OGROMAN USPEH: Srbija 10. u Evropi i 14. u svetu po sigurnosti investiranja u nekretnine, ispred SAD, Nemačke, Francuske i Velike Britanije

Novosti online

19. 09. 2020. u 20:17

Srbija je zauzela visoko deseto mesto u Evropi, a četrnaesto u svetu kada je u pitanju sigurnost vlasništva pokazuje „Globalni indeks sigurnosti vlasništva nad nepokretnostima“ prema novoj Prindeks listi za 2020. godinu.

ОГРОМАН УСПЕХ: Србија 10. у Европи и 14. у свету по сигурности инвестирања у некретнине, испред САД, Немачке, Француске и Велике Британије

Dom Narodne skupštine / Foto Lična arhiva

Istraživanje je rezultat rada organizacija Global lend alajans (Global Land Alliance) i instituta Oversiz divelopment (Overseas Development Institute) uz podršku Odeljenja za međunarodni razvoj Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i mreže eksperata Omider (Omidyar).

Rezultati istraživanja pokazuju da čak 97% vlasnika nekretnina u Srbiji oseća sigurnost da neće mimo svoje volje izgubiti nepokretnost, a sigurnost vlasništva nad nekretninama predstavlja kamen temeljac ekonomskog i društvenog razvoja. Nakon sprovedenih reformi i digitalizacije katastra, podignut je nivo transparentnosti i pouzdanosti informacija o vlasništvu nad nekretninama i to je najvažniji razlog zbog kog se vlasnici nekretnina u Srbiji osećaju sigurnim. 

Tako visoko poverenje u siurnost vlasništva rezultat je reformi koje sprovodi Republički geodetski zavod uz podršku Svetske banke kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije“. Visoko pozicioniranje Srbije na listi Prindeks, ispred velikih ekonomija kao što su Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija i SAD, široko otvora vrata za bezbedno investiranje u nepokretnosti u Srbiji. 

Posebno je značajan rezultat istraživanja da se žene u Srbiji osećaju gotovo potpuno jednako sigurno u svoje vlasništvo kao i muškarci, što ukazuje da su i mere koje je Republički geodetski zavod sproveo sa ciljem unapređenja rodne ravnopravnosti, takođe ostvarile efekat.

Treba podsetiti i da je, nedavno, Republika Srbija dobila priznanje Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija za lidersku poziciju u regionu Zapadnog Balkana u rodnoj ravnopravnosti u oblasti vlasništva nad zemljištem.

Srbija se našla i među prvih 10 zemalja za implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima čime je zaslužila priznanje Ujedinjenih nacija.

Istraživanje Prindeks dodatno pokazuje da  će u narednom periodu biti potrebno preciznije urediti i oblast rentiranja nepokretnosti jer se osobe koje iznajmljuju nekretnine osećaju nesigurno. 

Najnovije, kao i sva prethodna priznanja i nagrade samo su potvrda uspešnog sprovođenja reformi i osvarivanja vanserijskih rezultata Republičkog geodetskog zavoda, uprkos negativnoj kampanji koju vode pojedine interesne grupe. Svojim aktivnostima RGZ je svrstao Srbiju u visoko poželjne zemlje za investiranje, a građanima omogućio efikasno i pouzdano ostvarivanje usluga u oblasti vlasništva nad imovinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGUBNE TEŽNJE: DŽonson tera Putina sa Balkana