PALILI IM KOŽU I LOMILI KOSTI: U petak u Hagu izricanje presude Saljihu Mustafi zbog ratnih zločina nad Albancima 1999. godine

S. J. M.

07. 12. 2022. u 23:25

PRVOSTEPENA presuda Saljihu Mustafi zbog optužbi za ratne zločine nad albanskim civilima u aprilu 1999. godine biće izrečena u Specijalnom sudu Kosova u Hagu u petak 16. decembra.

ПАЛИЛИ ИМ КОЖУ И ЛОМИЛИ КОСТИ: У петак у Хагу изрицање пресуде Саљиху Мустафи због ратних злочина над Албанцима 1999. године

Mustafi produžen pritvor za još dva meseca / Foto printskrin

On se tereti za ratni zločin nad šest albanskih civila, koji su bili zatočeni u logoru u selu Zlaš, od kojih je jedan i ubijen. Svi su na tom izolovanom imanju danima prebijani i mučeni, a  Mustafa je odgovoran za te zločine i kao komandant logora i kao neposredni učesnik u zlostavljanjima. Tužilac je ranije u završnoj reči naveo da je to dokazano svedočenjima žrtava, drugih svedoka i dokumentacijom.

- Saljih Mustafa je to nasilje dozvolio, podržavao i lično u njemu učestvovao. Tukli su ih satima, palili im kožu svećama i vrelim gvožđem, izlagali ih elektrošokovima. Krici mučenih ljudi nisu drugima dozvoljavali da spavaju, jer su znali da to i njih čeka. Jedna žrtva je rekla: "Čekali smo smrt, da i nas ubiju". To mučenje je ostavilo trajne ožiljke i na psihu i na telo preživelih - kazao je u sudnici tružilac.

Telo ubijenog albanskog civila pronađeno je zakopano u plitak grob, bosih i polomljenih nogu. Bio je mučen dok više nije mogao da gleda, hoda i govori.

Tužilaštvo je tražilo da Mustafa bude osuđen na 10 godina zatvora za proizvoljno pritvaranje, 20 godina zatvora za okrutno postupanje, 25 godina zatvora zbog mučenja i 33 godine zatvora za ubistvo.

Mustafa se nalazi u pritvoru u Sheveningenu od 24. septembra 2020. godine, kada je uhapšen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)