KOKAIN "ZALUTAO" KOD BUDA? Policija i dalje istražuje kako je velika količina narkotika završila u Mojanovićima kod Podgorice

E. H.

03. 09. 2021. u 11:00

OPERATIVNA saznanja bezbednosnih službi iz regiona, ali i međunarodnih partnerskih agencija, govore da je zaplenu 1,4 tone kokaina u Zeti, istovremeno pratio "prolaz" skoro pet tona belog praha, koji je uspeo da se prokrijumčari i završi na željenoj destinaciji.

КОКАИН ЗАЛУТАО КОД БУДА? Полиција и даље истражује како је велика количина наркотика завршила у Мојановићима код Подгорице

ISTRAGA Privođenje Budimira Krstovića u tužilaštvo, Foto Borba. me

Podaci govore i da je "glavni kupac" narkotika osoba bliska "škaljarskom klanu", a da je zaplenjena količina sasvim moguće "zalutala" u hladnjaču firme "San Francisko", poznatog uvoznika banana i južnog voća.

Da li je baš tako, utvrdiće istraga, koju su započeli istražni organi u Crnoj Gori.

Trenutno su iza rešetaka vlasnik ove firme u čijoj hladnjači je pronađena droga, Budimir Budo Krstović (66), kao i njegova ćerka Marina (27), koja se bavila nabavkom voća od firme "Koeksfrut" iz Ekvadora. Naručena su tri kontejnera.

U noći kada je kontrolisana pošiljka stigla u jednom od kamiona, u hladnjači u naselju Mojanovići, policija je upala i pronašla narkotike. Marina je odmah uhapšena, a njen otac Budimir, koji je bio u Beogradu, vratio se prvim avionom u Crnu Goru. Oboje su pred istražnim organima negirali krivicu, priznajući da su naručili banane, ali ne i kokain.

Marina Krstović, Foto privatna arhiva

Marina Krstović je odmah nakon pronalaženja droge, policajcima ponudila imena i kontakte dobavljača, kao i uvid u poslovnu korespondenciju. Tvrdila je da nemaju ništa sa pronađenom drogom i policiji  su ponudili saradnju i pomoć u istrazi. Odmah je pozvala telefonom dobavljača Karlosa Falkezija, koji je rekao da je pošiljka koju joj je uputio prošla sve neophodne kontrole u luci Bolivar u Ekvadoru, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi šta se desilo sa tovarom na putu do Crne Gore.

Rekao je i da će poslati dokument Jedinice za borbu protiv narkotika u luci Bolivar, koja je kontrolisala tovar i odobrila dalji transport 28. jula. Interesantno, ali na većinu pitanja Marina Krstović je odgovarala, priključena na poligraf. Detektor laži je pokazao da govori istinu, ali, poput Srbije, ni u Crnoj Gori, poligrafsko testiranje nije dokaz.

Sada je osnovno pitanje, kojim se pored regionalnih policija, bavi i američka DEA, gde je tačno kokain "ukrcan", kao i kako je skoro pet tona "uspelo" da "prođe", iako je reč o takozvanoj kontrolisanoj pošiljci.

- U Ekvadoru su banane utovarene na veliki prekookeanski brod - objašnjava naš izvor.

- Do "ubacivanja" droge moglo je da dođe na otvorenom moru ili tokom pretovara u nekoj od luka kuda se plovilo kretalo. U jednoj od italijanskih luka, kontejneri sa voćem pretovareni su na manje brodove, koji su, potom, krenuli put sredozemnih pristaništa.

U luci Bar, skenerom je potvrđeno prisustvo narkotika, ali su crnogorski carinici i policija postupili po instrukciji stranih službi i "propustili" tovar, koji je 26. avgusta iz Luke Bar prevezen do magacina hladnjače, u porodičnoj kući Krstovića u zetskom selu Mojanovići.

- Sada je pitanje zašto se nije čekalo da se vidi dalja putanja kokaina, odnosno krijumčarski lanac - navodi naš sagovornik.

Budimir Krstović, Foto privatna arhiva

NAĆI PRAVOG KRIVCA

- IZ svog dugogodišnjeg iskustva mogu da kažem da su Krstovići uhapšeni samo zato što je u tom trenutku kokain bio kod njih - kaže Mile Novaković, bivši načelnik UKP MUP Srbije.

- Ako policija ne zna čiji je tovar, onda odgovara onaj kod koga je zatečen. U ovom slučaju ne zna se ni ko je naručio drogu, ni ko je organizovao krijumčarenje. Iz svega što sam pročitao da se zaključiti da je droga "vlasništvo" nekog jako moćnog, ali i da je neko u tom lancu "omanuo". Sasvim je moguće i da u narednom periodu "lete glave". Krstovići uvoze banane 30 godina i nikada nisu učestvovali u poslovima sa drogom. Sada je na policijskoj istrazi težak posao da pronađu pravog krivca.

DOKUMENTACIJA

PREMA dokumentaciji, koju poseduju Krstovići, tovar sa bananama je iz Puerto Bolivara krenuo brodom "Katja", a ne "Šarlota", kako se navodi u spisima istražitelja. Prema dokumentaciji odbrane, ruta broda je bila Puerto Bolivar - Panama - Đio di Tauro - Bar.

Brod "Šarlota", prema njihovim papirima, preuzeo je kontejnere u Panami, a Krstovići tvrde da imaju dokumentaciju da je brod iz Puerto Bolivara krenuo "čist".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije