalni rad u Banjaluci. Budući da se radi o devojci iz Mostara, kontaktiran je tamošnji Centar za socijalni rad koji je naveo da je devojka u vabračnoj zajednici i da o svemu treba da se obavesti njen suprug, što je i učinjeno.

SASLUŠANA I MAJKA

IAKO je istraga dobrim delom inicirana šokantnim tvrdnjama majke maloletnice, ispostavilo se da je i ona bila umešana u trgovinu, odnosno prodaju ćerke. Zbog toga je majka takođe saslušana u svojstvu osumnjičene.

Po maloletnicu je došao suprug, u pratnji svog oca. Međutim, prilikom primopredaje socijalni radnici iz Banjaluke kod devojke primećuju veliki strah.

Primopredaju nisu mogli sprečiti i maloletnica je otišla sa suprugom. Strah devojke ih je zabrinuo, pa su socijalni radnici odlučili da sve detaljno ispitaju.

Stupili su u kontakt sa majkom maloletnice, koja im je ispričala da ćerku nije videla dve godine, uz šokantne tvrdnje da je oteta iz njihovog porodičnog doma. Majka je tvrdila i da je sve prijavila mostarskoj policiji, dok tamošnji CSR te informacije nije imao.

Zbog sumnje da se radi o trgovini ljudima, maloletnica je ubrzo uzeta od "supruga" i zajedno s bebom smeštena u Sigurnu kuću Foruma solidarnosti za žrtve trgovine ljudima, gde se i sada nalaze. Slučaj je predat u rad Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, ali niko od aktera cele priče nije hapšen i svi se tokom postupka brane sa slobode.

DOGOVORENI BRAK

TROJICA Roma početkom sedmice oslobođena su krivice za trgovinu decom, te obljubu deteta, u Okružnom sudu u Banjaluci. Radilo se o dogovorenom braku 19-godišnjaka i 13-godišnje devojčice, koja je navodno prodata za 2.300 KM. Optuženi su očevi mladenaca i mladoženja, a presuda još nije pravosnažna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave