SVEDOČENJA TEMPIRAJU PRED IZBORE: Pripadnici Belivukove grupe pred Specijalnim sudom u decembru, advokati spremili taktiku

E. H.

13. 11. 2021. u 08:00

PRIPADNICI kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sešće na optuženičku klupu za manje od mesec dana. Sredinom decembra, prema saznanjima "Novosti", trebalo bi da se održi pripremno ročište na kome će Tužilaštvo za organizovani kriminal, kao i advokati odbrane da iznesu predloge kada je reč o izvođenju dokaza, svedoka i veštačenja. Pored toga, optuženi će kratko da se izjasne da li su krivi ili ne!

СВЕДОЧЕЊА ТЕМПИРАЈУ ПРЕД ИЗБОРЕ: Припадници Беливукове групе пред Специјалним судом у децембру, адвокати спремили тактику

Foto: Printskrin

Zbog velikog broja optuženih, malo je verovatno da će pripremno ročište trajati samo jedan dan. Ipak, tek kada se ono završi, biće zakazan glavni pretres. Prema rečima našeg sagovornika bliskog sudu, u februaru bi moglo da se očekuje da se Belivuk, Miljković i ostali ponovo pojave u sudnici, kada će imati priliku i da iznesu odbranu.

Po pravilu, javnost je isključena sa pripremnog ročišta, ali ne i sa glavnog pretresa. U ovom trenutku, Belivuk, Miljković i tridesetak pripadnika njihove kriminalne grupe terete se za pet ubistava, otmicu, nezakonito držanje oružja i rasturanje narkotika.

Prošle nedelje formirano je i Krivično sudsko veće koje će suditi jednoj od najopasnijih i najvećoj kriminalnoj grupi, koja je postojala u Srbiji. Predsednik tročlanog veće je sudija Zorana Trajković, a pomagaće joj koleginica Mira Ilić i još jedan sudija.

Optužnica, koja je stala na pravnu snagu, prepuna je monstruoznih detalja zločina, kao i fotografija sakaćenja i ubistva petorice žrtava. Reč je o otmici i ubistvu Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukićevića, Milana LJepoje i Zdravka Radojevića. U ovom tužilačkom aktu je i otmica I. S., koji je preživeo brutalno kidnapovanje i mučenje.

Advokati optuženih, inače, dogovorili su se da ne ulažu žalbe tokom prethodnog perioda, kako bi, navodno, ubrzali početak suđenja. Ipak, veruje se da su motivi mnogo prizemniji i da pokušavaju da svedočenje glavnih optuženih "tempiraju" pred izbore u Srbiji zakazane za početak aprila sledeće godine. Sumnja se da su unapred dogovorili strategiju, posebno Belivuk i Miljković, koju koordiniraju i dogovaraju sa svojim braniocima.

Cilj je da fokus javnosti u tom periodu skinu sa sebe i zločina za koje su optuženi i prebace je na politički teren upirući prstom u nosioce najviših državnih funkcija, koje su označili kao svoje neprijatelje i glavne krivce za hapšenje i gubitak moći. Na njihovoj meti naći će se, kako se nezvanično saznaje, i brojni pripadnici MUP Srbije i BIA, koji su učestvovali u istrazi protiv ove grupe i rasvetljavanju svih njihovih nedela.

ISTRAGE JOŠ DVA ZLOČINA

POLICIJA je nastavila rad na razotkrivanju svih zločina kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Nedavno su podnete krivične prijave za otmicu i ubistvo Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Rešenje za sprovođenje istrage TOK je pokrenuo za Mitića, dok se za Mihajlovića čekaju još neki dokazi, koji treba da stignu posredstvom međunarodne pravne pomoći. Uskoro se, međutim, očekuju i nove krivične prijave za još neke zločine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)