U ZATVORU RETKO I DO PET GODINA: Poražavajuće kazne za trgovinu ljudima i seksualnu eksloataciju

S. J. M.

29. 07. 2023. u 18:00

SUDOVI osuđenima za trgovinu ljudima mahom izriču kazne u visini zakonskog minimuma.

У ЗАТВОРУ РЕТКО И ДО ПЕТ ГОДИНА: Поражавајуће казне за трговину људима и сексуалну екслоатацију

Foto: Printskrin

Većina kazni za to krivično delo iznosi tri do pet godina. Izrečenih kazni zatvora u trajanju više od pet godina je sve manje, u 2018. ih je bilo 38 odsto, u 2019 - 25 odsto, u 2020 - 17 odsto, a u 2021 - 11 odsto. U 2022. kazne u visini od tri do pet godina nisu izricane, a u čak 80 odsto slučajeva izrečena je kazna u trajanju do tri godine!

Ovo je analizom sudskih presuda utvrdila Nevladina organizacija za borbu protiv trgovine ljudima ASTRA. Oni su se oglasili povodom 30. jula, Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, ukazujući na ovakvu sudsku praksu i potrebu težeg kažnjavanja.

Oni navode da se ovakva krivična dela sve češće u startu klasifikuju kao posredovanje u prostituciji, a sve ređe kao trgovina ljudima. To automatski znači niže kazne za sve veći broj počinilaca. U 2018. godini za posredovanje je okrivljeno 13 odsto, a za trgovinu ljudima 80, dok se do 2022. godine skoro obrnuo odnos, pa je za posredovanje optuženo 69 odsto, a za trgovinu ljudima 31 odato.

Njihova analiza ukazuje i da je u trgovini ljudima najviše seskualne eksploatacije, koje je 2018. godine bilo 60 odsto, a 92 odsto 2021, i 100 odsto 2022. Oštećene su velikom većinom žene i devojčice.

Loša poruka

U organizaciji ASTRA zaključuju da se loša poruka šalje ako za jedno od najtežih krivičnih dela, čiji su počinioci spremni da radi profita u potpunosti devastiraju jednu osobu ili više njih, propisuju minimalne kazne i otežava proces dodele kompenzacije žrtvama.

Oko polovine presuda, a nekad i malo više su donete sklapanjem sporazuma o priznanju krivice.

- Oštećene se i dalje upućuju na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva, to jeste odštete, a i u tom slučaju procenat upućenih osoba je jako mali. U 2022. godini je iznosio 16 odsto. Godinama unazad apelujemo da ovaj zahtev treba da se istakne i odredi u krivičnom postupku, dok je oštećena zaštićena statusom žrtve - navode u ASTRA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije