KAKO TO DA JE MALOLETNO DETE NAUČILO DA PUCA? Iz streljačkih klubova tvrde - Kada se koristi vatreno oružje, postoje stroga pravila

Novosti online

03. 05. 2023. u 17:45

DEČAK koji je danas pucao u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i ubio 8 đaka i jednog radnika obezbeđenja koristio je oružje svoga oca, koje je u legalnom posedu. On je naučio da puca upravo sa roditeljem, posećujući streljane, a i ministar Gašić se osvrnuo na to uz reči "da li dete od 12,23 godina treba da zna da puca".

КАКО ТО ДА ЈЕ МАЛОЛЕТНО ДЕТЕ НАУЧИЛО ДА ПУЦА? Из стрељачких клубова тврде - Када се користи ватрено оружје, постоје строга правила

Foto Z. Jovanović

S tim u vezi kontaktirane su streljane u Beogradu kako bi se proverilo koliko često deca dolaze kod njih na obuku za pucanje.

Kako je rečeno za Telegraf, streljaštvo samo po sebi je sport, olimpijska disciplina i to treba razlikovati od streljaštva kao vida rekreacije. Kako su rekli, svako od nas može zakupiti termin, ali ne svugde.

U streljačkim klubovima su dodali da se u streljaštvu kao sportskoj disciplini koristi vazdušno oružje bez bojeve municije i da se učesnici pripremaju za vrhunska takmičenja.

Onog trenutka kada se koristi vatreno oružje, postoje pravila kako se ona koriste, uz prisustvo asistenta ili trenera i uz mnogobrojna stroga pravila kada je bezbednost i učesnika, ali i drugih u pitanju.

Ipak, kako su istakli, problem se javlja kada se u pojedinim streljačkim klubovima njihovi prostori iznajme za streljaštvo kao rekreaciju i tada se tokom tih zakupljenih termina može koristiti i vatreno oružje i obučavati za njegovo korišćenje, a ne za potrebe sporta i tu treba "jasno napraviti razliku".

Iz pojedinih streljana su saopštili da nisu sigurni da li je zakonom regulisano da li maloletna lica mogu da barataju vatrenim oružjem u njihovim prostorijama.

Podsetimo, Srbiju je danas potresla velika tragedija. Dečak Kosta K. (13) koji je uhapšen jer je jutros oko 8.30 sati pucao u školi i tom prilikom ubio osmoro đaka i jednog radnika obezbeđenja, kako saznajemo sa svojim ocem naučio je da puca, jer su zajedno posećivali streljane.

Dečak je trenirao karate, košarku i bio uzoran u svakom smislu.

Danas je ovaj dosad uzorni mladić, sjajni učenik, vrstan iz istorije, izvršio masovni zločin, nakon kojeg je određeno zadržavanje njegovom ocu V.K. (48) zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Privedena je i dečakova majka.

BONUS VIDEO: NAJNOVIJE INFORMACIJE: Dr Milika Ašanin o stanju povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!