BLIZAK "ŠKALJARCIMA", FILIPU KORAĆU I LUKI BOJOVIĆU: Evo ko je Lazar Ilić (23), Kraljevčanin koga Crna Gora izručuje Srbiji zbog ubistva Šarca

E. H.

19. 05. 2021. u 09:00

APELACIONI sud Crne Gore doneo je odluku da Srbiji bude izručen Lazar Ilić (23) iz Kraljeva, za kojim je raspisana međunarodna Interpolova poternica.

БЛИЗАК ШКАЉАРЦИМА, ФИЛИПУ КОРАЋУ И ЛУКИ БОЈОВИЋУ: Ево ко је Лазар Илић (23), Краљевчанин кога Црна Гора изручује Србији због убиства Шарца

Foto: V. N.

On je osumnjičen da je sredinom oktobra prošle godine smrtno ranio Aleksandra Šarca u podzemnoj garaži Tržnog centra "Ušće" u Beogradu.

Ilić je uhapšen 22. januara u Budvi kada se spremao, kako su preneli crnogorski mediji, da likvidira bezbednosno interesantnu osobu Marka Ljubišu, zvanog Kan.

Kod ovog Kraljevčanina je nakon hapšenja pronađena fotografija ovog Budvanina, kojeg je, kako su zaključili u policiji, planirao da ubije. On je lociran i uhapšen u trenutku dok su u Kotoru, kao gosti Radoja Zvicera boravili Veljko Belivuk i Marko Miljković. Operativni podaci bezbednosnih službi dveju zemalja govore da su upravo njih trojica odgovorna, odnosno Zvicer naručio, a Belivuk i Miljković organizovali, smaknuće Marka Ljubiše Kana.

Ovaj Budvanin blizak je jednoj barskoj kriminalnoj grupi, kao i "škaljarcima". Pored toga, tesno sarađuje sa Lukom Bojovićem i Filipom Koraćem, koji su takođe "poslovno", ali i na druge načine povezani sa "škaljarskim klanom", koji je u sukobu sa Zvicerom i "kavčanima".

Ilić je uhapšen nedaleko od centra Budve, u koordinisanoj akciji Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i pripadnika budvanske kriminalističke policije. Tokom ispitivanja otkriveni su štek-stanovi na primorju u kojima je boravio, a u jednom od njih zatečen je i njegov saučesnik, takođe, Kraljevčanin Strahinja Savić (23). Obojici je određen pritvor.

Foto Privatna arhiva

Kada će Ilić biti izručen Srbiji stvar je tehničkog dogovora biroa Interpola dveju zemalja, kao i procene njegove bezbednosti. On se tereti za teško ubistvo, a prema policijskim podacima, likvidaciju Aleksandra Šarca najverovatnije je naručila kriminalna grupa Belivuk-Miljković.

On je, kako se sumnja, iz pištolja "bereta", kalibra 7,65 milimetara sa prigušivačem, pucao Šarcu u glavu u garaži TC "Ušće" i to pred njegovim sinom. Posle zločina počeo je da beži i bacio je pištolj u žbunje ispred tržnog centra, gde su ga forenzičari tokom uviđaja i pronašli. Utvrđeno je da su na njemu izbrušeni serijski brojevi. Na pištolju nisu pronađeni ni otisci, jer je osumnjičeni nosio rukavice.

Policija je vrlo brzo, na osnovu operativnog rada, ali i bioloških tragova sa mesta događaja, označila Ilića kao direktnog izvršioca likvidacije.

Nekoliko dana pre ubistva Šarca, otac Lazara Ilića prijavio je njegov nestanak u Kraljevu. Sumnjalo se da je po nalogu organizatora zločina, Ilić namerno "nestao", a posle smaknuća u "Ušću" prebačen je u Crnu Goru, gde je, prema planovima, trebao da odradi još jednu egzekuciju.

Foto Tanjug

Operativni podaci policije govore da se on sa Belivukovom i Miljkovićevom ekipom sreo na tribinama, gde su ga i vrbovali da radi za njih. Navodno, "navukli" su ga na kokain, a potom je ubačen i u mrežu "distributera". Veruje se da osim što su mu pružili logistiku za beg, Iliću je za ubistvo Šarca plaćeno pet hiljada evra i određena količina narkotika.

Postoje operativna saznanja da se i njemu spremala zamka u Crnoj Gori. Pošto bi ubio Budvanina, oni koji su brinuli o logistici planirali su i njega da likvidiraju i tako uklone opasnog svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)