POGLEDAJTE: MUP objavio snimak hapšenja osumnjičenih za prevaru sa kriptovalutama (VIDEO)

Novosti onlajn

12. 01. 2023. u 20:25

MUP Srbije saopštio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili 14 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevara i pranje novca. Objavljen je i snimak hapšenja osumnjičenih za prevaru sa kriptovalutama.

ПОГЛЕДАЈТЕ: МУП објавио снимак хапшења осумњичених за превару са криптовалутама (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/MUP

U okviru zajedničkog istražnog tima Nemačke i Srbije, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenja za visokotehnološki kriminal, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, identifikovali su počinioce navedenih krivičnih dela u više zemalja - Kipar, Bugarska, Estonija i Srbija.

Sumnja se da su osumnjičeni prevarama, uz pomoć onlajn platformi i ulaganjem kriptovaluta posredstvom tri firme iz Beograda, pričinili štetu državljanima Nemačke, Kanade, Švajcarske i Australije višu od dva miliona evra.

Na teritoriji Srbije uhapšeni su N. T. (1980), G. R. (1973), P. B. (1983), M. P. (1992), A. Š. (1995), M. D. (1997), I. M. (1997), K. V. (1993), A. D. (1991), S. M. (1992), U. B. (1996), kao i M. C. (1987), D. F. (1993) i D. J. (1971).

Sumnja se da su uhapšeni oštećenima lažno prikazivali da trguju kriptovalutama na pomenutim platformama i da su za to koristili savremene tehnologije, poput programa „Vojs spin“.

Na taj način oni su, kako se sumnja, omogućili da se lažno predstave podaci na fiktivnim platformama, kako bi korisnici bili dovedeni u zabludu da je reč o legalnoj trgovini, iako do trgovine nije ni dolazilo.

Oštećeni su ulagali kriptovalute na pomenute platforme, dok su uhapšeni, kako se sumnja, vršili transakcije tih kriptovaluta kako bi sakrili izvorno poreklo prevare.

Od osumnjičenih su privremeno oduzeta tri kripto novčanika, dva stana, tri automobila, informatička oprema, kao i 42.150 evra i 95.000 dinara.

Određeno im je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

BONUS VIDEO: 

FRISTAJLER POTPUNO TONE: Pukao mostić koji spaja splav sa obalom


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

IMAO JE SAMO TRI GODINE, SVAKI DAN GLEDAM NJEGOVE SLIKE Žika kroz suze o smrti sina - Ipak sam zahvalan Bogu