STRUJNI UDAR NA DŽEP GRAĐANA: Poskupljuje električna energija, evo za koliko će računi biti uvećani

E. B. TALIJAN

23. 12. 2020. u 08:54

OD sledeće godine računi za struju znatno više će opteretiti kućni budžet, i to ne samo zbog njenog poskupljenja, koje startuje od februara, već i zbog pet puta uvećane naknade za obnovljive izvore energije (OIE), kao i zbog više takse za javni servis, koje će se primenjivati od januara.

СТРУЈНИ УДАР НА ЏЕП ГРАЂАНА: Поскупљује електрична енергија, ево за колико ће рачуни бити увећани

Računi će biti uvećani

Krajnji iznos koji domaćinstva plaćaju obuhvata nekoliko stavki koje se obračunavaju uz potrošene kilovate, među kojima su i ove koje poskupljuju. Tako će potrošači koji prosečno mesečno troše oko 400 kilovata struje, od marta, kada na naplatu dospeva februarski račun, morati da izdvajaju 433 dinara više nego do sada. Obračun u januaru neće obuhvatiti poskupljenje struje, već nove cene za OIE i takse za javni servis, i biće veći za 182 dinara.

Vlada Srbije donela je 18. decembra uredbu kojom je predviđeno da naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora za 2021, umesto dosadašnjih 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu, iznosi 0,437 dinara, a primenjivaće se od 1. januara. Domaćinstva koja mesečno troše 400 kilovata struje, i koja su do sada za ovu stavku u okviru računa izdvajala 37 dinara, od sledeće godine plaćaće 175 dinara.

Nova, viša tarifa za električnu energiju, koja će se primenjivati od 1. februara, poskupljuje struju za 3,4 odsto. Prema rečima ministarke energetike, Zorane Mihajlović, to će prosečan račun od 3.000 dinara uvećati za 251 dinar. Taksa za javni servis od 1. januara iznosiće 299 dinara umesto dosadašnjih 255 dinara.

Povodom problema potrošača koji teško izmiruju svoje obaveze za električnu energiju, Mihajlovićeva je kazala da se ona zalaže za to da im se omogući novi reprogram dugova i najavila da će o tome razgovarati sa predstavnicima EPS-a.

Ekonomista Ivan Nikolić ističe da uvek treba voditi računa o niskom standardu prosečnog domaćinstva u našoj zemlji, kada se odlučuje o korekciji cene električne energije.

- Računi za struju opterećuju kućni budžet u Srbiji mnogo više nego što je to u evropskim zemljama - ocenjuje Nikolić za "Novosti". - S druge strane, neminovno je da cena kilovata poraste, jer su troškovi njegove proizvodnje viši. Oni će biti i veći, kada se uzme u obzir zadovoljavanje ekoloških standarda koji nameće proces pridruživanja EU.

Povećavanje udela proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, a smanjivanje iz fosilnih goriva, kako navodi, zahteva ogromna ulaganja. On dodaje da je cena tako proizvedenog kilovata tri do četiri puta viša nego pri tradicionalnom načinu proizvodnje.

Mladen Alfirović, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ocenio je da će uvećani računi za struju imati negativan efekat na nizak standard potrošača. On ocenjuje i da je mnogo veći problem što još uvek nisu urađene socijalne karte i što se ne primenjuje efikasno Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja garantuje pravo na besplatne kilovate stanovnicima koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Veliki broj građana ne zna na koji način može da ostvari ovo svoje pravo i dođe do olakšica. Nadležno organi moraju, kako ističe, bolje da informišu javnost o ovim procedurama.

Oba naša sagovornika ističu da je cena struje u Srbiji, i nakon korekcije, znatno niža nego u regionu i Evropi.

NEMA OTPUŠTANjA RADNIKA U EPS

MINISTARKA energetike Zorana Mihajlović ocenila je optužbe "da EPS namerava da otpušta radnike i da bude privatizovan" kao laži i nebuloze koje nemaju veze sa životom:

- Nikome ne pada na pamet da privatizuju EPS, niko neće ostati bez posla. Distribucija godišnje pravi 250 miliona evra gubitka. Izdvojićemo distribuciju, a ulagati u distributivnu mrežu i u proizvodnju. Ovo preduzeće za proizvodnju struje troši 20 odsto više uglja i ima isto toliko procenata veće troškove i to mora da se promeni. EPS mora da bude jači i moćniji, bez gubitaka, regionalno poznata i uspešna kompanija.

Ona je dodala da ta kompanija mora da ulaže u zaštitu životne sredine, jer nijedno njeno postrojenje ne ispunjava standarde EU.

REDOVNO PLAĆA 97 ODSTO KORISNIKA

NAPLATA računa za struju je iznad 97 odsto, a veliki broj domaćinstava redovno izmiruje svoje obaveze, i pored novonastale situacije zbog pandemije, ističu u EPS-u za "Novosti". Oni navode da naknada za povlašćene proizvođače struje treba da pokrije troškove otkupa te energije koju oni proizvode iz obnovljivih izvora po podsticajnim cenama, koje su znatno više od tržišnih.

- EPS je, u funkciji garantovanog snabdevača, po zakonu obavezan da otkupi svu tako proizvedenu struju, koja se u poslednjih nekoliko godina znatno uvećala, posebno nakon početka rada više vetroelektrana - objašnjavaju u ovom preduzeću. - Lane je EPS isplatio ovim proizvođačima 13,6 milijardi dinara, dok je od naknade prikupljeno 2,7 milijardi dinara. U ovoj godini očekuje se otkup struje od istih proizvođača u iznosu od 17,4 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije