POTRESNA ISPOVEST OCA MALOG RADENKA: Sećanje na tragičan dan kada je njegov sin preminuo

Novosti online

08. 06. 2022. u 21:30

VEĆE Osnovnog suda u Šapcu, kojem je predsedavala sudija Tatjana Ilić, izreklo je prvostepenu presudu dr Dobrivoju Bojaniću, ortopedu i višegodišnjem načelniku ortopedije Opšte bolnice u Loznici, od tri godine zatvora u predmetu koji se vodio zbog smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz sela Kozjak. Dr Bojanić je dobio i zabranu bavljenja lekarskim poslom u trajanju od pet godina.

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ОЦА МАЛОГ РАДЕНКА: Сећање на трагичан дан када је његов син преминуо

Bilbordi posvećeni malenom Radenku

U međuvremenu, dr Bojanić je i od Lekarske komore Srbije dobio kaznu bavljenja ortopedijom dve godine, koja mu je istekla, ali ga uprava ove lekarske ustanove nije vratila na Odeljenje ortopedije, već je raspoređen da obavlja poslove statistike. Dva lekara iz Beograda, koji su takođe bili optuženi u ovom predmetu, oslobođeni su krivice.

Presuda tek treba da stigne svim stranama u sporu, uključujući i Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu, koje postupa u tom predmetu. Radenkov otac, Milan, koji je bio na izricanju presude, za "Novosti" kaže da i dalje ne može da dođe sebi.

SVI SU GA VOLELI

RADENKOV otac Milan kaže da svakog dana odlazi na grob svog deteta i sređuje ga. Tamo mu je napravio kućicu u kojoj su sve Radenkove stvari i igračke. U sobi dečaka ostalo ih je tek nekoliko.

- Rade je bio jedno srećno dete. Svi su ga voleli, ama baš svi. Imao sam želju da ga odvedem na Zvezdinu utakmicu, ali to mi se otelo - kaže otac u suzama.

- Slušajući sve ono u samoj završnici suđenja, a posebno priču osuđenog lekara, mislim da sam bio na ivici infarkta ili šloga - priča Milan Nikodinović. - Sve me vratilo, brzinom svetlosti, na samu tragediju, na gubitak mog mezimca, tog lepog i pametnog deteta, miljenika čitavog kraja, koji ga i danas sa nama oplakuje. Razumem da se neko brani, ali ne tako da izmišlja i nanosi novi bol nama koji nikada ne možemo da prežalimo našeg Radenka. Kazna je blaga. Kao oštećeni, očekujemo da se tužilaštvo žali na presudu. Utvrđena je odgovornost za smrt deteta, pa i kazna mora da bude u skladu sa tim. Ovo je preblaga kazna i zato mi je teško.

Osmogodišnji Radenko preminuo je posle, kako tvrde njegovi roditelji Milan i Zorica, neadekvatne lekarske pomoći u Loznici. Mališan je dobio sepsu, koja se proširila na druge delove tela.

Tadašnjoj tragediji je prethodila bezazlena dečja igra u nedelju, 2. oktobra 2016. godine, kada je mališan pao sa tobogana i polomio ruku na dva mesta. Roditelji pokojnog mališana svedočili su da je Radenku loznički doktor Dobrivoje Bojanić stavio gips na ruku, tvrdeći "da je sve u redu i da su kosti savršeno uklopljene". Međutim, njemu je ruka, kako tvrde, potpuno istrulila i mada je u Beogradu tri puta operisan, nije mu bilo spasa, s obzirom na to da se bakterija, koja izaziva sepsu, proširila na pluća i glavu.

U Beogradu su lekari čak razmišljali o amputaciji ruke, ali bilo je kasno. Radenkovo maleno telo već je obuzela infekcija.

TRAŽILI IZGOVOR DA NE SUDE

NA opšte zaprešćenje javnosti i stručnjaka, u ovom predmetu su se izuzeli sud i tužilaštvo u Loznici. Dr Bojanić je, u delu postupka, saslušavan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Loznici, u lozničkoj Palati pravde, gde je obezbeđenje pokazalo veliku servilnost prema njemu, kako ne bi izašao pred novinare i prijateljski su ga ispratili na sporedna vrata. Među raznoraznim izgovorima za izuzimanje, jedan loznički delilac pravde je napisao da ne može da učestvuje u postupku, jer je "jednom sa dr Bojanićem pio kafu".

- Bio je petak, noć, kada su nas uveli da vidimo dete. Znao sam da je to, to. Dete je bilo otečeno. Veoma teška slika. Ujutru su nam rekli da je preminuo - seća se Milan.

Pokušali smo da čujemo i dr Bojanića, ali on juče nije odgovarao na naše pozive. Reč je o višegodišnjem sudskom veštaku, poznatom i uglednom lekaru, dugogodišnjem rukovodiocu, koji je bio aktivan u političkom životu grada, kao levičar, ali i čovek koji se nije libio da prisustvuje pomenu u čast đenerala Dragoljuba Mihailovića u hramu u Beloj Crkvi, pre nekoliko godina.

Aleksandar Protić, osnovni javni tužilac u Šapcu, rekao nam da sudsku odluku, koja se odnosi na smrt dečaka, još nisu dobili i da će, kako kaže, nakon svih potrebnih sagledavanja, odlučiti kako dalje da postupe u ovom predmetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)