BILA SAM PARALIZOVANA, NISAM MOGLA DA GA ODGURNEM: Na suđenju Miroslavu Aleksiću svedočila devojka Maša Đorđević

S. J. M.

16. 06. 2023. u 22:00

TEHNIČKI sam mogla da se rvem sa njim i nekako istrčim, ali emotivno i fizički nisam mogla. Bila sam oduzeta i u grču. Nisam ga gledala. Tiho u sebi sam plakala i govorila taj monolog. Bila sam svesna mirisa, njegove glave, kose, zida...

БИЛА САМ ПАРАЛИЗОВАНА, НИСАМ МОГЛА ДА ГА ОДГУРНЕМ: На суђењу Мирославу Алексићу сведочила девојка Маша Ђорђевић

M.Anđela

Ovo je danas u sudnici Višeg suda u Beogradu ispričala Maša Đorđević, jedna od devojaka koje su Miroslava Aleksića prijavile za seksualno zlostavljanje. Ona je ispričala kako je u septembru 2014. godine Aleksić dodirivao po grudima, nakon što je posle časa otišla u njegovu kancelariju da plati članarinu i u maju 2015. godine imao sa njom oralni seks, koji ona kako kaže nije htela.

- Stajala sam pored njega sa leve strane i davala mu novac iz ruke u ruku i on me je dodirnuo po zadnjici. Rekao je, "skidaj gaće", a ja sam bila u grču i pošto to nisam uradila, on ih je skinuo. Ne znam da li jednom ili sa obe ruke. Ja sam bila u mentalnom i fizičkom grču. Reč nisam izgovarala - rekla je oštećena, navodeći da je veš stavio u svoju fioku.

Na pitanja Aleksićevog branioca Zorana Jakovljevića ona je rekla da joj Mika nije pokidao gaće, ali i da mu ona nije dozvolila da joj ih skine.

- Kako je onda izvukao vaš veš ispod stopala - pitao je advokat.

- Upotrebio je ruke, mogao je da mi podigne noge i svuče - kazala je oštećena, odgovarajući da se ne seća i da li je to uradio, samo zna da joj je skinuo donji veš.

Ona je ispričala da je ljubio u usta, a da je ona odbijala, jer nije pomerala usne i da je tad bila u velikom grču, šoku i strahu.

MILENA U SEPTEMBRU

SUĐENjE Miroslavu Aleksiću nastaviće se 19. septembra, jer u julu sudija nema termina. Tada je planirano da se kao svedok oštećena sasluša glumica Milena Radulović. Ona figurira kao devojka koja je prva pokrenula da se Aleksić prijavi policiji.

- Taj nasilni poljubac je trajao nekoliko minuta. Pribio me je uza zid telom i držao ruke. Nisam imala snage da ga odgurnem, bila sam paralizovana. Kad je kleknuo, nije prestao sa me pribija uza zid. Mogao je da me drži za kolena - odgovarala je Maša Đorđević.

- Nije pitanje šta je mogao, već šta je učinio - ukazao je Jakovljević.

- Ruke je stavio na moje noge i držao ih uza zid dok je to radio - kazala je devojka, navodeći da joj je naredio da govori monolog koji je spremala za prijemni za glumu na FDU. - Kad je završio osmehnuo se kao da je učinio nešto dobro i meni i sebi, dao mi gaćice i rekao da izađem. Kad sam izašla ugledala sam Ivu Ilinčić, nisam joj odmah rekla, ali ne znam da li sam joj ispričala šta se desilo to ili neko drugo veče.

Na pitanja da li je pokušala da ga spreči i zašto nije vikala, ona je odgovorila da je "bila oduzeta, a i šta bi bilo da je vikala, neko bi došao, on bi prestao i pravio se da je sve u redu".

Foto: Printskrin

- Kako ste govorili monolog ako ste bili oduzeti - pitao je branilac.

- Njih smo znali napamet i radiš šta ti silovatelj kaže - odgovorila je Maša Đorđević, navodeći da je to sve trajalo od pet do deset minuta.

U sudnici je ispričala da je sve što se desilo jako potisnula u sebi, da ima samo vizuelne slike o tome, a da je kasnije sazrevajući kroz život shvatila šta joj se desilo kada je imala 18 godina. Ona je nekoliko puta zaplakala dok je objašnjavala, ali se brzo iskontrolisala.

- U novembru 2020. godine tri meseca pre nego što je Mika prijavljen shvatila sam da sam zlostavljana. Ranije sam mislila da će mi biti najlakše ako sam nesvesna i sve sam potiskovala - kazala je Maša Đorđević.

PRIČE DRUGARICA

OŠTEĆENA devojka kad je svadočila kazala je da je drugarici Tijani Popović ispričala šta joj se desilo u Aleksićevoj kancelariji sredinom maja 2015. godine, jer se sa njom tada malo više družila. Branilac je predočio da je Tijana u iskazu kazala da joj je Maša to ispričala u martu te godine.

- Ja se bolje sećam kada se to dogodilo - odgovorila je Maša Đorđević.

Na pitanje da su Marija Đikić i Tara Đurašinović kazale da ste im ispričali da se to desilo početkom 2016. i u zimu 2016. godine godine, oštećena je rekla da ona bolje zna kada je to bilo, da im nije lično pričala, ali i da zna da su one saznale šta joj se desilo.

Ona je posle ispričala da u istom tom periodu u novembru 2020. godine pozvala Milena Radulović, znajući šta je preživela.

- Ne znam od koga je to saznala, da li od Ive, kojoj sam rekla kada sam prolazila kroz to ili od nekog drugog. Okupile smo se kod Milene, bila je Ivana Velinović, Jefinija i još nekoliko devojaka. Sve smo priznali i ispričali šta se kome desilo. Ostala sam sat, sat i po vremena i otišla. Ja tada nisam znala da li ću imati snage za to i nisam ga sa njima prijavila, ali sam, posle skupila snage, kao i sada kad stojim pored čoveka koji me je seksualno zlostavljao - kazala je Maša Đorđević. - Da one nisu prijavile, ne bih ni ja. Prijavila sam ga kad sam skupila hrabrost, nekoliko dana posle tog 16. januara 2021. godine, kada su ga one prijavile i kada je uhapšen. Sa 18 godina nisam imala tu hrabrost. Mislila sam nema materijalnih dokaza, a Mika je stvorio autoritet u Srbiji.

Miroslav Mika Aleksić

- Kako sad ima materijalnih dokaza, ako ih tad nije bilo - pitao je Aleksićev branilac, na šta je sudija rekao da nije na svedoku da to odgovori.

Maša Đorđević je kazala da je sama otišla u policiju, da je pozvala Milenu Radulović i da joj je ona dala adresu. U policiji je bila sat vremenna i razgovarala sa inspektorkom Vesnom. Negirala je da joj je Milena govorila šta da kaže i da joj je ranije pričala na koji način da se pokrene postupak.

Maša Đorđević je kazala da je prvo prijavila Aleksića policiji, pa onda ispričala roditeljima:

- Plašila sam se kako će to prihvatiti, oni imaju probleme sa srcem. Čitala sam im moj iskaz iz policije. Bilo im je jako teško. Ovo sada mnogo potresa i mene i njih.

"NISI SAMA"

NA pitanja branioca Maša Đorđević je rekla da nije aktivna u pokretu "Nisi sama". Tad joj je Jakovljević pokazao fotografiju na kojoj odbrana smatra da je ona sa podignutim dlanom na kojem piše "nisi sama", ali je oštećena tvrdila da to nije ona i da ne zna ko je na slici.

Optuženi Miroslav Aleksić je odustao od postavljanja pitanja oštećenoj, samo je naveo da se Maša u ovom slučaju pojavljuje uz podršku Akademije za razvoj demokratije, Milene Radulović i Ive Ilinčić.
- Inicijativa "Nisi sama" ima veze sa Mašom i devojkama, koje su me prijavile - rekao je Aleksić, ali nije završio objašnjenje, jer mu je sudija kazao da sud smatra da to nije bitno za ovog svedoka, kojem sad može samo da postavlja pitanja, a da tokom suđenja uvek može da dopuni svoju odbranu.

Na pitanje branioca Jakovljevića da li su je roditelji pitali da li je nešto loše doživela, kada su posle Mikinog hapšenja čuli i čitali u medijima šta se dešavalo u "školi pakla", odgovorila je da jesu, ali da im ona tada ništa nije rekla.

- Zvali su me, a ja sam krila od njih. Osećala sam se loše što im nisam sve ispričala, ali to nije njihova krivica, već Mikina, koji nas je učio da im ništa ne pričamo.

Ona je kazala i da je Miki rekla da je imala prvi seksualni odnos u martu 2015. godine i da joj je on čestitao i kako je to njemu bio postulat sazrevanja osobe, a da samo zrele osobe mogu da se bave glumom.

Ispričala je i da je u Mikin dramski studio došla sa 15 godina i ostala četiri godine.

- Ulivao nam je strah, ja sam iz te škole izlazila misleći da sam glupa. On mi je uništio samopouzdanje - rekla je Maša Đorđević i na trenutak se rasplakala. - Od početka mi je bilo jako neprijatno da idem na Mikine časove, imala sam jake bolove u stomaku i tik žmirkanja. Kroz njegove primere čeličenja, kako treba ići kroz teške životne situacije, ja sam kinjila sebe i terala se da idem na te časove. Bila sam dete, mislila sam da sam glupa i slaba. Nisam bila ni u grupi baš prihvaćena, nisam imala mnogo prijatelja, jer sam došla kasnije, ali sam se borila, verovala da mogu da naučim neke stvari i da će mi Mikina škola značiti. Mnogi dobri glumci su izašli iz nje, a ja sam želela da se bavim glumom.

Foto: Youtube/Printskrin

Na pitanje kako je mogao tako da utiče na nju, kad je tek došla, ona je odgovorila da tad nije bila toliko jaka ličnost.

- Bila sam labilna, jer sam u osmom razredu pretrpela vršnjačko nasilje. Krajem sedmog razreda sve devojčice su se okrenule protiv mene i to je trajalo ceo osmi razred. Verbalno i fizički su me vređale, nikome nisu dale da sedi sa mnom.

Maša Đorđević kaže da je u studiju naučila neke dobre stvari od Biljane Aleksić i Ivana Zarića, pa čak i od Mike i da njegov savet da kad ti je loše treba da se istuširaš i opereš kosu i sada shvata kao dobar.

- Kod Bilje smo imali vežbe glume, kod Zarića scenskog pokreta, a kod Mike se pričalo o životu, veri, ženama kao kurvama, fatalnim glumicama, koje su mu se sviđale... Kod njega nisam mnogo naučila o glumi. On nas je učio da partner treba da bude grub, da kaže skidaj gaće, da imamo tajne.

Ona je rekla da je posle seksualnog zlostavljanja u maju 2015. godine ostala još mesec dana u Mikinoj školi i da te godine nije upisala FDU, da se vratila 2016. u junu i mesec dana se spremala na individualnim časovima sa njegovom ženom Biljanom i da je posle toga upisala glumu.

Na pitanja branioca, rekla je da joj oni nisu garantovali da će upisati glumu i da joj Mika to nije obećao.

Foto: S. J. M.

 

FISKALNI RAČUNI

MAŠA Đorđević je rekla da je u septembru 2014. godine nakon jednog časa, koji su trajali od 21 do 22.30 ili do ponoći, ostala u kancelariji da plati članarinu, kada je Aleksić dodirivao po grudima.  Branilac Zoran Jakovljević pokazao je sudu da je Miroslav Aleksić imao fiskalne račune za sva plaćanja članarine.

- Ovde je bitno vreme. U septembru te godine su časovi bili tri utorka i sva plaćanja su bila u 21 čas i neki minut. Nijedno nije bilo posle časa - rekao je Jakovljević. Sudija Zoran Božović je na to prokomentarisao da se novac može uzeti i da se kasnije kuca i da se time ne optrećuje ovaj predmet.

- Pa upravo u tome je stvar, plaćanje može da bude kasnije, ali ne i ranije - ukazao je branilac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)