KUPI DIPLOMU I NE IZDAJ RAČUN: Sve je snimljeno - Ovako je Olgica Markanović "obučavala" svoje klijente

Novosti online

14. 06. 2021. u 09:40

OLGICA Markanović (31), koja je uhapšena zbog sumnje da je u svojim salonima u Beogradu i Banjaluci unakazila 11 osoba, za nekoliko stotina evra obučavala je klijente kako da bez dozvola rade isti posao. Na obukama im je davala savete da ne izdaju račune, kupe diplome medicinske škole, igle zovu olovkama i slično!

КУПИ ДИПЛОМУ И НЕ ИЗДАЈ РАЧУН: Све је снимљено - Овако је Олгица Маркановић обучавала своје клијенте

Foto Instagram

Markanovićeva, koja pored toga što je izvodila intervencije za koje, kako se sumnja, nije imala adekvatno znanje ni kvalifikacije, držala je "edukacije" klijentima na kojima je od njih pravila svoje "kolege" - lažne estetske hirurge. Za nekoliko stotina evra, koliko su obuke kod nje koštale, klijente je učila kako da rade, ali i kako da sakriju svoju "malu tajnu" da nisu doktori - ne izdaj račun, ne fotografiši se dok radiš, vežbaj na piletu, kupi diplomu, zovi instrument olovkom, a ne iglom i kad dođeš na sud moći ćeš da se odbraniš.

Kratak kurs "kako postati lažni estetski hirurg" zabeležila je telefonom jedna od njenih klijentkinja. Na audio-snimku, koji traje 51 minut, može se čuti kako joj Olgica objašnjava kako treba da izvede zahvat uvećanja usana hijaluronom, ali i šta sve treba da radi kako se ne bi otkrilo da je prevarant.

Olgica Markanović / Foto Instagram

Klijentkinji je rekla da treba da se pripremi na to da će je svi napadati jer nema potrebnu stručnu spremu i da zato treba da razradi plan delovanja i "da se snađe".

- Draga, tebe će svi oni napadati, doktori, svi, ti tu moraš biti spremna. I pljuvaće te i napadaće te što ti nisi strukovno to što treba da budeš da bi to aplicirala, koristila iglu i ostalo - rekla je Markanovićeva, čuje se na snimku i objasnila joj da suštinski za to i ne treba škola, jer se prilikom izvođenja intervencija "ne zalazi duboko".

- Ti njima ne možeš naškoditi, ja to ne bih dozvolila, da ja budem sejač tih ljudi, ali zbog sebe moraš da tražiš da ti potpišu da daju saglasnost da ti to radiš - rekla je.

Kao važnu stavku, očigledno detaljno razrađene matrice prevare, navela je obavezno potpisivanje saglasnosti klijenta da se zahvat izvede, kojim se ona ograđuje od odgovornosti, a koje će joj biti naročito važno "sutra kada dođe na sud". Dodala je, uz to, da tada klijenta može predstaviti kao svoju drugaricu, koja se sada žali na njen rad jer su se posvađale.

- Ti se moraš ograditi od ljudi. Gde će on tebi potpisati da ti je dao dozvolu da ti to radiš, znači pod sopstvenom odgovornošću. Pa sutra ideš na sud kažeš ovo je bila moja drugarica, pa smo se posvađale, pa sad ona više neće i ne znam ni ja šta, ona je meni dala dozvolu, a ja sam nju baš zbog toga pitala, potpisala mi je, dala mi je dozvolu da to radim i tu je kraj, tu te svaki advokat može odbraniti, ovako te ne može niko odbraniti - savetovala je.

Uz to, dodala je i da bi trebalo da izbegava da daje račun, jer bi sa njim svako mogao da ode u inspekciju i da je prijavi. Zato, prema njenim rečima, posebno treba da vodi računa o tome kako će uslugu nazvati, termin ubrizgavanja hijalurona rekla joj je da zaboravi i da umesto toga zahvat naziva tretmanom.

- Ti u suštini, bar po mom, trebala bi izbegavati ove kartice davati i račune za to. Morala bi izbegavati da daš račun da si ti to aplicirala, jer svako da ode u inspekciju može te prijaviti. Ili napišeš tretman usana ili tako nešto, al ne da napišeš ubrizgavanje hijalurona. Na primer možeš napisati tretman, u smislu... Vidim radi jedna moja polaznica uzme hijaluron, pa stavi na usne, pa ga kao tako unosi, kao svežinu, pa možeš reći da si radila to, ne moraš reći da si hijaluron ubrizgavala - objasnila je polaznici svog kursa koja je onda upitala da li bi bilo bolje kada bi napisala "hijaluron pen".

Foto: Instagram

- Da, napiši hijaluron pen, ne hijaluron igla. To možeš, pen ti je bukvalno olovka i ti to možeš. Tako nešto, snađi se - priča Markanovićeva.

Iz ličnog iskustva objasnila je da će nailaziti na "budale", ljude koji će sumnjati u ono što radi ili koji će se njenom radu protiviti zbog nestručnosti.

- Biće, imaćeš budala, nećeš biti jedina koja će zaobić budale. Nisu ni mene, neće ni tebe - tim rečima joj je objasnila zašto je važno da sledi sve korake koje joj je rekla, kako je "budale" ne bi dovele u problem.

Da je i sama svesna da su njene "obuke" prevara i da na njima "stvara" nadrilekare, jasno je jer u jednom trenutku kaže da nikako ne sme zabeležiti trenutak kad intervenciju izvodi, jer je to "dokaz da im je aplicirala".

- Nemoj se slikati s ljudima dok radiš, to ti je isto dokaz da si im aplicirala - rekla je.

Kao poslednju stavku, kada vidi "da joj to super ide", posavetovala je polaznicu da kupi diplomu, uz objašnjenje da je obrazovanje najmanje bitno, jer ni ona na medicinskom fakultetu koji, kako je rekla, završava jer "to ljudima znači", ništa nije naučila.

- Ako vidiš da ti to super ide, upiši višu medicinsku, imaš privatnu sad, a možeš i kupiti. Ne možeš pravi medicinski fakultet, ali višu medicinsku bar svuda možeš - posavetovala je "doktorka".

To su bili teorijski saveti, što se tiče praktičnih, koje je "učenici" dala kada joj se požalila da je nesigurna, izdvojila je vežbanje na piletu nakon kog će "jedva čekati usne neke".

- Jedan, dva uboda, to ti puno znači, a sad ćeš kući pa uzmi pile i bodi koliko hoćeš i onda ćeš jedva čekati usne neke - rekla je.

Kada je došla "mušterija" na kojoj je njena "učenica" vežbala uz njenu pomoć, postupno joj je objašnjavala kako treba da radi, a onda je zaključila:

- Uzećeš iglu kući i stvarati osećaj, a onda kad stvoriš osećaj opet ćemo naći devojke.

Foto: Instagram

Podsetimo, Olgica Markanović se tereti da je u periodu od 1. aprila prošle godine do 15. januara 2021. godine u neregistrovanom "medicinsko-estetskom centru Tayas" u Beogradu u ulici Drinička br. 8, za novčanu naknadu, bavila delatnošću bez odgovarajuće stručne spreme i bez odobrenja nadležnog organa, gde je pružala medicinske estetske usluge i izvodila medicinske estetske zahvate nad pacijentima (spaljivanje hrskavice nosa, spaljivanje mladeža i ožiljaka, spaljivanje kapaka i sl.) i usmenim putem pacijentima prepisivala lekove, što je sve za posledicu imalo teško narušavanje zdravlja pacijenata – oštećenih.

Uhapšena je u maju kada je pokušala da pređe hrvatsko-srpsku granicu.

Na saslušanju se branila okrivljujući unakažene pacinete da su sami krivi za posledice, jer su "problemi mogli nastati usled nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak (korišćenjem solarijuma ili izlaganjem suncu pre nego što se koža oporavila)".

Nakon toga, Tužilaštvo je podnelo Prvom osnovnom sudu u Beogradu predlog za određivanje pritvora okrivljenoj u trajanju od 30 dana, zbog toga što Markanovićeva nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, zatim zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na oštećene i svedoke, kao i da, imajući u vidu period izvršenja krivičnog dela i broj oštećenih, postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČEMU ZAPRAVO SLUŽI RUČICA U AUTU: Video zaprepastio mreže: Nisam ovo shvatila za 42 godine života