IZMASAKRIRAO STARICU NOŽEM I ČEKIĆEM: Ponovo se sudi Vladanu Grahovcu za brutalno ubistvo Jelice Tatarovski

J.Ćosin

15. 10. 2021. u 17:10

VLADANU Grahovcu (28) iz Raške koji je 31. avgusta 2019. godine ubio staricu Jelicu Tatarovski u njenom stanu u Nišu, ponovo će se suditi jer je Apelacioni sud u Nišu ukinuo prvostepenu presudu kojom mu je izrečena tridesetogodišnja robija.

ИЗМАСАКРИРАО СТАРИЦУ НОЖЕМ И ЧЕКИЋЕМ: Поново се суди Владану Граховцу за брутално убиство Јелице Татаровски

Foto privatna arhiva

Grahovac je staricu  izmasakrirao nožem i čekićem 31. avgusta 2019. godine u njenom stanu u Bulevaru Zorana Đinđića . Jelicu je poznavao jer je u njenoj zgradi stanovao dok je studirao stomatologiju u Nišu. Dugogodišnja zatvorska kazna izrečena mu je zbog teškog ubistva koje je izvršio iz koristoljublja, jer je prema navodima prvostepene presude donete 2. aprila ove godine, žrtvi ukrao 760 evra.

Na  tu presudu žalilo se Više javno tužilaštvo sa zahtevom da se Grahovcu izrekne kazna zatvora od 40 godina ali i njegov branilac, advokat Jelena Arsić,  sa predlogom da se presuda ukine a predmet vrati prvostepenom sudu na ponovono odlučivanje.

Kako je naveo Apelacioni sud, žalba branioca je osnovana jer su razlozi prvostepenog suda za odluku da je Jelica Tartarovski ubijena  iz koristoljublja, nejasni i protivurečni.


- Nije sporno da je Grahovac lišio života Jelicu Tartarovski na taj način što joj je naneo 26 ubodnih rana u predelu lica, glave, grudnog koša, leđa i vrata , osam razderno nagnječnih rana   čekićem,  udarce pesnicom  i stopalom te povrede vrata. Međutim, prvostepeni sud je trebao sa stepenom izvesnosti da utvrdi da li je okrivljeni u vreme izvršenja dela bio uračunljiv te da li je žrtvu lišio života iz koristoljublja.  Za postojanje ove vrste teškog ubistva, bitno je da je izvršilac svestan da oštećeno lice lišava života zbog koristoljublja, odnosno da postupa sa direktnim umišljajem.  Međutim,  u ovom slučaju osnovano se žalbom branioca ukazuje da u pobijanoj presudi nije navedeno na osnovu čega je prvostepeni sud utvrdio da 760 evra, koliko je pronađeno u Grahovčevom stanu, potiču iz stana Jelice Tatarovski.

Nije izvršeno veštačenje spornih novčanica, kao ni novčanika nađenog na mestu zločina na eventualno prisustvo bioloških tragova optuženog ili njegovih papilarnih linija. U stanu žrtve pronađeno je 12.000 evra koju optuženi i pored navodne premetačine, nije uzeo što dovodi u pitanje stav da je ubistvo izvršeno iz koristoljublja. Iz tog razloga u ponovnom postupku prvostepeni sud  će  još jednom  izvesti te dokaze da bi sa sigurnošću mogao doneti zaključak da je Grahovac prilikom donošenja odluke da Jelicu liši života, bio motivisan koristoljubljem – naveo je Apelacioni sud.

Odlukom drugostepenog suda Grahovcu je produžen pritvor  zbog  opasnosti od bekstva jer je nakon kritičnog događaja otputovao za Beograd i krio se u iznajmljenom stanu. Takođe, razlog za produženje pritvora je što je zaprećena kazna za teško ubistvo u trajanju  preko 10 godina zatvora te to što je ovaj događaj izazvao uznemirenje javnosti

 Grahovac je pred sudom priznao delo za koje se tereti ali se branio neuračunljivošću ističući da je zlostavljan od detinjstva jer je homoseksualac.  Međutim, veštačenje koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu pokazalo je da je bio svestan svojih radnji i njihovih posledica. Negirao je da je od Jelice ukrao novac već je navodio da ga je zaradio prostitucijom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)