VEĆ STIGLO 500 ŽALBI: Na početku mnogo primedaba na nacrt Prostornog plana Srbije do 2035.

S. B.

12. 05. 2021. u 11:00

MESEC dana su građani Srbije i stručna javnost imali prilike da zavire u Nacrt prostornog plana Srbije do 2035. godine. Dan posle zvaničnog završetka javnog uvida, Ministarstvo građevinarstva primilo je oko 500 primedaba. Nosioci projekta, međutim, očekuju da će pravu predstavu imati za desetak dana, jer većina zainteresovanih sugestije dostavlja redovnom poštom.

ВЕЋ СТИГЛО 500 ЖАЛБИ: На почетку много примедаба на нацрт Просторног плана Србије до 2035.

Foto Tanjug

Ovaj strateški dokument bi trebalo da da smernice kako će se Srbija narednih 14 godina razvijati infrastrukturno, industrijski, energetski, ali i demografski, pa i po pitanju zaštite životne sredine. U prvom naletu, nešto na tu temu imali su najpre da dodaju građani prestonice.

- Stanovnici Beograda i Pančeva su dostavili najviše primedaba, mada ima dosta komentara koji su dostavljeni elektronskom poštom, za koje podnosioci nisu dostavili svoje kontakt-podatke - objašnjavaju u Ministarstvu građevine. -Precizno se zato ne zna iz kojeg kraja Srbije bi mogle biti te primedbe. Najviše komentara je na stanje kvaliteta životne sredine, zatim na oblasti rudarstva i energetike, saobraćaja, zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa i planirani koncept razvoja turizma. Treba skrenuti pažnju da ima kvalitetnih i preciznih komentara nevladinog sektora, pojedinaca, kao i predstavnika javnog sektora i jedinica lokalnih samouprava, koji će biti pažljivo razmotreni, i koji će nesumnjivo poboljšati kvalitet ovog planskog dokumenta.

U Ministarstvu objašnjavaju da dosta dopisa ne iskazuje konkretnu primedbu, niti sugestiju.

- Veći broj komentara koji su stigli elektronskom poštom su komentari opšteg karaktera koji se ne odnose konkretno na predmetni nacrt plana, već jednostrano ukazuju na "katastrofičan" scenario razvoja po kome će u budućnosti u Srbiji biti ugrožen kvalitet životne sredine, a samim tim i kvalitet života - kažu u Ministarstvu. - Ovi komentari su rezultat nihilističkog pristupa pojedinaca, koji po pravilu negativno komentarišu sve razvojne projekte i sve aktivnosti Vlade Srbije i resornih ministarstava. Ovi komentari ne odgovaraju činjeničnom stanju, zlonamerni su i često obmanjuju javnost širenjem lažnih vesti.

TRŽIŠTE

AUTORI Predloga prostornog plana Srbije među negativne tendencije prostornog razvoja, između ostalog, izdvajaju činjenicu da se povećava tržišna orijentisanost planiranja u odnosu na javne interese. Ističu da se nastavlja emigracija i opadanje broja stanovnika, demografski je iscrpljena većina planinskih, prigraničnih i drugih manje dostupnih područja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke