OSKRNAVLJENA SRPSKA CRKVA U PREŠEVU: "Novosti" saznaju - Žena ušla u hram, polomila krst i na zidu napisala "Alah je veliki"

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

06. 06. 2023. u 21:18

U PRAVOSLAVNOM hramu Sveti Dimitrije u Preševu, večeras se, kako saznaju "Novosti", dogodio incident.

ОСКРНАВЉЕНА СРПСКА ЦРКВА У ПРЕШЕВУ:  Новости сазнају - Жена ушла у храм, поломила крст и на зиду написала Алах је велики

Foto: Eparhija Vranjska

Za sada nepoznata ženska osoba ušla je u hram, polomila drveni krst koji se nalazio pored ikone i na zidovima crkve ispisala dve poruke na arapskom jeziku. Kako Novosti saznaju jedna je, kako se pretpostavlja, "Mi smo Alahova vojska", a druga  "Alah je veliki". Nakon toga je izašla iz crkve i za njim traga policija.

Sveštenik je slučaj prijavio policiji, a osvemu kako nam je potvrđeno obavešteno je i Tužilaštvo pa će biti podneta krivična prijava.

Prema izvorima Eparhije zbog stalne ugroženosti poseda crkve Svetog Dimitrija od strane Albanaca i pokušaja zauzimanja dela porte, u periodu od 2001. do 2003. godine izvršeno je ograđivanje porte oko crkve i parohijskog doma, kao i celokupnog imanja, visokim ogradnim zidom sa zaštitom na vrhu zida. Sredstvima Vlade Republike Srbije - Ministarstva vera i Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu izvedena je obnova crkve, zvonika, parohijskog doma, narodne trpezarije i kancelarije za sveštenika.

Ovoga puta čini se da je svetinja bila na meti migranata, mada se policija ovim povodom nije još oglasila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve