ŽIČARA GOTOVA POSLE PET GODINA: Na Zlatiboru juče puštena u probni rad najduža panoramska gondola na svetu

N. JANKOVIĆ

20. 08. 2020. u 08:00

NA Preobraženje, na Zlatiboru je u probni rad puštena najduža panoramska gondola na svetu!

ЖИЧАРА ГОТОВА ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА: На Златибору јуче пуштена у пробни рад најдужа панорамска гондола на свету

Novosti

Nakon pet godina od početka radova, isplatio se trud Zlatiboraca. Oni su sami, iz sopstvene kase finansirali najveći projekat u turizmu Srbije poslednjih decenija, a prema rečima predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića, "iz ovih visina Srbiju je moguće videti iz bolje perspektive, oslobođenu ličnih i političkih interesa, odavde se vide često osporavani trud, vrednost i uspesi srpskog seljaka."

- Na ovaj veliki praznik završavamo najveću investiciju u istoriji Opštine Čajetina i najveće ulaganje u turizam u našoj državi. Zahvalnost dugujemo Bogu i narodu. Prošli smo brojne prepreke, uz mnogo vere, radeći za svoju državu. Zato naši protivnici vetar nisu mogli zaustaviti, sada ćute, a ova građevina ostaje pokolenjima koja dolaze - rekao je Stamatović, puštajući "Gold gondolu" u probni rad.

Novosti

"Gold gondola" je puštena u probni rad koji će trajati 45 dana. Zatim će prvi putnici moći da uživaju u čarima Zlatibora iz još lepše i uzbudljivije perspektive.

Trasa gondole duga je 9 kilometara, povezuje turističko središte Zlatibora sa vrhom skijališta Tornik. Ima 55 najsavremenijih kabina, a svaka ima mesta za 10 osoba. Izgradnja je koštala 15 miliona evra, a kao u slučaju kada je obnovljeno skijalište Tornik uništeno u NATO agresiji, gondola će udesetostručiti broj turista, na planini koja već jeste najposećenije turističko odredište u državi.

- Iza nas je pet turbulentnih godina. Za mesec i po, prvi putnici voziće se u najdužoj panoramskoj gondoli na svetu. Očekuje nas testiranje, uređenje trase uz gondolu, a ovaj poduhvat povlači niz novih velikih investicija. Naš cilj u narednim godinama je da imamo milion turista godišnje na Zlatiboru, uz 10 miliona noćenja i mi ćemo to ostvariti - istakla je Bojana Božanić, direktor JP "Gold gondola Zlatibor", na međustanici gondole na obali Ribničkog jezera.

Pre skoro 6 godina, "Večernje novosti" prve su objavile vest da će na Zlatiboru biti izgrađena najduža panoramska gondola na svetu.

NOVI PROJEKAT

U Opštini Čajetina već planiraju sledeću veliku investiciju. U planu je izgradnja nove gondole od Ribničkog jezera do vrha Čigote. Ova trasa biće dugačka 4,5 kilometara i otvoriće mogućnosti za stvaranje još jednog skijaškog i sportsko-rekreativnog centra na Zlatiboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!