PROSEČNA PLATA 562 EVRA: Mali saopštio lepe vesti za građane Srbije

Tanjug

25. 02. 2021. u 12:23

PROSEČNA decembarska plata u Srbiji dostigla je iznos od 562 evra, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali, ističući da je to sjajna vest i potvrda odgovorne ekonomske politike Vlade Srbije.

ПРОСЕЧНА ПЛАТА 562 ЕВРА:  Мали саопштио лепе вести за грађане Србије

Siniša Mali/ Foto K. Mihajlović

Nakon najnovijeg podatka Republičkog zavoda za statistiku da je prosečna neto plata za decembar prošle godine iznosila 66.092 dinara, ministar Mali navodi da je taj iznos nominalno za više od 10 odsto veći od iznosa prosečne plate u decembru 2019. godine.

- Taj rast je zabeležen uprkos pandemiji korona virusa i najvećoj i najtezoj ekonomskoj krizi u svetu i potvrda je naše odgovorne ekonomske politikle, koju vodimo tako da ne samo što investiramo u izgradnju auto-puteva i infrastrukture nego smo usmereni i na podizanje životnog standarda naših građana - kaže za Mali.

Dodaje da je ovo i potvrda opravdanosti odluka koje su donošene u prethodnih nekoliko godina.

Navodi, takođe, da iz godine u godinu plate u javnom sektoru rastu, kao i minimalna zarada koja je, podseća ministar, 2012. godine iznosila oko 15.000 dinara, a danas je već premašila 32.000 dinara, dakle duplo je veća.

- Već tri godine unazad smanjujemo opterećenje na zarade i tako podstičemo novo zapošljavanje, imamo rekordno nisku stopu nezaposlenosti i sve su to faktori koji su polako, ali sigurno doveli do toga da prosečna plata u decembru bude 562 evra - kaže Mali.

Podseća da se ostvaruje ono što je još 2014. obećao predsednik Aleksandar Vučić, da ćemo doći do nivoa od 500 evra, što smo, kaže ministar, prešli već u decembru 2019. a za samo godinu dana od tih 500, stigli smo na 562 evra.

- Građani Srbije treba da znaju da ćemo raditi na tome da iz godine u godinu životni standard građana raste, da rastu i plate i penzije i da se poboljšava njihov kvalitet života - kaže Mali.

Dodaje da je ovolika prosečna plata zasluga građana Srbije i da im na tom uspehu čestita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)