POLICAJAC DOUŠNIK ''KAVAČKOG KLANA''? U subotu u tužilaštvu saslušanje Božidara Stolića, pripadnika SBPOK

E. H.

11. 06. 2021. u 22:00

Božidar Stolić, pripadnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije i jedan od operativaca koji je 4. februara hapsio Marka Miljkovića priveden je pod sumnjom da je "radio" za "kavački klan".

ПОЛИЦАЈАЦ ДОУШНИК КАВАЧКОГ КЛАНА? У суботу у тужилаштву саслушање Божидара Столића, припадника СБПОК

Foto D. Milovanović

Njemu je na teret stavljena zloupotreba službenog položaja i odavanje informacija iz istrage, koja se vodi protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Miljkovića. Navodno, u nekim segmentima on je pokušavao i da sabotira ovu istragu!

Prema nezvaničnim saznanjima, Stolić je učestvovao u mnogim radnjama tokom rasvetljavanja svih zločina Belivuka, Miljkovića i "kavačkog klana". Do njega su stizale brojne operativne informacije i saznanja.

- Stolić je radio u Odseku za opšti i organizovani kriminal na rasvetljavanju najtežih zločina - navodi sagovornik "Novosti" blizak istrazi. - Njegov rođeni brat radi u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Operativna saznanja govore da je Božidar Stolić uzimao novac, najverovatnije preko posrednika, od samog Radoja Zvicera, navodnog vođe "kavača", a da im je zauzvrat odavao službene tajne.

Sa krivičnom prijavom, u kojoj su navedene sve ove sumnje, Stolić će u subotu biti priveden u Više javno tužilaštvo u Beogradu. Njemu je prethodno određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Inače, u najvećem delu, istragu protiv Belivukove i Miljkovićeve kriminalne grupe vodi upravo SBPOK, po nalozima Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK). U rasvetljavanju otmica i zločina ove ekipe, međutim, učestvuju i pripadnici beogradske policije, kao i Bezbednosno-informativne agencije.

Interesantno je da su do sada svi uhapšeni policajci, njih četvorica, koji su osumnjičeni da su pomagali "kavčanima", Belivuku i Miljkoviću, pripadnici SBPOK. Iza rešetaka se u jednom trenutku našao i jedan od najviših rukovodilaca ove službe Goran Papić, koji je bio zamenik načelnika SBPOK.

- On je dao otkaz nekoliko nedelja pre nego što su uhapšeni Belivuk i Miljković - navodi naš sagovornik. - To njegove kolege nije omelo da i njemu stave lisice i to zbog sumnje da je uticao na rukovodioce beogradske policije da vrate blindirani automobil, koji je jednog trenutka bio zaplenjen od Marka Miljkovića. Vozilo je vraćeno bez pretresa, iako se sumnjalo da u njemu ima narkotika.

Papić je, u međuvremenu, izašao iz pritvora i brani se sa slobode. Tokom iznošenja odbrane u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, rekao je da je uvek postupao po nalozima nadređenih i tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

- Ova služba, od dolaska Ninoslava Cmolića kao rukovodioca, istovremeno čisti svoje redove, ali i uspešno sprovodi istragu protiv jedne od najmonstruoznijih kriminalnih grupa - kaže naš izvor. - Za sada se terete za tri likvidacije, ali ih nova saznanja povezuju sa četrdesetak zločina počinjenih u našoj zemlji, regionu, ali i Evropi.

"ZAŽMURILI" NA PIŠTOLj

SAMO nekoliko dana posle hapšenja organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, iza rešetaka su se našla i dvojica službenika SBPOK. U toku je istraga protiv bivšeg načelnika Odeljanja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja opojnih droga Predraga Lajića i inspektora i v.d. šefa odseka za droge Bojana Vasiljevskog. Lajić i Vasiljevski se terete da su pokušali da prikriju dokaze tokom pretresa prostorija osumnjičenih vođa Belivuka i Miljkovića. Navodno, u Belivukovom stanu zatečen je pištolj na koji su oni "zažmurili". Naknadnim pretresom policija je, međutim, pronašla ovaj dokaz. Posle izvesnog vremena, pritvor im je ukinut i sada se brane sa slobode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna