KAKO JE VALTER STVARNO IZGLEDAO? Retke fotografije Žarka Todorovića čiji je lik ovekovečen u legendarnom filmu (FOTO)

Dragan Vujičić

24. 01. 2022. u 22:03

PRAVI ilegalac Valter, prema čijim poduhvatima su snimljeni delovi filma "Valter brani Sarajevo" bio je Žarko Todorović.

КАКО ЈЕ ВАЛТЕР СТВАРНО ИЗГЛЕДАО? Ретке фотографије Жарка Тодоровића чији је лик овековечен у легендарном филму (ФОТО)

Foto Privatna arhiva

- Uhapšen je sa mojim dedom, majorom Pavlom Bapcem, marta 1943. posle velike "provale" u Beogradu. Prebačen je potom na ispitivanje u Zagreb, odakle je ubrzo pobegao. Kraj rata dočekao je u Mauthauzen - kaže Dušan Babac, vojni istoričar, unuk Todorovićevog zamenika majora Pavla, koji je upravo objavio knjigu "Rat izgubljene generacije" o sudbini 27 kraljevih oficira koji su se tokom Drugog svetskog rata našli na svim stranama bojišta. 

Vrlo retke fotografije otkrivaju kako je ovaj legendarni junak zaista izgledao: 

Valter je ratovao u Indokini, uključujući i prvi rat u Vijetnamu. Imao je čin kapetana i služio je u 1. konjičkom puku Legije stranaca. 

Učestvovao je i u ratu u Alžiru, službovao u Maroku. Penzionisan je 1963. godine u činu potpukovnika. Godinama je menjao identitet i adrese. Na samrtničkoj postelji supruzi Lefer odao je pravo ime:

- Ja sam Žarko Todorović. Samo sam obavljao svoju dužnost!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

U RASKOŠNOM ZELENILU ILI NA BELOM PESKU: Ako izaberete hotel Lujo, ne morate da birate, tu su i plaža sa belim peskom i prelepa šuma