STREPE ZA BEZBEDNOST NAJBLIŽIH: Građani Subotice uznemireni posle ubistva - Migranti u grupama idu gradom

J. LEMAJIĆ

04. 07. 2022. u 07:00

ZBOG sumnje da je izvršio teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, u Subotici je uhapšen A. N. (26) iz Avganistana.

СТРЕПЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НАЈБЛИЖИХ: Грађани Суботице узнемирени после убиства - Мигранти у групама иду градом

Foto J. L.

- Sumnja se da je on u subotu ujutru učestvovao u sukobu između dve grupe migranata u šumskom pojasu u blizini mađarske granice, u kojem je šest osoba povređeno, dok je jedna smrtno stradala - navodi se u saopštenju.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Subotici. Policija nastavlja dalji rad na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi s ovim slučajem i identifikaciji ostalih osoba koje su učestvovale u sukobu.

Podsetimo, okršaj većih grupa migranata dogodio se u šumi Hrastovača na samom obodu Subotice. U sukobu vatrenim oružjem, koji je odjekivao po naseljima Makova sedmica i Željezničko naselje, smrtno je ranjen nepoznati muškarac, dok su ostali zadobili teške telesne povrede.

- Stanje svih povređenih, uključujući i devojčicu od 16 godina kojoj smo se borili za život, stabilno je - kažu u Opštoj bolnici u Subotici.

Kako se šuma nalazi i blizu naselja, meštani Makove sedmice tvrde da su se i u noći između subote i nedelje čuli pucnji i da je nekoliko vozila Žandarmerije ponovo uletelo u taj rejon. Prilaz šumi iz pravca naselja i dalje je blokiran.

RANIJI SUKOBI

S obzirom na veliku koncentraciju migranata, česti su sukobi među njima. Nedavno je u somborskom naselju Šikara izbio sukob, doduše mnogo manji nego ovaj u Subotici. Pre nekoliko godina jedan migrant je ubijen u Bačkim Vinogradima, a zimus je izbila takva tuča usred bela dana, da je jedan jedva preživeo.

Napetost koja se u subotu osećala ceo dan, juče je malo jenjavala. Međutim, stanovnici ovog dela grada bili su revoltirani izjavama nadležnih da nema mesta strahu i da su bezbedni. Tvrde da se već duže vreme ne osećaju sigurno u svom gradu. U centru Makove sedmice spontano se okupilo više od 20 građana koji su negodovali zbog povišene opasnosti i naoružanih migranata koji slobodno šetaju njihovim mirnim naseljem. Građani su najavili da će svoje proteste nastaviti, a od vlasti očekuju brzu i jasnu reakciju kako ne bi dalje strahovali za svoju i bezbednost svojih bližnjih.

- Nije tačno da nema mesta strahu. Kako da bude, kada već duže vreme migranti u grupama idu ulicama, taksisti samo patroliraju, dovoze ih i odvoze. Naše žene i deca više ne idu opušteno ulicom - priča nam Marko N. - Tačno je da ovde nije bilo incidenata, a izgleda da su brzo zaboravili kako su u centru grada upali u apoteku, vezali ženu i oteli joj pazar i lekove, ili devojčicu koju umalo nisu silovali u blizini autobuske stanice. Da li treba neko od naših građana da strada da bi se ova situacija rešila? Ne želimo da uzimamo stvari u svoje ruke, verujemo ovoj zemlji i sistemu, zato i molimo za pomoć.

Slična slika je i u drugim mestima. Sela Bački Vinogradi, Horgoš, Martonoš, Tavankut, Majdan-Rabe, Đala, Riđica, Sombor, Kanjiža i Novi Kneževac samo su neka od mesta duž srpsko-mađarske državne međe koja su u svim kartama migranata upisana velikim slovima.

U svakom momentu u njihovom ataru ima najmanje 150 migranata iz Sirije, Avganistana, Somalije i drugih zemalja, koji strpljivo čekaju šansu da iskoriste trenutak neopreznosti mađarskih graničara i pređu u Evropsku uniju. Mali broj u tome i uspe.

Međutim, mnogo više je onih čiji pokušaji i po nekoliko puta budu osujećeni i oni se opet vraćaju u našu zemlju. Nezvanične procene su da mađarska policija nedeljno vrati oko 300 ljudi u Srbiju.

Zbog toga život u ovim selima više nije isti. Gotovo da nema prazne kuće ili vikendice u koju nezvani gosti nisu ušli i upropastili je. Neretko ih ima više nego samih meštana, te nije ni čudo što narod zazire od njih.

- Tokom dana se sklanjaju po njivama i šumama, da ih nenadane patrole ne bi odvele u Preševo. Ali uveče treba da vidite kako se okupljaju na određenim tačkama u selu, kako po njih dolaze taksisti iz Subotice i Sombora sa lestvama na kolima i odvoze ih do ograde - priča nam Tibor F. iz Horgoša. - Taksisti potom projure nazad kroz selo, a oni ostaju da se snalaze. Uspeh pokušaja zavisi od toga koliko ko ima sreće i para sa sobom. Često su kopali i rupe, prave pacovske kanale, ali su otkrivani pa se radije odlučuju da seku žicu ili je preskaču, ili da se uvlače u kamione koji čekaju na carinjenje na graničnom prelazu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Autom pokosio mladića u Vlasotincu, slomljene noge i kičma - pijani vozač pobegao, pa uhapšen