MOBILNIM TUKAO DO SMRTI MISLEĆI DA GA POTKRADA? Nakon što je ubio čoveka u Gerontološkom centru, Nikola N. (89) se ničega nije sećao

J. D. Lj. /J. Ž. S.

12. 01. 2023. u 08:00

NAKON ubistva u Gerontološkom centru na Bežanijskoj kosi u Beogradu, kada je, tokom noći, Nikola N. (89) navodno mobilnim telefonom do smrti udarao po glavi Nikolu V. (87), još se istražuje šta bi mogao da bude motiv ovog nesvakidašnjeg zločina.

МОБИЛНИМ ТУКАО ДО СМРТИ МИСЛЕЋИ ДА ГА ПОТКРАДА? Након што је убио човека у Геронтолошком центру, Никола Н. (89) се ничега није сећао

Foto Shutterstock

Više javno tužilaštvo, koje vodi istragu, kao i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja i zaštitnik građana pojedinačno ispituju zašto je i kako došlo do ubistva, a osumnjičeni Nikola N. je najpre odveden na pregled u zdravstvenu ustanovu "Dr Laza Lazarević", nakon čega je i uhapšen, dok je telo žrtve poslato na obdukciju kako bi se utvrdili tačan uzrok i vreme smrti.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, Nikola N. je dan pre incidenta primljen u Gerontološki centar. Bio je smešten u sobi za izolaciju zbog virusa korona, kako propisi inače i nalažu. Na koji način je on i zbog čega izašao iz izolacije i obreo se pored korisnika Nikole V., koji je, inače, imao povredu kuka i bio nepokretan i vezan za krevet, utvrdiće istraga.

Ubijeni Nikola V. je, kako nezvanično saznajemo, korisnik Centra već skoro dve decenije. U sobi za izolacije našao se jer je kašljao i bio prehlađen, a osumnjičeni Nikola N. zbog uobičajene procedure oko kovida. Inače, i jedan i drugi su, kako nezvanično saznajemo, navodno bolovali i od demencije. Zločin se, navodno, dogodio jer je Nikola N. "posumnjao" da ga Nikola V., kojeg nije poznavao i nikad ranije nije sreo - potkrada.

Ono što je zasada poznato jeste da je Nikola N., pošto je izašao iz sobe, došao do kreveta na kom je ležao Nikola V. i seo pokraj njega. Najpre je, navodno, počeo na nesrećnog čoveka da viče, onda da ga udara po nogama, a potom i pesnicama u glavu.

- Posle pesničenja, taj čovek je, kako sam čuo, dograbio mobilni telefon - priča jedan od korisnika centra.

- Njime je onda počeo besomučno da udara Nikolu u glavu. Nesrećni čovek je pokušao da se odupre novom korisniku, ali nije uspeo da se odbrani.

Stanari doma na Bežanijskoj kosi juče su bili u šoku, Foto N. Skenderija

Zapomaganje iz sobe prva je, navodno, čula i pritrčala u pomoć dežurna medicinska sestra. I ona je pokušala da pomahnitalog čoveka skine sa već teže povređenog korisnika, ali je Nikola N. i nju odgurnuo i udario.

- Sestra je, već dobro uplašena, otrčala po pomoć - priča naš izvor.

- Pozvala je obezbeđenje koje je odmah reagovalo i jedva uspelo da savlada Nikolu N.

Nažalost, pretučeni Nikola V. bio je sav krvav na krevetu i nije davao znake života.

- Sestra je pokušala reanimaciju, ali bezuspešno - kaže naš sagovornik. Nikola je ležao u lokvi krvi i nije davao znake života. Ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći, ali oni su, nažalost, mogli samo da konstatuju smrt korisnika. Policija je odvela osumnjičenog, koji se i njima opirao. Uviđaj je trajao satima, a istraga će utvrditi šta se zaista dogodilo. To se ovde nikada do sada nije desilo.

NE SEĆA SE ŠTA JE URADIO

Kako "Novosti" saznaju, nadležna inspekcija socijalne zaštite Ministarstva za rad utvrdila je da nije bilo propusta u radu Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi.

Pošto je tek primljen u ustanovu, Nikola N. bio je u izolaciji. Kod njega nisu primećene nikakve nasilne reakcije niti agresija. Poslednja vizita, koja je obavljena preksinoć, oko 21 čas, nije ukazivala na bilo kakve probleme. Nakon što se incident dogodio, Nikola N. je uhapšen, ali sve vreme je i sam bio u čudu i pitao:"Zašto me vodite? Šta se desilo?" Bukvalno se - ničega ne seća.

OBRENOVAC

Sličan incident desio se prošle godine i u GC "Obrenovac", kada je tek pridošli korisnik, iz nepoznatih razloga, prišao i u krevetu pretukao nepokretnog Aleksandra D. (82). Nesrećni čovek pokušao je da se odbrani, ali bezuspešno. Reagovali su nadležni i sprečili veću tragediju. Samo mesec kasnije, isti korisnik doživeo je još jednu traumu.

Ispao je iz kolica, survao se niz stepenice i zadobio teške povrede glave i rebara.

O ovom incidentu istragu je vodilo VJT u Beogradu, ali je ona, kako nam je juče potvrđeno, "preusmerena" na obrenovačko tužilaštvo, a zbog krivičnog dela zanemarivanja korisnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)