I ZVICEROVI PRSTI U 20 TONA KOKAINA? Navodnog vođu "kavačkog klana" sud u Filadelfiji doveo u vezu sa rekordnom zaplenom narkotika

E. H.

11. 10. 2021. u 21:05

PREMA sudskim dokumentima iz Filadelfije, u postupku koji je vođen za šverc oko 20 tona kokaina na brodu "MSC Gajan", pomenuto je i ime Radoja Zvicera, koga su mediji i bezbednosne institucije u regionu označili kao jednog od vođa crnogorskog "kavačkog klana".

И ЗВИЦЕРОВИ ПРСТИ У 20 ТОНА КОКАИНА? Наводног вођу  кавачког клана суд у Филаделфији довео у везу са рекордном запленом наркотика

Foto Filadelfija inkvajrer

To potvrđuje dokument koji je deo tužilačkih spisa u predmetu protiv jednog od osuđenih crnogorskih državljana.

Pripadnici američkih policijskih agencija ušli su na brod "MSC Gajan" 17. juna 2019, kada je stigao u terminal u Filadelfiji, i zaplenili oko 20 tona kokaina na brodu, čija je ulična vrednost procenjena na više od milijardu dolara. Mediji su prenosili reči američkih zvaničnika da je reč o jednoj od najvećih količina narkotika ikad otkrivenih u istoriji ove zemlje.

Tom prilikom, uhapšen je jedan broj državljana Crne Gore koji su osuđeni na duže zatvorske kazne presudama Istočnog okružnog suda u Pensilvaniji. U spisima predmeta protiv jednog od njih, kako tvrde crnogorski portali, navedena je informacija o neuspelom pokušaju atentata na Radoja Zvicera u Kijevu.

Osim informacije o oružanom napadu na Zvicera, navedeno je, pored ostalog, i nekoliko dokumenata o zapošljavanju u međunarodnoj brodskoj kompaniji, izveštaj o boravku u pritivoru i krivični dosije pribavljen iz Crne Gore. Takođe, ovaj spis sadrži i informacije o obračunu dva zavađena crnogorska klana, kao i detalje krvavog razračunavanja u Ukrajini.

Zvicer je ranjen godinu dana posle ove zaplene u filadelfijskoj luci, maja 2020. u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živeo. On je godinama pod lupom istražnih organa, i zasad nije poznato gde se trenutno nalazi. Za njim je nekoliko zemalja regiona raspisalo poternicu zbog sumnje da je jedan od vođa "kavačkog klana", koji se dovodi u vezu sa krijumčarenjem velikih količina kokaina, ali i brutalnih likvidacija pripadnika suparničke ekipe.

Inače, u septembru je u Americi završen proces protiv članova posade kontejnerskog broda "MSG Gajan" za šverc 20 tona kokaina. Osam pomoraca iz Crne Gore osuđeno je na dugotrajne zatvorske kazne. Prema izveštajima iz suda, utvrđeno je da je brod imao 22 člana posade, ali da ostali, sudeći po prikupljenim dokazima, nisu znali šta se dešava na plovilu.

Sada se nagađa da li je reč o basnoslovnom tovaru koji je finansirao upravo Zvicer i njegovi najbliži saradnici. Navodno, deo ovog kolača trebalo je da završi i u Srbiji, gde bi ekipa oko Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bliskih saradnika "kavčana", rasturila beli prah dalje ka Zapadnoj Evropi, ali i regionu.

ISTRAŽNI POSTUPCI

U OVOM trenutku, Crna Gora i Srbija vode istražne postupke protiv Kotoranina Radoja Zvicera, koji je u svojoj zemlji izbegao hapšenje. U Podgorici se protiv njega vodi preditsraga za organizaciju kriminalnog klana, ali i se dovodi u vezu i sa brojnim likvidacijama.

Srbija ga potražuje zbog postupka u kome su optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljković i tridesetorica pripadnika njihove kriminalne grupe. Na pojedinim mestima u tužilačkih spisima, posebno kada su iznošeni najstrašniji detalji ubistava suparnika, Zvicerovo ime se pominje kao neko ko je bio nalogodavac i stvarni šef Belivuku i Miljkoviću.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri