SUĐENJE MIROSLAVU MIKI ALEKSIĆU: Epizoda izgubljena u vremenu - Iva Ilinčić

S. J. M.

23. 06. 2022. u 14:43

OVU epizodu sam nazvao "Izgubljena u vremenu - Iva Ilinčić". Ona kaže da četiri i po godine pokušava da to potisne i zakopa, ubeđujući sebe da se nije dogodilo. Kaže da je krenula na terapiju i tada počela da misli svojom glavom, a tek sada naziva stvari pravim imenom.

СУЂЕЊЕ МИРОСЛАВУ МИКИ АЛЕКСИЋУ: Епизода изгубљена у времену - Ива Илинчић

M.Anđela

- Posle šest godina Iva se pronašla u projektu "Nisi sama" i medijskoj kampanji, koju je sa još devojaka pokrenula u januaru 2021. godine.

Ovo je na jučerašnjem pretresu u Višem sudu u Beogradu kazao optuženi Miroslav Mika Aleksić, nastavljajući iznošenje svoje odbrane i baveći se konkretnim optužbama glumice Ive Ilinčić. Njemu se sudi zbog optužbi za silovanja i nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegovog studija glume "Stvar srca".

- Iva je u dramski studio dolazila devet godina. Uvek vedra i raspoložena. U najstariju grupu je dolazila utorkom, četvrtkom i subotom. Za studije glume spremala se 2015. godine i dodatno sam radio sa njom, Lukom i Markom. Na probama su uglavnom bili zajedno, a ti momci nisu predloženi da budu svedoci, kao ni njena najbolja drugarica Nataša sa kojom je nerazdvojna još od obdaništa - kazao je Aleksić.

- Iva u svojoj izjavi navodi četiri sporna događaja, a u optužnici se navode tri. Iznose se sporni opisi radnje i sporne kvalifikacije bez dokaza.

Aleksić kaže da prema tužilji on zloupotrebljava položaj u četiri situacije u poslednjem semestru, što je tri meseca i najviše 15 proba, dok sve ostale probe nisu sporne:

- Prvi događaj se desio početkom februara 2014. godine, a drugi u maju 2015. i to je jedna produžena krivična radnja, a vremenski razmak je godinu i tri meseca. Iva Ilinčić je u prvoj izjavi kazala da se sve događa neutvrđenog dana 2013. godine, a onda pet dana kasnije u drugoj izjavi kaže da je bilo godinu dana kasnije i utvrđuje se da je u februaru. Zašto se sve to pomera, pa zato što je Iva tvrdila da je kad je bila druga godina gimnazije prisustvovala probama Milene Radulović i da joj je Milena u prolazu rekla "nije sve kako izgleda, nije Mika onakav kakvim se predstavlja, nešto čudno se dešava u kancelariji". Njena izjava je suštinski početak slučaja Milene Radulović.

Optuženi je rekao da je važno što u svim tim događajima nema očevidaca, da je samo on očevidac, a po njihovim navodima i učesnik i da zna zašto je neka od devojaka nešto rekla.

- Iva kaže: "Imam rupu, crnilo i ne mogu da se hronološki izjasnim". To je poremećaj pamćenja. - navodi Aleksić.

- Tužilja ubacuje u optužnici da sam je pozivao u kancelariju, kako bi naglasila moju smišljenu nameru, iako Iva nigde ne pominje taj poziv. Ona kaže da je sama došla u kancelariju da mi saopšti da je odlučila da se bavi glumom, pa onda još četiri puta dolazila da mi kaže ubedljivo, pa da joj je to želja, da hoće samo to... Ona kaže da je 2014. godine primljena na Sorbonu na pravo. To je još jedna laž, jer tamo niko ne može ni da aplicira ako je treći razred gimnazije, tek u četvrtom.

Aleksić je naveo da optužnica kaže da je on postavljao pitanja na koja je Iva sa strahom odgovarala:

- To je sedam vulgarnih, prostačkih pitanja sa seksualnom konotacijom. I ona se pojavljuju kod još četiri devojke. I ta pitanja se uvek navode kada se kaže da one imaju 17 godina. Time se pokušava ukazati na moj "modus operandi". Iva kaže: "Meni je to delovalo kao da me pita otac". Tu se čovek ježi ili ona izmišlja, ili ne razume ili to upućuje na njen čudan odnos sa ocem. Te devojke imaju nerazrešene odnose sa očevima, koje pokušavaju da razreše preko mene. I Iva je među njima. Te konverzacije koje Iva pominje su iskrivljena sećanja proizašla iz priprema i solidarnosti sa grupom od kraja 2019. godine i tog njihovog druženja. Ta poklapanja izjava ne pokazuju da su nužno istinita, ali pokazuju da su pripremljena. Iva kaže: "Milena mi nikada nije ispričala šta joj je Mika radio, ali nekako smo razgovarali o tome i da treba da prijavimo".

On kaže da se u optužnici tvrdi da je u tom prvom događaju iz 2014. Ivi rekao da podigne košulju i rolku da joj vidi struk i grudi:

- To je tužiljina konstrukcija i ne postoji u Ivinom iskazu. Ne prođe niko od njih, a da ga ne opomenem ispravi se i uvuci stomak, zbog stava. Onda dodirivanje, da se spusti odeća pa da ih dodirujem preko potkošulje, suknje... To su fantazije o dodirivanju preko odeće tipične za adolescente, a ja sam tad imao 62 godine. Zatim u optužnicu uvode strah, jer ona iz straha podiže košulju i ne pruža otpor. Iva nigde ne kaže da je imala strah. Tužilja dopisuje njene izjave i ponaša se kao svedok očevidac. Iva objašnjava da i posle toga nastavlja da dolazi u grupu normalno. Nema nikakvih posledica. Taj događaj znači malo visi. Dolazi u studio još godinu i po dana i kaže da sam ja za nju u tom periodu predstavljao neku vrstu Boga. Kako Bog može bit neko ko je uradio tako nešto?

Aleksić kaže da se drugi događaj desio početkom maja na pripremama za glumu:

- Moja je odluka da dodatno radim sa Ivom, Lukom i Markom. Iva i Luka imaju tad ozbiljne porodične probleme i njima nije dobro. Moja je dužnost bila da im pomognem, a inače sam i verovao u njih i njihov dar i zato smo imali dodatne pripreme. Tužilja kaže da sam je pozvao u kancelariju da bih izvršio nedozvoljene polne radnje i nastavio probu. Dakle, dve radnje se nastavljaju istovremeno. Inače ta proba je počela u 16 časova i bili su prisutni sve troje. Marko i Luka su završili i otišli, a ušla je mala grupa polaznika. Iva je ostala da dovrši svoju probu pred tom publikom, ali oni ne mogu da budu mirni, niti da to razumeju i zato se izmeštamo u kancelariju. Sve drugo je netačno. Time što kažem idemo da probamo, ne vidim da povređujem pravo na njenu slobodu odlučivanja, jer je nisam pitao da li želiš da probamo. Iva kaže rekao je, a tužilja prinudio je da uđe u kancelariju. Ja po njoj istovremeno držim i probu i pipkam je, ljubim, sa jezikom u Ivinim ustima kažem "govori tekst, govori tekst", što je ona i uradila. Pa to može ako imamo oboje rezervna usta. Ivina izjava je: "Radila sam šta je rekao". Šta je radila, govorila monolog. Kad smo završili probu, ona je to sve ponovila pred decom, oni su bili oduševljeni, a ona zadovoljna, pojavile su joj se i suze, glumačke suze.

Mika je rekao da je treća radnja koja se navodi u optužnici potpuno izmišljena i nemoguća:

- Utorak je, završena proba i Iva ostaje od 22.30 do 00.30 časova i naravno da se upotrebljava termin da sam je pozvao. U ta dva sata smeštena je radnja toliko banalizovana, koja bi nategnuto mogla da stane u pet minuta. Nemoguće je da Iva dva sata drži tekst i čita, a ja sve vreme radim te banalnosti i kažem dobro je ćero završili smo za danas i ona tad vidi da je 00.30 časova.

CENZURISANjE ODBRANE

SUDIJA Zoran Božović nije dozvoljavao Aleksiću da pročita izjave oštećenih devojaka iz optužnice ili neke rečenice iz njihovog veštačenja i onda odgovara na njih, navodeći da to svi učesnici u postupku imaju u optužnici i znaju o čemu se radi. Time se samo odugovlači.

- Ja ne radim to što mi se spočitava, niti mi je cilj da odugovlačim  - kazao je Aleksić. Ja ne dokazujem ništa, već osporavam  i koristim citate da bih dokazao da to nešto što kažu nije moguće. Da osporim to. Moja jedina namera je da argumentovano kažem da se to nije dogodilo.

Optuženi je pitao sudiju da li mu je dozvoljeno da koristi citat veštaka kako bi negirao ili doveo u pitanje iskaze devojaka date u tužilaštvu, a Božović mu je odgovorio da jeste, ali kad u sudu budu ispitivani veštaci. Ne ranije, jer to još nije izvedeno kao dokaz. 

Na ovo je reagovao Aleksićev branilac Zoran Jakovljević da je to ugrožavanje odbrane optuženog, ali mu je bio isključen mikrofon i nije snimljeno, pa je tražio od sudije da tu rečenicu unese u zapisnik. Božović to nije hteo i opomenuo ga da mu nije dao reč.

- Uskraćujete mi pravo da radim svoj posao i unesite u zapisnik sve to što sam rekao - kazao je Jakovljević, ali sudija je naveo da neće biti uneto i da odbrana zbog toga ima pravo na primedbu.

Kasnije je sudija Božović još opominjao okrivljenog zbog citata i da ne čita iz optužnice, na šta je Aleksić bio u čudu i komentarisao da mora reći na šta se izjašnjava.

- Kako onda da priča sudija, mora reći na šta se odnosi to što govori - reagovao je i advokat Jakovljević.

DOJAVA O BOMBI

ALEKSIĆEVO iznošenje odbrane prekinula je oko 11.20 časova dojava o bombi u Palati pravde. Kao i prethodnog dana to je telefonom javio ženski glas, pa su sva suđenja prekinuta i cela zgrada evakuisana, dok se ne pregleda. Aleksić se baš iznervirao zbog toga, jer je bio i zamahu odgovaranja na optužbe Ive Ilinčić. Suđenje će se nastaviti 12. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)