IZBO ČETIRI PROLAZNIKA, A MOGAO BI DA IZBEGNE ROBIJU: Tužilaštvo traži osam godina zatvora, veštaci tvrde da je neuračunljiv

Novosti online

16. 09. 2021. u 21:08

OSNOVNO javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog i zatražio kaznu od osam godina i pet meseci zatvora kao i meru obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi za V. J. (20) iz niškog sela Vrtište, koji je od 18. do 24. juna ove godine bez ikakvog razloga izbo četvoricu prolaznika u Nišu.

ИЗБО ЧЕТИРИ ПРОЛАЗНИКА, А МОГАО БИ ДА ИЗБЕГНЕ РОБИЈУ: Тужилаштво тражи осам година затвора, вештаци тврде да је неурачунљив

Foto: A. Ilić

No, ukoliko Osnovni sud u Nišu prihvati u celosti nalaz komisije veštaka specijalne zatvorske ustanove u Beogradu da je optuženi bio neuračunljiv u momentu izvršenja ovih krivičnih dela, on bi mogao izbeći zatvorsku kaznu tako što bi bio upućen samo na psihijatrijsko lečenje, koje se teoretski može završiti i u kraćem periodu.

V. J. je optužen za četiri napada i nanošenje lakih telesnih povreda nepoznatim prolaznicima koje je 18., 23. i 24. juna ubadao oštrim predmetom na ulici.

Prvi incident dogodio se na Bulevaru Nemanjića gde je izboden S. I. (20), a potom je u ulici Branka Krsmanovića oštrim predmetom uboden V. Đ. (30), dok su dan kasnije u ulici Ljube Didića povređeni S. M.(19) i njegov drug A. K. (24).

Veštačenjem koje je u toku istrage naložilo OJT u Nišu, utvrđeno je da je V.J. bio smanjenje uračunljivosti ali ne i da je bio neuračunljiv. S toga je uz meru obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, tužilaštvo u optužnom predlogu zatražilo i zatvorsku kazna od osam godina i pet meseci, tako da se ne bi našao odmah na slobodi ukoliko lečenje traje kraće od zahtevane kazne.

No, na suđenju koje je nedavno počelo pred Osnovnim sudom u Nišu, naloženo je novo veštačenje koje je obavljeno u specijalnoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, kojim je utvrđeno, pak, da je optuženi - neuračunljiv. Zbog toga je Osnovno javno tužilaštvo zatražilo da na narednom ročištu pred sudom budu saslušani veštaci koji su obavili tu ekspertizu.

 

Niš danima bio u strahu

Nišlije su zbog ovih napada i saznanja da neko nasumično ubada ljude na ulici, danima živeli u strahu, sve dok V.J. nije uhapšen. Njegovih identifikaciji značajno je pomogao je snimak sa nadzornih kamera u ulici Ljube Didića a prepoznali su ga i mladići koji su u toj ulici povređeni. Posle hapšenja, napade na nepoznate prolaznike obrazložio je time da mu se nije sviđalo kako se "šire dok idu ulicom".

Kao maloletnik odgovarao za pokušaj ubistva

V. J. je sin lokalnog sveštenika iz Niša i 2016. godine je već počinio teško krivično delo. On je tada pokušao da nožem ubije tinejdžera V. J. (17) zbog čega je bio upućen u vaspitno-popravni dom. On je tada napadnutog mladića ubo nožem u stomak nanevši mu teške telesne povrede opasne po život. Povređeni je jedva preživeo, izgubio je tri litra krvi, a izvađeni su mu bubreg i slezina, dok je u bolnici proveo mesec i po dana.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu