"MATEJU UNIŠTENI UNUTRAŠNJI ORGANI, ALI KOŽA NIJE": Forenzičar otkriva kako je telo i posle pet meseci ostalo sačuvano

Z. USKOKOVIĆ

20. 05. 2022. u 09:26

DNK analiza, koja je urađena na Institutu za sudsku medicinu (ISM) Medicinskog fakulteta u Beogradu, potvrdila je da je u sredu iz Dunava, kod Ade Huje, izvučeno telo nestalog Splićanina Mateja Periša (28).

МАТЕЈУ УНИШТЕНИ УНУТРАШЊИ ОРГАНИ, АЛИ КОЖА НИЈЕ: Форензичар открива како је тело и после пет месеци остало сачувано

Foto: P. Milošević

Prvi rezultati obavljene obdukcije pokazuju i da je smrt najverovatnije nastupila - utapanjem! Obducenti će se detaljnije izjasniti o uzroku stradanja kada stignu i toksikološke analize.

- Telo je nađeno posle pet meseci. Ono je sačuvano. Nije bilo toliko u fazi raspadanja, zato što je bilo u hladnoj vodi i zato što se tek posle dva meseca na telu događaju procesi, a pre svega saponifikacija, koja konzervira telo. Na površini kože se pojavljuju soli, koža postaje klizava i glatka, i sva ta saponifikacija dešava se ka unutrašnjim organima. Hoću da kažem da unutrašnji organi stradaju više neko spoljašnji, odnosno koža - rekao je u četvrtak forenzičar u penziji Časlav Ristić.

On je objasnio da su forenzičari u sredu najpre obavili uviđaj na licu mesta, a telo je potom sanitetom prevezeno na istražnu sudsku medicinu, gde je zatim počela obdukcija. - Utvrđivao se identitet, kako je nastala smrt, da li je bilo povreda za života ili nakon smrti, sadržaj iz želuca biće poslat na toksikološku analizu kako bi se utvrdilo da li ima tragova psihoaktivnih supstanci, lekova protiv bolova. Želudac je dosta dobro sačuvan i lekari sudske medicine mogu sa sigurnošću da sve utvrde. Prisustvo alkohola posle ovoliko vremena ne može biti ustanovljeno, ali psihoaktivne supstance, ako ih je bilo, mogu se pronaći - kazao je Ristić.

Povrede na telu, objašnjava Ristić, mogu da se razlikuju po tome da li su nastale za života ili dok je telo plutalo i udaralo u objekte. Nema nepoznanice, kaže, jer i posle godinu dana sve može da se otkrije.

BONUS VIDEO: PRONAĐENO TELO NA ADA HUJI: Sumnja se da je u pitanju Matej Periš

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POVREĐENA NA PEŠAKOM PRELAZU: Saobraćajna nesreća u Leskovcu, devojka zadobila prelom potkolenice