OPASNE ZVERKE VOJSKE SRBIJE: Pogledajte kako izgleda obuka vojnih službenih pasa za specijalna dejstva (FOTO)

Novosti onlajn

14. 07. 2023. u 22:45

U CENTRU za obuku pasa u Nišu u toku je obuka vodiča i službenih pasa za antiterorističke i protivdiverzantske akcije u specijalnim i jedinicama vojne policije Vojske Srbije.

ОПАСНЕ ЗВЕРКЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Погледајте како изгледа обука војних службених паса за специјална дејства (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Obuku pohađaju profesionalni vojnici — vodiči pasa, koji u Centru stiču znanja i veštine neophodne za upotrebu pasa u specijalnim operacijama Vojske Srbije i pružanje prve pomoći u slučaju bolesti ili povrede psa u toku realizacije zadatka.

Uporedo sa obukom vodiča vrši se i obučavanje pasa, koji su uzgojeni u Centru i posebno odabrani za ovu namenu i koji će nakon uspešno završene obuke biti upućeni u jedinice Vojske Srbije.

Osposobljavanje za ove dužnosti traje više meseci. U skladu sa zadacima za koje su psi namenjeni, za to vreme se realizuje opšta obuka i uvežbavanje specifičnih aktivnosti, kao što su napad, odbrana, savlađivanje prirodnih i veštačkih prepreka, upadi u objekte i motorna vozila i neutralisanje protivnika.

Obuka vodiča i pasa za specijalna dejstva i operacije, koja se u Centru sprovodi tokom cele godine, doprinosi unapređenju sposobnosti specijalnih snaga Vojske Srbije, budući da su psi, zahvaljujući superiornim čulima i sposobnosti da brzo i bez upotrebe smrtonosne sile savladaju protivnika, nezamenjiv pratilac u realizaciji mnogih zadataka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave