KOKAIN U KONTEJNERIMA SA BANANAMA: Narkotici "kavčana" zaplenjeni na Malti, u Beogradu uhapšeni članovi Deksterove grupe

E. H.

09. 06. 2021. u 21:06

U AKCIJI kodnog imena "Muflon" pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije i beogradske policije, na teritoriji Beograda uhapsili su četvoro pripadnika grupe Darija Đorđevića (33), zvanog Dekster, kome su lisice stavljene početkom nedelje u Beču. Đorđević je, prema operativnim podacima, visokopozicionirani član "kavačkog klana" i blizak saradnik Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

КОКАИН У КОНТЕЈНЕРИМА СА БАНАНАМА: Наркотици кавчана заплењени на Малти, у Београду ухапшени чланови Декстерове групе

Foto: Carina Malta

Pored MUP Srbije, u ovoj akciji učestvovali su i pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i američkog FBI, a celom operacijom koordinisalo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. Zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, policija je uhapsila pripadnike organizovane kriminalne grupe: P. N. (32), S. R. (32), S. Ž. (25) i O. T. (38), dok se za dve osobe intenzivno traga.

Gotovo istovremeno u jednoj od luka na Malti ovih dana zaplenjena je droga vredna više od sto miliona evra, a operativni podaci pokazuju da je nabavku i krijumčarenje vrednog tovara finansirala upravo ova mafijaška ekipa iz Kotora.

- Sva ova dešavanja i te kako su uzdrmala funkcionisanje klana - navodi izvor "Novosti". - Samo u Austriji uhapšeno je deset osoba, predvođenih Deksterom, koji je za njihov račun rasturao kokain, heroin i ekstazi, ali i trgovao oružjem. I u akciji u Beogradu, koja je nastavak ove međunarodne saradnje, zaplenjene su droga, novac i blindirana vozila. Dario Đorđević, ali i cela ekipa "razbijeni" su na osnovu operativnih informacija koje su naša policija i BIA prosledili Austriji.

Prva hapšenja usledila se prvih dana maja na teritoriji Beča, potom je dvadesetak dana kasnije u Sloveniji "pao" ogranak "kavčana" u ovoj zemlji, a onda je zadat i ozbiljan udarac kada se iza rešetaka našao i sam Đorđević. Na ovaj način policije regiona "neutralisale" su "ispostave" Kotorana u Austriji i Sloveniji i na taj način "presekle" snabdevanje drogom država Zapadne Evrope.

Droga, koju su platili "kavčani" sada je zaplenjena na Malti u jednom od prekookeanskih brodova, koji se bave transportom južnog voća. Ovaj tovar kokaina, čija se vrednost procenjuje na više od 100 miliona evra, sakriven je bio u rashladnom kontejneru sa bananama, dugom 40 metara. Krajnja destinacija basnoslovnog tovara bila je luka u Kopru.

Ipak, zahvaljujući policijskim informacijama kanal je presečen odmah na Malti. Zaplenjeno je, za ovu zemlju rekordnih 740 kilograma kokaina izuzetno visoke čistoće, a kontejner u kojem je droga nađena, putovao je od Ekvadora ka Sloveniji. Drogu je trebao da preuzme neko od pripadnika slovenačkog ogranka "kavčana", ali je njih 60 pohapšeno, od kojih je šestoro u pritvoru, i nalaze se pod budnim okom policije ove zemlje.

- Posle slovenačke, rasturena je i narko-ćelija "kavačkog klana" u Austriji - navodi naš sagovornik. - Naša policija, u saradnji sa američkim FBI, čiji su službenici trenutno u Beogradu, uveliko radi na hapšenju Radoja Zvicera, koji je prema operativnim podacima vođa ove kotorske ekipe.

LAŽIRAO NESTANAK

DARIO Đorđević Dekster želeći da zavara trag fingirao je nestanak i jedan blizak član njegove porodice prijavio je da ga nema. To je, kako se sumnja, bio njegov trik, a za to vreme nesmetano se sa falsifikovanim dokumentima, kretao od Evrope do Južne Amerike i nazad. Kod pripadnika njegove grupe, koja je rasturala drogu i na ulicama Beča, pronađeni su lažni pasoši Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

BLIZAK I SA ĆOPAVIM

PREMA saznanjima naših bezbednosnih službi, Dario Đorđević zvani Dekster i Đoks, pored Veljka Belivuka, blizak je izuzetno i sa Nikolom Vušovićem, poznatijim kao Ludi ili Ćopavi Džoni sa Vračara, za kojim je srpska policija raspisala poternicu. Vušović je u bekstvu već izvesno vreme i sumnja se da se krije na području Južne Amerike. Bio je lociran u Dominikanskoj Republici, u jednom od emigracionih centara, ali je uspeo da umakne. Vušović i Đorđević, kako se sumnja, bili su deo istog lanca za krijumčarenje narkotika za račun "kavčana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)