VEŠTACI PROCENILI DA JE OTAC ADEKVATAN KAO RODITELJ: Oglasio se Prvi sud u slučaju zlostavljane devojčice

N.B.

28. 03. 2023. u 15:20

POVODOM informacija koje su se pojavile u medijima, a koje se odnose na zlostavljanje i zanemarivanje maloletnog deteta i nasilja u porodici od strane oca U. P. na Zvezdari, Prvi osnovni sud u Beogradu izdao je sledeće saopštenje.

ВЕШТАЦИ ПРОЦЕНИЛИ ДА ЈЕ ОТАЦ АДЕКВАТАН КАО РОДИТЕЉ: Огласио се Први суд у случају злостављане девојчице

Foto: MUP

Tužbom Gradskog centra za socijalni rad Odeljenje Palilula od 5. aprila 2016. godine traženo je da se N. T. potpuno liši roditeljskog prava, a U. P. delimično u odnosu na maloletno dete L. P. Prvi osnovni sud u Beogradu je 15. maja 2018. godine doneo pravnosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu N. T., i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok je u preostalom delu kojim je traženo da se tužena N. T. potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi U. P. delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev odbijen.

Ujedno je odbijen i predlog tuženog U. P. kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava. Odluka je doneta na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” od 31. maja 2017. godine iz kog proizlazi da kod N. T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti, dok je tuženi U. P. ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloletnom L. P., kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje deteta.

Napominjemo, navedenom presudom maloletno dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, a iz obrazloženja presude proizilazi da je rešenjem Gradskog centara za socijalni rad - Odeljenje Palilula od 13. jula 2016. godine maloletnoj L. P. priznato pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Ovo je jedini postupak koji je vođen za vršenje roditeljskog prava nad maloletnom L. P. pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

U. P. nije osuđivan zbog krivičnog dela nasilja u porodici pred ovim sudom.

Dana 24. marta 2023. godine, sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu je dala saglasnost policijskim službenicima da nasilno uđu u stan radi neposrednog hapšenja učinioca krivičnog dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

OVO JE TEMPIRANA BOMBA Nemci zaustavili autobus iz Bosne i ostali u šoku - odmah isključen iz saobraćaja, putnici se snalazili